Skip to content

Ultima conferință online din #EduCARE – ai grijă de familia ta! i-a adunat în spațiul Sensio Living, gazda proiectului, pe cei 3 speakeri ai evenimentului –  în ordinea episoadelor: Gáspár György, Oana Moraru și Diana Stănculeanu – care au răspuns la întrebările moderatorului Alex Zamfir, despre perioada de izolare cauzată de Coronavirus și cum ne-a afectat ea relația de cuplu, relația cu copiii și viața profesională. 

#EduCARE – ai grijă de familia ta! a fast un proiect dezvoltat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie, cu susținerea SECOM România, într-o perioadă în care distanțarea socială, impusă de pandemie, a fost dublată de o mare nevoie de apropiere emoțională și de reconectare cu noi și cu ceilalți din viața noastră. 

În cele 3 episoade ale conferințelor online #EduCARE, difuzate live săptămânal pe pagina de facebook Pagina de Psihologie: Gáspár György (psihoterapeut relațional și autor),  a vorbit despre Casa în care iubirea și-a făcut cuib; Oana Moraru (consilier educațional) ne-a spus care sunt cele 4 tipologii de copii și nevoile lor de învățare; iar Diana Stănculeanu (psihoterapeut, expert în sănătate mintală) ne-a explicat mai multe despre inteligența emoțională și cum să creștem copii inteligenți emoțional.

În ultimul episod din seria #EduCARE, cei trei experți s-au reunit pentru a răspunde la întrebările lui Alex Zamfir, dar și pentru a vorbi despre cum i-a influențat pe fiecare dintre ei perioada izolării. 

La cererea lui Alex, Gáspár György a făcut analiza situațiilor de cuplu post-pandemie, estimând dacă la sfârșitul anului vom avea mai mulți copii sau mai multe divorțuri. „Cred, uitându-mă la ce s-a întâmplat în cabinet în această perioadă, că vor fi foarte mulți oameni care își regândesc acum viața, ei se gândesc foarte serios să facă copii, pentru că își dau seama că aceasta este o prioritate pentru ei, poate mai importantă decât profesia, așa cum vor fi și oameni care vor ajunge la concluzia că da, au investit suficient de multă energie, suficient de mult timp într-o relație de cuplu și că vor un altfel de viitor, că își doresc un partener cu care să rezoneze mai bine. Așa că da, cred că va crește mult și rata nou-născuților care vor veni și vor aduce o energie nouă pe planeta noastră, dar cred că și rata divorțurilor va fi semnificativă, pentru că așa se întâmplă după o perioadă de criză. Oamenii își regândesc viața și viitorul și iau decizii pe care nu au îndrăznit să le ia înainte“ – a explicat Gáspár.

La rândul ei, Oana Moraru, consilier educațional și om cu o experiență de peste 25 de ani în învățământ a evaluat la ce categorie s-au produs cele mai mari pagube educaționale și a vorbit despre ce se va întâmpla din septembrie, odată cu revenirea la școală.

„De obicei, pagubele sunt în categoria de vârstă care achiziționează instrumentele de bază ale cunoașterii – clasele I-IV, care sunt foarte dependente de autoritatea învățătorului, de structura instituțională a unei școli, care transmite anumite rigori în învățare. Acolo se manifestă și nevoia de socializare, care e foarte mare în intervalul pregătitoare – IV, acolo au suferit cel mai mult copiii, pentru că ei au avut și dificultăți de concentrare online. De-abia își stabilizaseră atenția voluntară în clasă, acum a trebuit acum să revină, să regreseze cumva în stadiul 0 al atenției și să își reorganizeze gândirea și focusul cu un ecran între ei și profesor. În plus, cei mai mulți au și părinții cei mai ambițioși la vârsta asta; de la gimnaziu încolo, părinții se relaxează sau se concentrează pe 2 materii“. Vom vedea ce urmări a avut presiunea aceasta sandviș: pe o parte părinții, pe o parte, profesorii dincolo de ecran, peste câteva luni – a estimat Oana. Asta pentru că cei mici „au ceva neobișnuit în comportamentul lor: nu manifestă imediat trauma sau stresul. Ei sunt în continuare bucuroși, fericiți, se joacă. Și peste câteva luni, când nu mai sunt aparent motive care să producă fricțiuni emoționale, încep comportamente aparent inexplicabile“ – a precizat Oana, estimând că din septembrie, exigențele copiilor și ale părinților legate de școală vor fi mult mai mari. „Nu va mai funcționa lecția scrisă pe tablă cu creta.“ – este ferm convinsă Oana.

℗PUBLICITATE



Psihoterapeutul Diana Stănculeanu ne-a explicat, la rândul ei, în acest ultim episod #EduCARE, de ce copiii sunt cei care ies cel mai bine din situațiile traumatizante și în ce condiții, dar și care este diferența între frică și anxietate – pe care le-am resimțit mai toți în această perioadă, și de ce alfabetizarea noastră și a copiilor noștri este importantă. 

„Starea emoțională a părintelui reprezintă barometrul în funcție de care copiii evaluează o situație ca fiind periculoasă sau sigură.“ – a explicat Diana. „Dacă în mijlocul unei catastrofe, un copil se uită la părintele său și-l vede, nu neapărat calm, poate să-l vadă și îngrijorat, dar cumva focusat pe soluții și căutând ajutor, rezerve, strategii pe care să le facem astfel încât să fim în siguranță, copilul va trăi destul de liniștit.“

Dacă, însă, în preajma copilului a existat un părinte decompensat emoțional, copleșit nu doar de frică, ci de anxietate – și Diana ne-a explicat diferențierea între frică  (un răspuns emoțional natural în fața unei amenințări) și anxietate (despre care vorbim în momentul în care intensitatea fricii nu se justifică în raport cu stimulul care a produs-o) acest copil va fi afectat, cu siguranță, nu de pandemia în sine, ci de felul în care părintele său s-a raportat emoțional la situația respectivă – a menționat Diana Stănculeanu.

Relațiile la distanță, școala online și ce a însemnat ea pentru educația copiilor sau de ce părinții greșesc atunci când își doresc copii fericiți au fost alte câteva subiecte la care invitații ultimului episod din seria conferințelor online #EduCARE au dat răspunsuri. 

Alex Zamfir nu și-a luat la revedere de la spectatori (și acest proiect) înainte de a-i întreba pe speakeri cum i-a afectat pe ei pandemia – iar răspunsurile lor s-ar putea să vă surprindă. Puteți vedea în video-ul de mai jos răspunsurile și, de altfel, întregul episod #EduCARE – ai grijă de familia ta!: Q&A. 

Până când ne vom întâlni la un eveniment live și offline, vă mulțumim că ați urmărit acest proiect online, marca Mozaic Media și Pagina de Psihologie, dezvoltat cu sprijinul SECOM România și vă rugăm să aveți grijă de voi și de familiile voastre!

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0