Skip to content

Recomandarea de luna aceasta, pentru rubrica Psihologie & Film, vine de la Alexandra Iacob, psiholog clinician, doctorandă la Universitatea Babeș Bolyai și psihoterapeut în formare în cadrul  Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie (AMPP). Alexandra scrie de mulți ani pentru paginadepsihologie.ro, iar textele ei se bucură de succes în rândul cititorilor. De această dată, Alexandra vine cu prezentarea unui film care atinge cele mai sensibile corzi ale sufletului nostru.

„Sunt multe filme care m-au făcut să simt emoții intense, să plâng, să râd, să visez, să sper și să-mi pun întrebări pe care nu mi le-am pus niciodată până atunci. Filmele pe care prefer să le văd sunt dramele, adică acele filme care au capacitatea de a construi personaje complexe a căror dezvoltare interioară ne învață lecții importante. Astăzi, aleg să recomand un film care este cu un an mai bătrân decât mine, și anume Cercul poeților dispăruți (titlul original: Dead Poets Society).

Cercul poeților dispăruți, regizat de Peter Weir, cu un scenariu de Tom Schulman, este un film despre un profesor neconvențional și despre un grup de adolescenți care studiază într-o școală cu internat din Marea Britanie în anul 1959. Profesorul John Keating, jucat magistral de Robin Williams, este acel gen de profesor care poate înțelege adolescenții și nevoile lor de dezvoltare specifice vârstei, un profesor care știe să-i asculte și să fie aproape de ei și care este dispus să-și sacrifice locul de muncă pentru a preda așa cum consideră el că este benefic unor tineri la început de drum. Deși un adult în toată firea, John Keating nu și-a pierdut din curajul și curiozitatea care caracterizează perioada adolescenței.

Primul mesaj cu care Keating vine către elevii săi este Carpe diem! – Bucurați-vă de viață! La prima oră de engleză, el îi îndeamnă să rupă foile primului capitol din carte, care le spunea cum să analizeze o poezie și cum să o evalueze ca fiind valoroasă sau mai puțin valoroasă. Deși șocați de cerință, elevii își dau seama că vorbește serios și fac întocmai. Profesorul le explică apoi ideea din spatele acestui demers: în primul rând, poezia se simte, iar ei trebuie să devină liber cugetători, adică să analizeze cu mintea lor (și numai a lor!) poeziile. Oare câți dintre noi nu ne-am fi dorit ca la ora de română din liceu să avem ocazia de a ne spune propria opinie despre textele studiate?!

℗PUBLICITATE



Tot la aceeași oră, Keating își invită elevii să se urce pe masă, pentru a vedea din acea poziție cum se văd lucrurile, spunându-le că trebuie să-și dezvolte capacitatea de a privi situațiile din unghiuri diverse. Într-o lume în care adolescenților li se cerea să fie obedienți și în care nu erau încurajați să aibă opinii, Keating le lansează provocarea de a scrie poezii. El îi invită să încerce să-și găsească propria voce, să nu scrie poezii banale. Acești tineri descoperă faptul că profesorul lor făcea parte din Cercul poeților dispăruți, un grup de adolescenți care se întâlnea regulat într-o peșteră din apropierea școlii. Aici, ei citeau poezii scrise de autori celebri sau propriile poezii, vorbeau despre viață și se distrau. Astfel, ei au ajuns să trăiască mai curajos, să evite rutina și să identifice lucrurile care îi fac să simtă că trăiesc cu adevărat.

Filmul ne prezintă și schimbările care au loc în mintea și sufletul lui Neil Perry (jucat de Robert Sean Leonard), un tânăr foarte inteligent care, spre dezamăgirea tatălui său, este pasionat de teatru și își dorește să devină actor. Neil se înscrie la audiții pentru rolul principal dintr-o piesă de teatru, rol pe care-l și obține. Știind că tatăl său nu doar că nu va fi de acord să joace teatru, ci îi va și interzice să joace dacă va afla, Neil decide să nu-i spună nimic despre intenția sa. El are o discuție cu profesorul său despre asta, iar acesta îl sfătuiește să-i vorbească tatălui său deschis despre pasiunea sa și cât de mult înseamnă teatrul pentru el.

În ziua în care Neil joacă pe scenă, toți colegii săi sunt prezenți, inclusiv profesorul său, Keating. Piesa este un real succes, interpretarea lui Neil fiind apreciată de toată lumea. La finalul piesei, ajunge și tatăl lui Neil, care vede cât de apreciat este fiul său. Acasă însă îi spune că nu-i permite să mai joace teatru și că va urma facultatea de medicină de la universitatea Harvard. În acea seară, după discuție, când toți dorm, Neil ia pistolul tatălui său, decizând să-și pună capăt vieții. Scenele respective nu sunt deloc explicite sau violente, motiv pentru care, ca psiholog, n-aș avea nici o reținere în a recomanda filmul adolescenților. Totuși, cred că ar fi foarte interesant ca părinții de adolescenți să vizioneze acest film împreună cu copiii lor sau să aibă o dezbatere cu aceștia pe marginea peliculei, pentru a vedea cum interpretează ei cele întâmplate în film.

După această întâmplare, profesorul Keating este considerat vinovat pentru cele întâmplate și este dat afară din școală. Atunci când vine în clasă pentru a-și lua lucrurile, elevii săi sunt la ora de limba engleză cu un profesor convențional, obișnuit pentru acele timpuri, un profesor care nu încurajează gândirea critică și nici autenticitatea. Când Keating iese din clasă, toți elevii se urcă pe masă – simbol asociat cu abordarea lucrurilor din altă perspectivă și strigă O Captain! My Captain! – modul în care Keating le-a spus să-l apeleze. Această scenă m-a făcut să plâng. Simțeam felul în care un profesor, prin modul său de a fi, a putut avea un impact atât de puternic asupra vieții și devenirii acestor adolescenți care aveau nevoie să fie ei înșiși, să aibă curaj și să nu li se taie aripile.“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0