Skip to content

Emoțiile și trăirile intense, pe care ne-am permis să le simțim sau pe care le-am împins cu încăpățânare pe tărâmurile uitării, pot reprezenta răspunsul-cheie la întrebarea: Cum va fi sănătatea noastră mintală la sfârșitul acestei pandemii?

Orice schimbare din exteriorul sau din interiorul nostru, mai ales dacă are potențial amenințător, declanșează o serie de reacții chimice în creier, pe care ajungem să le percepem drept modificări fiziologice și, adesea, le numim emoții. La modul concret, în funcție de ce substanțe eliberează creierul uman, o persoană se poate simți într-un fel sau altul. 

Dacă partenerul de viață ne dă o îmbrățișare, iar relația cu acesta este una suficient de bună, creierul va secreta oxitocină și endorfine, hormoni care ne vor face să simțim bucurie, entuziasm, siguranță, împlinire, poate chiar fericire. Dacă ne referim însă la o situație neplăcută, reprezentată, spre exemplu, de riscul de a ne infecta cu COVID-19, de riscul unei îmbolnăviri din cauza vaccinului ori de pericolul de a-i pierde pe cei dragi, creierul nostru va elibera o serie de alți hormoni, precum cortizolul sau adrenalina (cunoscuți drept hormoni ai stresului), care ne vor pune în mișcare sistemele biologice automate de apărare, ca reacțiile de genul „lovește sau fugi“. În astfel de momente, nu gândim, doar simțim și acționăm. Iar dacă nu știm cum anume să ne gestionăm emoțiile dificile și să ne temperăm sistemul de apărare, ajungem, după un timp, la epuizare emoțională (componentă de bază în burnout). 

℗PUBLICITATEPentru a înțelege mai ușor emoțiile umane, vă invit să vă imaginați un tunel în care intrați, prin care puteți merge sau vă puteți bloca, văzând, în mod cert, luminița de la capăt și putând ieși din acesta doar dacă vă deplasați în direcția cea bună. La fel e și cu emoțiile: ajungem într-o anumită stare emoțională, urmând ca, apoi, să facem ceva pentru a avansa, iar asta ne poate ajuta să ieșim din starea emoțională respectivă. Însă, dacă respingem starea psihologică emoțională prin negare, evitare sau printr-o atitudine de indiferență, ne blocăm în aceasta și nu vom mai găsi calea de ieșire.

Despre cum să prevenim burnout-ul și ce strategii științifice există pentru a face față mai ușor momentelor de epuizare emoțională, a vorbit psihologul Gáspár György, la #PsihologiaRelațiilor pe frecvențele Radio Europa FM

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0