Puterea. Lecție deschisă pentru copii și adolescenți – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Mereu auzim cuvântul „putere“ ca fiind inserat în cele mai variate discuții sau îndemnuri. Părinții îl repetă, încă de la primele noastre interacțiuni verbale și ne îndeamnă cum pot ei mai bine să fim puternici; mănâncă tot din farfurie ca să „Fii puternic!“, învață pentru că „Informația te face puternic!“ iar mesajele de acest gen nici că se opresc pe parcursul întregii vieți. 

Ca preadolescenți și adolescenți, în grupurile pe care le frecventăm, ne lovim de aceleași mesaje: fii puternic la școală, fii puternic la sport, fii încrezător pentru că asta îți oglindește puterea, fii bine pregătit pentru că așa arată un tânăr puternic… și lista rămâne deschisă.

Dar puțină lume ne explică ce este puterea

Pentru a înțelege acest termen, primul impuls este acela de a deschide dicționarul explicativ al limbii române care ne dă următoarele lămuriri:

 • Capacitate, însușire, posibilitate fizică, morală, intelectuală de a acționa, de a realiza ceva; putință. 
 • Mare forță fizică, tărie, puternicie.
 • Intensitate.
 • Eficacitate, tărie.
 • Grad mare de concentrație. 
 • Valoare, valabilitate. 
 • Conducere de stat, guvernare. 
 •  Permisiune, voie; drept, împuternicire legală de a face ceva. 
 • Capacitate, potențial. 
 • Putere de muncă = capacitatea unui om de a lucra și de a realiza anumite produse într-un timp determinat. 
 • Mijloace materiale, bani, avere; stare materială și socială a cuiva. 
 • Lucru mecanic efectuat sau primit într-o unitate de timp; energie primită sau cedată într-o unitate de timp; mărime caracteristică unui sistem tehnic.

Atunci când ne dorim un lucru, când dorim să realizăm ceva sau să ne atingem niște obiective se activează acea forță interioară numită: putere. Aceasta este o trăsătură (puterea) pe care o deține fiecare dintre noi, este important să o punem în practică atunci când avem nevoie de ea și când se dovedește a fi utilă.

Dar, în acest material vă propun să ne concentrăm pe acel sens al puterii care te va ajuta la școală și în interacțiunile pe care le ai cu colegii sau adulții din jurul tău. 

Cum să devii mai puternic în viața academică?

Amintește-ți primele zile de școală când ai fost nevoit să faci față multor solicitări. Cel mai probabil atunci când ai menționat că viața ta este bogată în provocări – cineva apropiat sau un cunoscut te-a îndemnat să fii puternic. Iar atunci când a trebuit să dai un răspuns, să găsești soluții rapide sau să inițiezi un dialog cu un coleg nou, ai recurs la acea putere interioară, ți-ai strâns toate cunoștințele pe care le dețineai și astfel ai reușit să treci peste acele momente. Psihologia ne spune că trecând prin astfel de experiențe oamenii devin mai puternici, mai siguri pe sine, iar, pe viitor, atunci când va fi nevoie vor apela mai încrezători la această abilitate – de care avem multă nevoie pe întreg parcursul vieții.

℗PUBLICITATEPuterea o mai exerciți atunci când îți susții ideile și convingerile în fața altor colegi și semeni. În acel moment intenționezi să demonstrezi că ești capabil, „puternic“, iar toate cunoștințele și ideile tale prind formă, acestea creează diverse conexiuni și formează convingerile pe care tu le expui. Puterea ta interioara devine vizibilă pentru ceilalți și așa devii la rândul tău mai puternic.

Pe parcursul anilor de școală, te confrunți cu o sumedenie de evaluări (teste, examene sau proiecte) – și mereu dai dovadă de putere atunci când treci de aceste provocări, gestionându-ți emoțiile, dovedindu-ți cunoștințele, făcând tot posibilul pentru a obține rezultatele dorite. Iar asta va face ca puterea ta interioară să fie mai solidă, iar rezultatele pe care le aștepți să devină din ce în ce mai trainice.

Câteva sfaturi pentru a-ți evidenția puterea

Puterea este și abilitatea ta de a-i convinge pe alții să facă ceea ce dorești tu (respectând desigur drepturile, umanitatea și libertatea tuturor), abilitate pe care o poți exercita în diverse medii și prin diverse acțiuni.  

 • Este de reținut că puterea ta nu este constantă, ea poate deveni mai accentuată sau poate avea momente în care devine vulnerabilă – în acele momente trebuie să fii vigilent și să accepți că nimeni nu deține putere deplină. Uneori a accepta o pierdere sau un eșec este de asemenea o dovadă de putere interioară.  
 • Informează-te mereu. Astfel anumite reguli sau legi care pot să te influențeze pozitiv sau negativ pot fi folosite în favoarea ta, pentru a-ți atinge scopurile.
 • Puterea se combină. Puterea generează putere, iar acest lucru este valabil și pentru lipsa de putere. Nu abandona ideea de a fi mereu activ, informat și conectat la viața reală.

Ce poți face pentru a-ți menține puterea?

 • Citește despre marii înțelepți ai lumii și modalitățile prin care aceștia și-au cultivat puterea într-un mod uman și matur.  
 • Studiază strategii prin care alții au gestionat puterea. 
 • Pentru a exercita puterea trebuie să realizezi că ai niște drepturi, să fii autorul schimbării.
 • Organizează-ți ideile și încearcă să le dai o mână de ajutor și celorlalți.
 • Exersează discuțiile contradictorii, nu te feri de ele, doar așa vei putea să observi care este nivelul puterii tale.
 • Stabilește-ți obiective cât mai mari și valoroase.
 • Fii mereu pregătit să fii flexibil și să te adaptezi la schimbările vieții. 

La oricare strategie vei recurge amintește-ți că puterea ești chiar tu și doar tu poți contribui la sporirea acesteia. 

Cosmin Tuduran

Cosmin Tuduran este absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice și este interesat de integrarea tehnologiei digitale în programele educaționale. Experiența lui de peste 20 de ani în domeniul educațional este completată cu un program de masterat în tehnologiile informatice și de comunicații.

Caută