Prima recomandare de film, din 2024, ar putea avea o descriere minimală sau de-a dreptul banală. În cele din urmă, nu este vorba decât despre un stol de rațe care se află într-o perioadă de criză. Pentru cei care au văzut și alte pelicule similare, cum ar fi Evadare din coteț, s-ar putea să fie suficientă această descriere, știind cât de amuzante sunt filmele de acest gen. Dar noi am fost curioși să aflăm cum se vede povestea prin ochii unui psiholog. De aceea, am invitat-o pe Simona Hainagiu, psiholog clinician și doctor în psihologie, să ne prezinte filmul dintr-o altă perspectivă.
„Marea migrație (2023) este un film de animație amuzant, despre o familie de rațe care pleacă într-o călătorie în necunoscut, membrii acesteia fiind mânați de teama de a nu rata toată distracția în viață. Pelicula poate fi văzută drept o metaforă despre însăși aventura vieții. Este un film de familie ce merită văzut (împreună cu copiii) de către adulții copleșiți de anxietăți parentale, pentru a putea să conștientizeze mai ușor firele invizibile care leagă între ei membrii unui sistem familial.
Rolul de părinte hiperprotector activează anxietăți și frâne psihologice nebănuite, alimentate de toată rezerva de bună intenție de care e capabil un părinte. Așa cum ne arată atât pelicula, cât și viața reală, aventura parentajului înseamnă și multe lecții de creștere pentru adultul «atotștiutor».
Tatăl, rățoiul Mack, își descoperă curajul și, odată cu asta, un apetit nebunesc pentru aventură izvorăște din iubirea nemăsurată pentru familia sa. Să nu renunți nici chiar atunci când totul pare pierdut. Să îmbrățișezi iubirea și curajul atunci când ți-e frică cel mai tare pentru cei dragi. Să ghidezi copiii către autonomie, cu iubire și încredere. E nevoie tot de curaj ca să-ți iasă suficient de bine. Nu există lecții valoroase de predat copiilor, fără provocări uriașe întâmpinate de către părinți. Aventura de a fi părinte îți dezvăluie riscuri, dar și resurse nebănuite, iar familia din film nu duce lipsă de niciuna dintre acestea.
În viziunea mea de psiholog preocupat de terapia familiei, filmul se construiește în jurul transformării lui Mack și al redefinirii rolului său de tată protector al familiei. Însă apar în plan secund și alte tipuri de dinamici relaționale, surprinse cu mult realism și amuzament:
- Relația de cuplu dintre cei doi părinți, Pam și Mack, pune față în față stiluri parentale diferite și opuse (așa cum este deseori în multe familii) și, desigur, generatoare de conflicte între adulți și confuzii pentru copii. Același balans echilibrator între modul feminin și cel masculin, de a rezolva dificultățile inerente, ni-i arată pe cei doi parteneri adulți depășind împreună încercări de viață și de moarte. Sincronizarea pașilor celor doi în acest proces este foarte inspirat ilustrată în film prin secvența unui dans de eliberare din captivitate.
- Relația de frăție dintre Dax, fratele mai mare, și Gwen, sora mai mică, dezvăluie nu doar tachinări nevinovate și amuzante, ci și alianța puternică dintre cei doi, rolul de protector al fratelui mai mare care-și descoperă autonomia și vine în ajutorul părinților capturați.
- Relația lui Gwen cu unchiul bătrân și ursuz, atras în această aventură împotriva așteptărilor și dorințelor tuturor (inclusiv a unchiului însuși), dezvăluie duioșia și protecția cu care sunt îmbrățișați copiii de către familia extinsă, aducând transformări uimitoare ale acestor adulți.
Filmul este o creație artistică, realizată de Benjamin Renner și Guylo Homsy, bazată pe mult realism relațional, super amuzantă pentru copii și cu destule repere de conștientizare pentru adulți. M-am bucurat să reflectez la toate acestea în timp ce în sala de cinema răsunau chiotele uimite și amuzate ale copiilor. Atât de adevărată era povestea de pe ecran, ce oglindea în mare parte poveștile din sală sau, mai bine spus, viețile noastre. Ce pot să mai adaug este că totul e bine când se termină cu bine. Și te mai și amuzi pe parcurs. În film. Și în viață.“
Pelicula Marea migrație este un film 3D, avându-i în distribuție pe Elizabeth Banks, Awkwafina, Danny DeVito, Keegan-Michael Key, Carol Kane, și rulează în cinematografele din țară.
Citește și: