fbpx
skip to Main Content

Începând din acest an, în fiecare lună, intenționăm să vă oferim câte o recomandare de film, făcută de unul dintre psihologii și psihoterapeuții colaboratori ai Paginii de Psihologie. Începem rubrica Psihologie & Film cu o recomandare venită din partea colegei noastre, Diana Stănculeanu – psihoterapeut și formator în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. 

Diana a ales un serial (ediție limitată) difuzat de HBO și HBO GO, care prezintă povestea alambicată de iubire dintre doi adolescenți. Anii trec, viețile lor se complică, dar sentimentele pe care le nutresc unul față de celălalt nu dispar. Filmul ne arată suișurile și coborâșurile relaționale ale oamenilor cu un stil de atașament nesigur și despre care, fără îndoială, putem spune că sunt oameni ca noi toți.

Oameni normali este o poezie de serial. Frumos, tulburător, delicat, trist, senzual și tandru deopotrivă. Fiecare dintre noi am fost sau putem fi Connell și Marianne, ne putem regăsi în gândurile, acțiunile sau trăirile lor. 

Un serial care ne arată cum doar în relații ne putem găsi vindecarea, doar în relații creștem și facem pace cu noi înșine, doar în relații rescriem scenarii de viață care ne-au adus atât de multă suferință, ne-au făcut să nu ne placă ce vedem în oglindă sau să credem că nimeni nu ne-ar putea iubi dacă ne-ar cunoaște suficient de bine. Cu condiția să ne oprim din fugă, să ne privim vulnerabilitatea în ochi, să fim autentici și curajoși. 

℗PUBLICITATEȘi pentru că trăim vremuri în care avem de învățat lecția apropierii și a intimității în condițiile distanțării, nu voi uita prea curând scena în care, copleșit de suferință, depresie și anxietate, Connell își găsește liniștea și apoi somnul vegheat de Marianne, într-un apel pe Skype, în ciuda miilor de kilometri distanță dintre ei.“

Pentru iubitorii de carte sau pentru cei care nu pot să vadă un film fără să citească și volumul care a reprezentat baza ecranizării acestuia, vă recomandăm și cartea Oameni normali, semnată de Sally Rooney și disponibilă în librăria online a Paginii de Psihologie.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută