Protagonista interviului #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine este unul dintre cei mai cunoscuți designeri de interior din România. Cu o emoție și o delicatețe aparte, reușește să creeze din case, acasă. Nu îi place să fie în lumina reflectoarelor, dar lasă munca sa să vorbească, în locul său. Este familistă convinsă și face eforturi să păstreze un echilibru perfect între carieră și cămin. Crede în umanitate, în bun simț, în minimalism și în viața tihnită. Ne face o deosebită plăcere să o aducem în fața dumneavoastră pe Raluca Mărginean.
Cum ai ales cariera de designer de interior?
Nu m-am gândit, punctual, la designul de interior de la început, însă știam că sunt atrasă particular de ambient, de frumos și de emoție. Astfel, ca proaspăt relocată într-un alt oraș, într-o zi de octombrie, în plimbările mele, mi-a atras privirea un obiect decorativ într-o vitrină, asta m-a făcut să intru și să exclam: vreau să lucrez aici! O săptămână mai târziu, făceam parte din echipa de designeri de la care am învățat constant. Am luat lucrurile exact cum au venit, pas cu pas, experiență cu experiență. Zece ani mai târziu, am deschis „Stefain Concept“.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Când te-ai simțit cel mai mândră, din punct de vedere profesional?
Mă simt mândră de fiecare dată când văd clienții mulțumiți și liniștiți, în casa pe care au proiectat-o în minte o viață. Clienți care mi-au dat încrederea să le fiu partener în realizarea visurilor lor. … și, totuși, întrebarea era despre un moment important în care m-am simțit cel mai mândră, din punct de vedere profesional. Sigur că îl am, ziua în care am avut curaj să semnez actele pentru firma mea. În continuare sunt foarte mândră de mine că am putut să-mi spun „da“.
Faci ceva ce este considerat a fi de modă veche?
Absolut, notez cu creionul pe hârtie zilnic, dimineața, amiaza și seara. Abia după ce am notat pe o hârtie, îmi las mintea să se odihnească (cât de cât ).
Când și la cine ai ridicat tonul, ultima oară?
Cu mare vinovăție și lamentări inutile, la fiul meu!
Cum ai descrie relația cu părinții tăi?
Reală, adevărată, însă nu deschisă.
Care este cel mai important sfat de educație sexuală pe care ți-ai fi dorit să-l primești pe când erai adolescentă?
Mi-aș fi dorit să primesc măcar un sfat. Dar subiectul cred că era prea tabu, în familie. Sunt totuși o fire autodidactă dintotdeauna.
Cum îți imaginezi o ședință de psihoterapie?
Eu plângând stânjenită și emoționată, și o persoană care pentru asta este acolo, deci o pot face fără să mă gândesc dacă am acaparat prea mult discuțiile cu părerile și experiențele mele.
Atunci când te privești în oglindă, ce emoții sau gânduri ai cu privire la propriul corp?
În prezent, perspectiva mea s-a schimbat mult. Am trecut printr-un moment crucial pentru mine și, de atunci, îi mulțumesc corpului meu, minții mele și divinității. Cicatricea este cea pe care o îmbrățișez cel mai mult, și este liantul meu între minte și corp. Fără urmă de dubiu. Sigur că știu și când am 2 kg în plus.
Ce te motivează când alegi să te implici în cauze sociale?
Mă motivează, deopotrivă, oamenii care au aceste inițiative și, desigur, cauzele pentru care se implică. De multe ori vrei să faci un bine, însă nu știi cui anume. Sentimentul că sunt atât de mulți oameni în nevoi, ne fac de multe ori să fugim, să anulăm cumva, în mintea noastră, greul și astfel abandonăm, chiar și cel mai mic bine. Mai apoi, apar oameni determinați cu mintea focusată și îți pun la dispoziție aceste punți în a face bine. Am cel mai mare respect pentru acești oameni.
Ce faci în nopțile în care grijile nu îți dau pace?
Deschid laptopul și mă uit la cel mai plictisitor documentar, în speranța că somnul revine. De cele mai multe ori nu revine, iar prima cafea este la orele 4-5 ale dimineții.
Cum arată dependența ta de social media?
O căutare permanentă și o frică de a nu fi online constant. Nu arată bine, nu? [râde]
Ce îți reproșezi, cel mai des, când te gândești la relația cu fiul tău?
Două lucruri, un start care chiar dacă nu a ținut de mine mi-l reproșez constant și, în prezent, că nu mă joc cu el așa cum vrea el, acolo jos pe covor. Acel „jos pe covor“, pentru mine, este mai mult decât dificil, dar pentru el extrem de important. Îmi tot propun și mă autosabotez cu alte treburi.
Care este greșeala majoră pe care românii o fac, atunci când decid să-și amenajeze locuința?
De cele mai multe ori, nu sunt realiști cu posibilitățile financiare actuale versus fotografiile de pe Pinterest, sau mai dificil cu termene de execuție realiste și setarea psihică efectivă a mutării în casa nouă.
Cum arată casa visurilor tale?
Cu băieții mei în ea.
Care este serialul pe care îl urmărești, cu nesaț, în prezent?
The White Lotus.