Pentru recomandarea de film din luna aceasta am invitat-o pe colega noastră, Diana Foarfecă, să ne împărtășească care este serialul ei de suflet. Diana este psiholog și psihoterapeut din Cluj-Napoca, pasionată de relații și de schemele cognitive, iar alegerea ei de film este un serial care prezintă povestea de viață a mai multor generații, cu toate frumusețile și provocările ei.
„Pentru fiecare dintre noi există acel ceva care ne conectează, ne inspiră, evocă o emoție, o amintire, o stare. Serialul This is us este acel ceva pentru mine. Este așezarea mărgelelor pe șiragul unei zile pline, ceva cald și liniștitor la care te întorci după muncă, o cană de ceai fierbinte sau de vin fiert (că tot vine iarna), cuibărit(ă) în brațele cuiva drag.
Producătorul Dan Fogelman și NBC creează o poveste despre relații, dar urmărind și aspecte care sunt trecute cu vederea în societate: obezitate, adicții sau alte probleme de sănătate mintală.
This is us ilustrează dinamica unei familii pe parcursul a două generații într-un mod atât de natural, încât oricine se poate identifica cu o parte a poveștii. Ne învață despre importanța comunicării sănătoase, despre dansul relațiilor romantice și ridică presiunea perfecțiunii individului sau a familiei. Fiecare membru joacă un rol bine definit în familie, iar acest rol, pe măsură ce personajul evoluează, se schimbă și atrage după el modificări în toată structura familială.
Kate, Kevin și Randall, «cei 3 mari», sunt cei de la care pornește povestea. Producătorul ne conduce spre trecutul lor până la naștere, trecând spre relația dintre părinții lor (Jack și Rebeca) și începuturile acesteia. Pe parcursul celor cinci sezoane (apărute), totul se desfășoară cu un tipar de butterfly effect. Personajele sunt foarte bine și complex construite, le vezi crescând «sub ochii tăi» și trăindu-și viața normală extraordinar. Fiecare se completează, deși sunt atât de bine definite și individual. Fiecare narativă are propriile momente dramatice și dureroase, dar există o sinceritate în trăirea lor umană. Personajele se confruntă cu probleme personale diferite, dar «se simt» ca fiind oameni cu care te poți identifica, oameni cu «inima bună», care încearcă să facă ce pot mai bine. La temelia poveștii se află o idee care merge de la o scenă la alta: de la iubirea lui Jack pentru soția lui, de la iubirea ei către copii, de la iubirea copiilor unul față de altul și a lui Randall față de tatăl biologic, aceste personaje trăiesc o legătură profundă cu persoanele iubite și fac această alegere conștientă de a-și fi aproape unul altuia zi de zi.
Cum spuneam, serialul explorează și anumite probleme de sănătate, precum obezitatea, alcoolismul și problemele de sănătate mintală (anxietate, atacuri de panică, depresie, PTSD etc.). Criticii de film se referă la serial ca la o «rară și oportună explorare a sănătății mintale a bărbaților», conținând, într-un mod atent și plin de compasiune, luptele prin care trec bărbații atunci când apar probleme de sănătate mintală. În timp ce multe filme sau seriale prezintă bărbați implicați în comportamente disfuncționale, agresive din cauza problemelor psiho-emoționale, This is us este unul dintre puținele seriale care se concentrează în mod intenționat și prezintă zbuciumul prin care trec aceștia. Este un serial care se luptă cu stigmatul și ridică povara așezată pe umerii bărbaților încă din copilărie prin mesaje de genul: «Bărbat ești tu, să plângi?! Nu mai plânge ca o fetiță!! Băieții nu plâng.» Uite că în acest serial, ca și în viața reală, băieții plâng, au momente de panică, episoade în care se prăbușesc în brațele celor dragi, momente de vulnerabilitate și curaj, dar, cel mai important, bărbații din This is us cer ajutorul. Serialul nu doar adresează problema, dar o face umană, oferind perspectiva efectelor interioare persoanei, ca și impactul real pe care îl poate avea asupra unei familii.
This is us transmite un mesaj puternic: reziliente nu sunt familiile sau persoanele care nu trec prin nicio problemă, ci cele care transformă problemele în oportunități de creștere.
Vizionare plăcută!“