Skip to content

Dacă urmărești Pagina de Psihologie, cu siguranță știi despre #LoveIsFun, emisiunea online moderată de Bogdan Nicolai și Gáspár György și difuzată în fiecare seară de miercuri pe A List Magazine by Andreea Esca. Cei doi moderatori abordează diferite subiecte și în fiecare emisiune au câte un invitat special, alături de care dezbat o anumită temă. Exact așa s-a întâmplat și în ediția în care invitată a fost Elena Lasconi, jurnalista de la Știrile PRO TV și autoarea campaniei „Rătăcit în sine. Depresia, boala mileniului“.

https://www.facebook.com/AListMagazine/videos/2007007146007370/

După discuția online a celor trei, noi am continuat să dezbatem subiectul cu Gáspár György, sub forma unui interviu pe care-l puteți citi mai jos.

Ce este depresia?

Depresia este o stare de tristețe, epuizare și lipsă de energie, care ne poate influența diferite paliere ale vieții și al cărei impact se observă în ceea ce privește gândurile, emoțiile și comportamentele noastre. Avem tendința de-a ne îngrijora și a rumina – reluând într-un mod obsesiv situații din trecut. Ne simțim copleșiți de tristețe, gol interior, lipsă de speranță, însingurare, neajutorare sau neputință. Evităm să ne implicăm în comportamentele obișnuite și să mai întreprindem activități care să ne facă plăcere.

Cât de des este întâlnită depresia? 

Unele statistici spun că este cea mai frecventă problemă de sănătate mintală. Potrivit ghidurilor clinice internaționale, 50% dintre copii și adolescenți și 20% dintre adulți declară că manifestă simptome specifice depresiei.

Este depresia cauzată de un deficit chimic la nivelul creierului?

În mod evident, depresia afectează și biologia noastră, așa cum în mod evident, prin comportamentele în care ne implicăm, putem influența compoziția chimică a creierului nostru. Depresia are cauze multiple – este o condiție bio-psiho-relațională. Dar, din fericire, este genul de boală tratabilă.

Medicație sau psihoterapie?

℗PUBLICITATE



Medicația antidepresivă este o opțiune recomandată de forurile internaționale de specialitate, de regulă în combinație cu psihoterapia. Din fericire, tot mai multe studii clinice ne confirmă că psihoterapia centrată pe activarea comportamentală și pe îmbunătățirea relațională poate fi la fel de eficientă sau, în unele cazuri, mai eficientă decât medicația. De regulă, planul de tratament variază de la persoană la persoană și este particularizat de către specialiștii în tratarea depresiei.

Cât de mult durează starea de depresie?

Există persoane care reușesc să se recupereze fără sprijin de specialitate în aproximativ un an de zile. În timp ce pentru aproximativ 30% dintre persoanele care suferă de depresie, calitatea vieții se înrăutățește semnificativ în timp, așa că ei se confruntă cu această stare chiar și după 3 sau 5 ani.

Este posibil să fie și alte probleme asociate?

75% dintre oamenii care suferă de depresie mai au și o altă problemă de sănătate mintală. Cele mai des asociate probleme sunt din sfera tulburărilor de anxietate; dar adesea apare și consumul de substanțe.

Care sunt costurile depresiei pentru familie și societate?

Depresia este principala cauză de absenteism de la școală sau muncă, pentru persoanele cu vârsta între 14 și 44 de ani. Unele studii ne arată că un adult depresiv are o productivitate mai scăzută în muncă cu 5,6 ore/săptămână. 80% dintre persoanele afectate de depresie au dificultăți majore în funcționarea de zi cu zi – ceea ce le afectează atât calitatea vieții, cât și calitatea vieții celor dragi. Riscul de suicid la persoanele cu depresie este cu 30% mai crescut în comparație cu persoanele care nu suferă de depresie.

Cum putem cere ajutor de specialitate, cu referire directă la psihoterapie?

Din fericire, depresia este o boală tratabilă, iar în România există mulți specialiști foarte bine pregătiți. Putem cere recomandări de la medicul de familie, de la un psihiatru sau accesând lista de psihoterapeuți recomandați de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0