fbpx
skip to Main Content

Lumea fascinantă a filmului ne poate purta pe meleaguri îndepărtate, ne poate face să descoperim povești nemaiauzite, precum și să cunoaștem oameni și culturi extrem de diferite de cea din care facem parte. Așa i s-a întâmplat și lui Gáspár György, în timp ce a urmărit serialul Neortodox, în ediție limitată. 

Neortodox este una dintre cele mai impresionante povești ecranizate, pe care am urmărit-o cu emoțiile ascuțite la maximum. Văzusem diferite postări în social media cu trimitere la film, dar, inițial, le-am trecut cu vederea. După ce m-am decis să văd primul episod, am înțeles exact de unde toate ecourile pozitive din online.

Filmul prezintă o poveste reală, adaptată după istoria personală a autoarei Deborah Feldman, care a publicat cartea cu același titlu. Intriga este construită în jurul unui cuplu de evrei căsătoriți prin decizia rudelor, care descoperă că viața în doi nu e raiul pe care l-au visat. Esty și Yanky sunt personajele de bază, din cultura ultra ortodoxă, care nu știu cu adevărat ce-și doresc de la viață, dar pe care relația îi ajută să se apropie mai mult de nevoile personale uitate și puternic negate. 

Recunosc că, până la acest film, știam foarte puține despre comunitatea de evrei din Williamsburg, Brooklyn, și cu atât mai puțin că unul dintre rabinii de referință ai comunității este născut în același oraș cu mine (Satu Mare). Evident că această notă comună și cu puternică esență personală m-a făcut să devin și mai interesat de serial, urmărindu-l și a doua oară. 

℗PUBLICITATESunt câteva secvențe în film unde îmi dau lacrimile și care-mi transmit multă eliberare, în același timp. Amintesc, aici, proba muzicală pe care o susține eroina pentru bursa de la Filarmonica din Viena, respectiv conversația dintre Esty și Yanky atunci când cad de acord asupra faptului că regulile vechi sunt prea vechi și, uneori, merită schimbate. Forța interioară a personajelor și zbuciumul prin care ajung să ia decizii semnificative pentru viețile lor m-a făcut să-mi pun câteva întrebări atât în calitate de bărbat, cât și ca terapeut de familie. 

Impresionat de mesajul peliculei, am început să le vorbesc mai multor prieteni și colegi despre cât de mult m-a atins – și m-am bucurat să descopăr că inclusiv unul dintre supervizorii mei din SUA, dr. Monica McGoldrick, a urmărit serialul și asta ne-a oferit posibilitatea de-a purta o conversație revelatoare despre impactul culturii asupra individului și despre eforturile pe care noi, oamenii, le avem de depus pentru a deveni cine sunt meniți să fim.“

Filmul se bazează pe cartea Neortodox, ce a fost primită cu multă revoltă de către comunitatea de evrei hasidici, care au perceput memoriile semnate de Deborah ca fiind neadevărate și jignitoare. Impresionant este și faptul că autoarea și-a dorit să se întoarcă în Germania (țara care le-a indus, înainte vreme, atât de multă suferință evreilor), iar odată ajunsă în Berlin, și-a regăsit pacea și locul de care avea atât de multă nevoie.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută