Curajul face parte din ADN-ul său, reușind să schimbe macazul profesional din corporatist de succes în antreprenor la început de drum. A pus pasiunea pe locul întâi și a tras lozul câștigător, ajungând astăzi unul dintre cei mai apreciați chefi bucătari, iar din 12 ianuarie îl vom putea vedea în show-ul MasterChef, la ProTV. Despre provocări, dezamăgiri, speranțe și visuri am vorbit cu Chef Radu Dumitrescu în cel mai recent interviu #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine, pe paginadepsihologie.ro.
Ai lucrat în sectorul bancar și ți-ai schimbat traseul profesional spre gastronomie. De unde pasiunea pentru gătit?
Asta și întrebarea „vă place să gătiți?“ sunt cele mai grele întrebări ever. Habar nu am, a fost acolo dintotdeauna. Îmi amintesc cum, în copilărie, în drum spre un liceu destul de bun, unde nu eram chiar ultimul nătărău din clasă, treceam pe lângă școala de arte și meserii și mă uitam fascinat la cursurile pe care ei le afișau, fascinat fiind mereu de cele de bucătari. Deh, copil fără minte, dar vizionar [râde].
Când ai gătit ultima oară acasă?
Surprinzător, nu gătesc niciodată acasă. Și când spun niciodată, înseamnă fix niciodată. Am în frigider doar apă, iaurt și fructe.
Când merg în vizită la ai mei, în afară de un grătar (ceea ce nu aș numi exact gătit), nu am voie să fac nimic. Maică-mea e MasterChef. Unul bun, chiar.
Care este provocarea cea mai intensă cu care te-ai confruntat în copilărie, în perioada sărbătorilor?
Se tăiau mulți porci și nu știam de la care să furăm șoriciul.
Provocarea copilăriei era, însă, alta: căpățâna de vită pe care o fierbea bunică-miu, ajutat de taică-miu, într-un ceaun mare în curte, și pe care o devorau cu mujdei și mămăligă rece. Chestia aia mă terifia la propriu, ochii ăia și limba de vițel pur și simplu îmi dădeau filme de groază. Acum, însă, merg la Barcelona special să mănânc această minunăție, într-o cârciumioară mică, un birt popular care se numește La Cova Fumada și unde mâncarea este genială.
Care este cel mai frumos Crăciun pe care ți-l amintești?
Ultimul și probabil următorul. Crăciunul este sărbătoarea mea favorită dintre toate. Să fiu și precis, au fost sărbătorile când trăiau bunicii mei, iar, de atunci, masa în familie completă e ceva ce ar trebui să fie obligatoriu.
Ce părere ai despre psihoterapie? Ai pășit vreodată într-un astfel de cabinet?
Da! De vreo două ori și mai mult l-am consiliat eu pe domn decât invers, m-am plictisit și am renunțat. Cred, însă, cu tărie că oamenii moderni au nevoie să vorbească cu un psiholog. Poate voi repeta experiența curând, cine știe…
Care este povestea sushi-ului vegetarian?
Ahaha, de unde știți asta?
Păi e simplă, eram bucătar-șef la vegetarieni, în Madrid, și trebuia să fac ceva să fie bine. Și a apărut chestia asta din granule de soia și orez, cu un dressing absolut minunat, cu muștar și măr verde. Ceva foarte bun…
Ce înseamnă MasterChef pentru tine?
O experiență nouă și frumoasă, unde am întâlnit oameni minunați.
Ce răspuns de PR, corect, am dat [râde].
Care este acel fel de mâncare cu care nu rezonezi, deși este foarte apreciat de către clienți?
NU există așa ceva în bistroul meu, fac doar ce-mi place și nu dau parmezan la paste, salată de varză la rață sau murături la berbecuț. La mine în bistro e simplu, asta se gătește, asta se mănâncă. De ce să-mi schimbi tu meniul și viziunea? Nu mai bine stai și îți gătești acasă?
Care crezi că sunt cele mai importante calități care te definesc?
Nu sunt neapărat și cele care mă ajută: sunt direct, onest și tăios, un bun jucător în echipă, altruist și foarte empatic cu cauzele sociale.
Antreprenoriat sau bucătărie, unde te simți cel mai confortabil?
Bucătărie, evident, unde depinzi doar de tine și de echipa ta. Antreprenoriatul e ceva dureros de greu în țara asta.
Care este relația cu greutatea corporală?
Acum sunt bine și încerc să rămân așa. Într-o perioadă, a fost greu pentru că-mi plăcea mult pâinea cu sos și se depune foarte ușor. Acum fac multă mișcare și încerc să mă abțin de la multe.
Cum ai descrie risipa alimentară în rândul populației române?
O dramă națională și o lipsă gravă de educație socială gastronomică. Un flagel grav.
Care este aplicația de social media pe care petreci cel mai mult timp?
Aș vrea să spun niciuna, dar aș minți. Facebook, WhatsApp și Instagram, plus multe aplicații de wine și food.
Care este serialul pe care îl urmărești în această perioadă?
Nu prea am timp și prefer să adorm la Seinfeld.
Cum arată lista ta de dorințe pentru 2022?
În fiecare an vreau să zbor mai mult ca în cel anterior. Vreau să fac Camino del Norte, să descopăr partea lui gastronomică și, apoi, să vin să împărtășesc aceste experiențe. Vreau să urc un munte și să mă dau, din nou, cu bicicleta prin Corfu.