Skip to content

Luna aceasta, la rubrica Psihologie & Film, psihologa și psihoterapeuta Alina Uricec ne recomandă o comedie romantică, ce a câștigat  în 2005 premiul pentru cea mai bună peliculă germană a anului la German Media Award. Povestea, așa cum vom descoperi mai jos, este interesantă, dar și povestea realizării filmului merită, de asemenea, punctată. În 1998, actorul și regizorul Til Schweiger a cumpărat scenariul de la un studio american, iar șase ani mai târziu, a rescris proiectul de suflet, plasându-l în țara sa natală, Germania. Recompensele nu au întârziat prea mult să apară. Imediat după lansare, filmul a avut încasări de peste 10 milioane de dolari și mai mult de un milion și jumătate de spectatori, doar în țara de origine.   

Haideți să vedem despre ce este povestea, mai exact!

Barfuss este un film apărut în 2005, dar care a rămas cu mine peste ani, pentru gingășia cu care regizorul german, Til Schweiger, a reușit să surprindă o poveste de dragoste între două personaje inedite. La prima vedere, avem de-a face cu un clișeu – o altă poveste de dragoste siropoasă, care, cel mai probabil, se termină cu happy end  –, dar dacă ne dăm voie să fim curioși, o să descoperim un întreg univers țesut în jurul acestei povești.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Nick Keller (interpretat chiar de către Til Schweiger), un pierde-vară afemeiat, oaia neagră a familiei, care nu reușește să aibă un job mai mult de câteva luni și Leila (interpretată de Johanna Wokalek), o tânără internată într-un spital de psihiatrie, se întâlnesc într-un mod cel puțin neobișnuit. În urma unei scurte interacțiuni între cei doi, Leila părăsește spitalul și îl urmează pe Nick. 

℗PUBLICITATE



Încep, astfel, o serie de peripeții surprinse cu umor și duioșie. Dacă suntem atenți, putem, însă, observa o miriadă de alte povești care ne relevă complexitatea și vulnerabilitatea umană și care ne provoacă să privim în afara etichetelor – povestea speranței unei mame, că o familie poate fi întregită, a vulnerabilității unui frate mai mic și crescut în umbra fratelui mai mare, a nevoii tatălui vitreg burghez și foarte bogat, de a fi apreciat de fiul rătăcitor, a singurătății care, de multe ori, înconjoară viața profesioniștilor din domeniul sănătății mintale. 

Dar, poate, cea mai pregnantă poveste care rămâne cu noi este cea pe care ne-o transmite Leila, prin modul în care vede lumea: «un loc surprinzător, al miracolelor, în care poți să cunoști și să iubești un om, pentru că într-o noapte, sub clar de lună, i-ai ascultat inima bătând».“

Filmul, cu titlul ce poate fi tradus în limba română drept „Desculț“, este disponibil pe platforma de streaming Amazon Prime. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%