Skip to content

Luna aceasta, recomandarea de film vine din partea psihoterapeutei Anca Pavel, absolventă a programului de formare în psihoterapia familiei, din cadrul AMPP și contributor al platformei paginadepsihologie.ro. Anca ne recomandă un serial american bazat pe un scenariu sud-coreean, apărut în 2013.  

„Am început să văd serialul The Good Doctor la recomandarea fiicei mele. M-a convins cu: «Are un personaj foarte interesant. O să-ți placă! Este vorba despre cât de bun este el ca doctor, dar, mai ales, despre cum se descurcă în viață». Până la momentul în care s-a ajuns mai în profunzimea poveștii, mi s-a părut un serial numai bun pentru serile în care mintea mea nu mai este capabilă să proceseze nimic serios. Apoi, m-a captivat de-a dreptul.

Serialul îl are în rol principal pe Shaun Murphy, un tânăr rezident, cu autism și sindromul savantului, ce alege dintr-o motivație foarte personală să urmeze o carieră în medicină și să devină chirurg. Felul diferit în care percepe lucrurile îi conferă o perspectivă superioară, îl ajută să vadă detalii fine și să facă tot felul de conexiuni, cu o viteză și o lejeritate inaccesibile neurotipicilor. Această capacitate, plus susținerea necondiționată pe care o are din partea președintelui spitalului St. Bonaventure, doctorul Aaron Glassman, îl ajută să câștige, până la urmă, încrederea celor reticenți. «Până la urmă», pentru că, bineînțeles, are de luptat o vreme cu prejudecățile celor din echipa medicală. Asta e partea de așteptat a poveștii. 

Lucrurile curg interesant în serial, plus că ne familiarizează rând pe rând și cu celelalte personaje de bază, dar la un moment dat, te poți întreba cum se vor umple, totuși, 5 sezoane cu tema integrării în muncă a unei persoane cu autism. Ei bine, serialul devine de o complexitate fermecătoare în clipa în care focusul atenției se mută pe felul în care Shaun face eforturi să se integreze și în relații personale, plusând cu navigarea prin lumea întâlnirilor romantice, o lume suficient de complexă și de complicată pentru noi toți, de altfel. 

℗PUBLICITATE



A fost fascinant să văd cum o persoană conștientă de cât de puțin se pricepe la a închega relații romantice este deschisă și dispusă să învețe ceea ce nu știe, de la oricine îi poate da informații utile. Și, brusc, dezavantajul unei persoane cu autism a devenit un mare avantaj în fața celor tipici. Oamenii obișnuiți tind să creadă că ar trebui să știe, că ar trebui să se priceapă, că ar trebui să fie simplu. În opinia mea, asta e vulnerabilitatea «normalității» la modul general. Ne privăm de șansa de a ne fi mai bine de câte ori presupunem că știm să trăim, doar pentru că suntem în viață, că știm să fim părinți, doar pentru că am dat naștere unui copil, că știm să construim o relație, doar pentru că iubim, că știm să comunicăm, doar pentru că știm să vorbim… 

Shaun are avantajul că el știe că nu știe și este dispus să învețe. Despre el, despre oameni, despre relații, despre viață. Dincolo de retorica «Ce este normal și ce este anormal?», Shaun are o abordare sănătoasă, pragmatică și eficientă. Povestea lui, chiar dacă face parte din scenariul unui film, poate schimba perspectiva fiecăruia dintre noi. Și asta nu e deloc puțin lucru, știind că, în terapie, o parte importantă a intervenției este restructurarea cognitivă, echivalentă cu schimbarea de perspectivă. O parte din «ciudățenia» lui este că perseverează. Dacă asta ar fi tendința majorității, am fi dispuși să o numim normalitate și poate am deveni mult mai deschiși la a aprecia valoarea celor diferiți.

«Ai dreptate. Sunt ciudat. O parte din ciudățenia mea este că perseverez. Asta înseamnă că mă tot gândesc la lucruri.» – Dr. Shaun Murphy, The Good Doctor

Serialul poate fi vizionat pe Netflix. Veți găsi în el și alte personaje dragi, și multe alte teme de viață. Vizionare plăcută!“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0