Anul 2023 a fost unul bun pentru români și iată-l că se încheie în aceeași notă optimistă. Nu o spunem noi, ci cel mai recent Raport Eurostat, conform căruia România s-a clasat pe locul al doilea în topul celor mai fericite țări din Europa.
Biroul european de statistică, Eurostat, lansează un raport care surprinde statistic tendințele în ceea ce privește bunăstarea subiectivă a cetățenilor europeni, menționând că „cetățenii UE au avut tendința de a fi destul de mulțumiți de viața lor în general, raportând o medie de 7,1 puncte din 10“. Factorii analizați sunt nivelul de educație, familia și stabilitatea financiară.
România pe locul secund, iar Germania pe penultimul loc
Surpriza cea mai mare vine din partea României. Țara noastră s-a clasat pe locul al doilea, raportând un scor de 7,7 din 10, atunci când vine vorba despre calitatea vieții, la egalitate cu Polonia și Finlanda.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Primul loc a fost ocupat de Austria, care este cea mai fericită țară din Uniunea Europeană, iar în antiteză cu ea, Bulgaria, este pe ultimul loc, cu cel mai mic scor (5,6), fiind singura țară care a obținut mai puțin de 6 în ceea ce privește indicele de mulțumire.
La fel de surprinzător este rezultatul obținut în cazul Germaniei. Nemții par a fi unii dintre cei mai nefericiți locuitori din Europa, ei ocupând penultimul loc, cu scorul de 6,5. Nici țările despre care se spune că sunt dezvoltate nu sunt neapărat în fața clasamentului. Italia, Spania și Franța se situează în jurul mediei Uniunii Europene, de 7,1.
„Este interesant de observat că unele țări asociate cu niveluri scăzute ale veniturilor în trecutul recent, precum România și Polonia, se numără printre țările în care nivelul de fericire raportat este cel mai mare, ceea ce arată complexitatea relației dintre bunăstarea subiectivă și bunăstarea economică“, a precizat Eurostat, citat de euronews.ro.
Rezultatul este cu atât mai surprinzător cu cât, la nivel global, lumea continuă să sufere din cauza războaielor, a inflației și a efectelor pandemiei. Ba mai mult, ultimele statistici OMS au arătat că peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de tulburări psihice, cum ar fi epuizarea, anxietatea, depresia sau stresul posttraumatic. Anul trecut, Parlamentul European a solicitat ca subiectul sănătății mintale să fie tratat de urgență prin politici integrate, ca parte a unei strategii cuprinzătoare a UE privind sănătatea mintală și serviciile de îngrijire, care să fie completată rapid de planuri de acțiune naționale. Nu știm în ce măsură aceste politici au fost implementate și în România, dar rezultatele celui mai recent raport Eurostat în ceea ce privește țara noastră arată optimist.
Dacă te numeri printre persoanele care se declară fericite sau îți dorești să ai o viață împlinită, cât mai aproape de fericire, îți recomandăm cartea medicului Vivek H. Murthy, Împreună, o carte care vorbește despre puterea comunității și forța vindecătoare a iubirii și care te va ajuta să-ți cultivi speranța și să-ți păstrezi umanitatea.
Citește și: