Skip to content

De foarte multe ori ne dorim o schimbare în viață, dar ne temem să facem pașii necesari pentru ca ea să se întâmple. E absurd, nu? Am crescut cu filmele americane și cu filosofia „dacă vrei, poți“. Doar că, desigur, lucrurile nu sunt atât de simple. De multe ori ceea ce ne blochează este chiar teamă că nu putem reuși.

Dacă vedem o problemă în viața noastră și începem să ne gândim la ce avem de făcut, adesea cădem în capcana rolului de victimă neputincioasă. Pentru că a încerca să produci o schimbare presupune niște riscuri. Pentru a face ceva, e nevoie să:

  • știi ce e nevoie să faci (și adesea suntem nesiguri)
  • să vezi beneficiile schimbării (iar lucrurile nu sunt alb și negru, adesea vedem complicații sau dezavantaje care ne de motivează)
  • să crezi că poți (și aici avem adesea mari probleme, pentru că, în procesul devenirii noastre suntem mai des avertizați asupra riscurilor a ceea ce nu putem face decât încurajați și apreciați pentru ceea ce putem face).

Dacă un singur punct din acestea 3 lipsește, nu vom realiza comportamentul sau comportamentele necesare. Și mulți dintre noi, deși declarativ ne dorim o schimbare, mental ne aducem în prim plan toate argumentele care ne demobilizează. Toate motivele pentru care e periculos, nesigur, lipsit de șanse de reușită. Și atunci… nu trebuie să facem nimic. Nu ne asumăm riscuri, rămânem într-o zonă de confort. O colivie, dar una pe care o cunoaștem și în care știm ce să facem. Suntem o victimă neputincioasă a circumstanțelor vieții.

Și aș spune că esențial pentru a declanșa acțiunea și a schimba rolul de victimă cu unul de erou este punctul 3: să cred că pot. Greta Thunberg, adolescenta suedeză care a stârnit o mișcare globală protestând în fiecare vineri pentru lipsa de acțiune față de schimbările climatice e un exemplu grozav pentru ceea ce numeam într-un alt articol a fi un erou. Ea a început să protesteze de una singură, doar cu o simplă pancartă prin care cerea acțiune față de schimbările climatice.

℗PUBLICITATE



Mult timp a fost singură – „nu poți face nimic de unul singur, cine te bagă în seamă, suntem prea mici ca să schimbăm lucrurile“, cunoaștem toți aceste argumente demobilizante, nu-i așa?

Doar că Greta a avut un avantaj: sindromul Asperger o face să fie foarte puțin sensibilă la aspecte sociale precum „sunt penibilă dacă protestez de una singură“. Așa că a continuat, a captat atenția presei, a stârnit o mișcare globală de grevă a elevilor pentru a solicita schimbări. Recent a fost nominalizată la premiul Nobel și deja câteva țări au declarat oficial schimbările climatice o urgență. Sigur, mai e mult până departe, și Greta este prima care spune că acești pași sunt importanță dar că încă nu am început să acționăm pentru a adresa problema schimbărilor climatice. Ea  nu are nicio garanție că acțiunile ei vor încetini procesul de schimbare climatică. Dar face ceea ce poate, ceea ce ține de ea și nu stă deoparte. Iar această atitudine a transformat-o într-un erou și a inspirat milioane de oameni.

Avem nevoie de mai multe Greta și avem fiecare de învățat de la Greta. Mulți ne-am schimba viețile în bine, ne-am îmbunătăți sănătatea și relațiile dacă am crede ca PUTEM și am face zi de zi pași mici. Nu pași mari, ci pași mici, zi de zi, dar consistent și fără să ne pierdem încrederea că vom obține rezultatele dorite, chiar dacă nu se întâmplă imediat ceva.

Cum s-ar schimba viața ta dacă ai crede în tine?

Și ce poți face ca să crezi în tine? Ai putea încerca următorii pași.

  1. Alege o problemă din viața ta pe care vrei să o rezolvi. Ceva important, dar poate nu cea mai dificilă problemă din viața ta din acest moment.
  2. Decide ce ai de făcut ca să schimbi lucrurile. Uită-te la CE POȚI FACE TU, nu la ce nu pot face sau la ce ar trebui să facă ceilalți.
  3. Asumă-ți riscul de a greși, valorizează experiența, încercarea de a face, indiferent de rezultat.
  4. Forțează-te să începi sau, cum îmi place mie să spun, închide ochii și sari, după ce te-ai gândit destul.
  5. Fă zi de zi ceea ce ai de făcut, oricât de lipsit de șansă pare rezultatul.
  6. Dacă funcționează, continuă.
  7. Dacă nu funcționează, reia procesul și încearcă din nou.

Făcând ceva, începi să crezi în tine. Crezând în tine îți asumi mai ușor să începi să faci ceva. Nu te concentra pe rezultat, ci pe proces. Și încercarea de a face te pregătește pentru reușită.  Așa că… alege ceva, vezi ce ai nevoie și… just do it.

Este doctor în psihologie și psihoterapeut. Are o experiență clinică de aproape 10 ani cu copii, adolescenți și adulți. O fascinează tot ce ține de natura umană, oamenii și relațiile dintre ei. Își iubește meseria și încearcă să se perfecționeze continuu. Este și mama a două fete cucuiete, cum îi place ei să spună, experiență care a transformat-o profund.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0