fbpx
skip to Main Content

The Pursuit of Happiness („În căutarea fericirii“), apărut în 2006, este un film bazat pe o poveste reală, ce-l are în centrul atenție pe Chris Gardner, un om de vânzări fără casă, interpretat de actorul Will Smith. În filmul regizat de Gabriele Muccino apare și fiul lui Will, Jaden Smith, care-și face debutul cinematografic cu ajutorul acestui rol. Scenariul, semnat de Steven Conrad, are ca punct de pornire o carte de memorii publicată tot în 2006. Datorită acestui rol, Will Smith a fost nominalizat pentru premiile Oscar și Globurile de Aur, la categoria cel mai bun actor. 

Iată ce spune despre acest film antreprenorul Loránd Soares Szász: „Povestea lui Chris Gardner, jucat de Will Smith, m-a impresionat foarte mult. Eram secretar în anul în care a ieșit filmul și asistent pentru un business coach când l-am vazut eu (în 2007). M-am regasit în dorința lui arzătoare de a-și depăși condiția și în perseverența cu care luptă pentru a-și atinge obiectivele. Deși știam că e doar un film, in interiorul meu am vrut să cred că și eu pot să fiu un actor de succes în filmul vieții mele.“

Loránd, cunoscut pentru ideile sale ingenioase despre leadership și gestionarea resurselor, a scris și un citat pentru coperta cărții Sufletul banilor, de Lynne Twist: „Dacă dorești să înțelegi banii dintr-o altă perspectivă, una de prosperitate, această carte prezintă relația noastră față de bani într-o manieră care ar putea să schimbe pentru totdeauna felul în care te raportezi la bani și inevitabil la suma pe care o câștigi.“

Revenind la În căutarea fericirii, psihoterapeuta Delia Danea descrie filmul ca fiind o adevărată poveste de dragoste, de reziliență și de supraviețuire într-o lume în care sprijinul material din partea celor din jur este complet necunoscut. Agentul de vânzări Chris Gardner, un om cu un nivel crescut de inteligență și extrem de talentat, trece prin nenumărate încercări și provocări materiale pentru a ajunge, în final, un broker de succes. Drama filmului este punctată și de faptul că Gardner este părăsit de soție, fiind nevoit să se ocupe singur de băiatul său în vârstă de 5 ani. Cele două planuri, viața personală și cariera, sunt împletite într-un mod aparte și, după cum ne putem imagina, chiar dacă lucrurile sunt departe de a fi perfecte, în final se aranjează.

℗PUBLICITATEMesajul filmului, care poate fi urmărit pe platforma HBO GO, este congruent cu ceea ce ne arată și cărțile de psihologie sau de spiritualitate. Dacă chiar ai un vis de care-ți pasă, ai de trecut peste un calup invariabil de provocări. Iar dacă nu-ți pierzi încrederea și credința, efortul îți va fi răsplătit. Din unele puncte de vedere, ideea seamănă cu cea din cartea Alchimistul, despre care Will Smith declară că este cea mai valoroasă carte pe care a citit-o vreodată. 

La final de 2021 a apărut și cartea de memorii a lui Will Smith, intitulată simplu Will. Citind paginile acesteia descoperim că și viața renumitului actor de la Hollywood este demnă de o ecranizare de film. Bogată în detalii intime și emoționale, presărată cu multe lecții de viață, asemenea filmului În căutarea fericirii, cartea are puterea de-a ne pune pe gânduri și a ne oferi posibilitatea de-a regândi o parte din lucrurile pe care credeam că le știm despre noi, despre relații și despre viață.


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută