skip to Main Content

Puțină lume știe că mare parte din specialiștii în sănătate mintală sunt pasionați de film și de poveștile care împletesc realitate cu ficțiunea. O astfel de persoană este și Oana Niculae, psihiatră specializată în sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților, psihologă și formatoare în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Oana este și soție, mamă a doi copii și o persoană cu adevărat implicată în profesia sa. Drept urmare, nu-i rămâne foarte mult timp pentru film, dar face tot posibilul să nu neglijeze nici această parte a vieții.

„Cu gândul la un film… atunci când ai timp puțin și ziua ta începe după ora 23, de fapt?! Da, aș vrea să văd un film, dar unul care să mă țină trează și, precum mă știu, acel film ar trebui să aibă și ceva surprinzător. The Accountant: cifre periculoase este un astfel de film, pe care l-am urmărit cu interes, care m-a făcut să rămân trează și la care am revenit după ceva timp.

Deși a fost ocolit de Oscaruri, a avut mai multe nominalizări și premii precum Jupiter Awards și Saturn awards. The Accountant a apărut în anul 2016, sub umbrela Warner & Bros Picture, avându-i în distribuție, pe lângă Ben Affleck, pe Anna Kendrick, J.K. Simmons, Jon Bernthal și John Lithgow. Scenariul filmului nu este inspirat din fapte reale, ci a fost scris de Bill Dubuque (cunoscut pentru The Judge, A Family Man, Ozark).

Intriga

Pelicula prezintă povestea lui Christian Wolf, contabilul care, sub umbrela unei companii mici, operează documentele celor mai mari și periculoși infractori, cărora le spală practic banii. Ce aflăm pe parcursul filmului despre el este faptul că a primit încă din copilărie diagnosticul de autism. Criticii l-au întâmpinat cu opinii ambivalente, poate tocmai din acest motiv. Filmul prezintă viață grea a familiei lui Christian, dificultățile privind manifestările lui, divergențele dintre părinți, care se sfârșesc prin separarea acestora. Mama vrea să-l trimită la un centru de tratament, iar tatăl se opune. În cele din urmă, incapabilă să gestioneze problemele fiului său, mama își abandonează familia. Viața lui Christian este marcată de antrenamentele dure în diferite arte marțiale, pe care tatăl său le considera necesare pentru el și pentru fratele său, Braxton. Pe lângă alte costuri, acestea aduc în viața lui Christian disciplina care, dublată de mintea lui extraordinară și pasiunea pentru cifre, contribuie la construirea acestui personaj enigmatic.

℗PUBLICITATE



Opinia criticilor

Am remarcat păreri diferite (de exemplu, între The Guardian și The New York Times) legat de faptul că personajul Christian Wolf este un geniu, un personaj excentric care își donează mare parte din avere unui centru de cercetare, un colecționar de artă, un om de afaceri extrem de abil și cu un cod moral extrem de riguros, însă tot el personifică și un mercenar foarte antrenat, care nu-și lasă treburile neterminate și nici codul moral corupt. Mulți critici au apreciat faptul că există filme și cu astfel de eroi, alții au considerat că întărește percepții suprarealiste despre persoanele cu autism, chiar înalt funcțional. Indiferent de opinii, cert este că sub coordonarea lui Gavin O’Conner, Ben Affleck realizează un rol extrem de bun, fiind prezente și secvențe cu aer comic.

De ce am ales acest film

Cel mai mult mi-a plăcut împletirea narațiunii cu elementele copilăriei lui Christian, exact în dozele care pot aduce indiciile necesare, dar fără să trădeze mai mult decât este cazul. Partea lui întunecată, strategiile de coping (de a face față), genialitatea, codul moral, abilitățile extreme de luptător – toate acestea au fabricat un personaj extrem de interesant și o poveste palpitantă, care trasează și o perspectivă particulară, optimistă asupra modului în care oameni extrem de diferiți formează prietenii și relații diferite.“

În România, pelicula este disponibilă pe platforma Netflix.


Citește și: 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0