Skip to content

„De ce anume ne temem? Ne temem să nu fim răniți. Ne temem că am putea fi umiliți. Ne e teamă de eșec și ne e teamă de succes. Ne e teamă să fim singuri și ne e teamă de relații. Ne e teamă să ascultăm ce ne spune inima. Ne e teamă să fim nefericiți și ne e teamă să fim prea fericiți. Ne e teamă când nu avem aprobarea părinților și ne e teamă să ne acceptăm așa cum suntem cu adevărat. Ne e teamă de boală și noroc. Ne e teamă de invidia noastră de a avea mai mult. Ne e teamă să ne facem speranțe pentru lucruri pe care nu am putea să le obținem. Ne e teamă de schimbare și ne e teamă că nu ne putem schimba. Ne e teamă că s-ar putea întâmpla ceva cu copiii noștri, cu slujbele noastre. Ne e teamă când nu deținem controlul și ne e teamă de propria putere. Ne e teamă de cât de scurtă este viața. Ne e teamă că, după ce murim, nu vom fi însemnat nimic pentru nimeni. Ne e teamă să fim responsabili pentru propriile vieți“. Așa scrie Lori Gottlieb, în fascinanta ei carte intitulată Poate ar fi bine să discuți cu cineva.

„De ce aici și acum?“ ‒ este o întrebare care m-a blocat și apoi m-a scuturat puțin, atunci când am auzit-o, venind, parcă, de nicăieri. Oare ce vrea să îi răspund? Care este răspunsul corect, pe care să îl dau, și care este scopul întrebării? Ah, oare de ce nu m-am interesat un pic înainte? Sigur o să zicăꓽ „Ia uite, nu știe ce să zică!“. Această întrebare a fost un buton care mi-a activat amintirile din anii de școală, de când mă simțeam prost, că nu știam să răspund la tablă și mă duceam în bancă ținând capul în jos de rușine. Mi-am amintit instant cum îmi manifestam frica față de ședințele cu părinții. Cum nu știam să gestionez furia, frustrarea, comparațiile, sentimentul de competiție între mine și cea mai bună prietenă a mea.

De ce să citești cartea lui Lori Gottlieb?

În această carte sunt îmbinate elemente din viața unei femei, atât din perspectiva unui terapeut profesionist, cât și ca pacient care primește consiliere. Pentru că, așa cum noi ne străduim să facem o treabă bună cu copiii noștri, cu viețile și cu locul de muncă, așa și terapeuții sunt oameni care au nevoie să fie bine cu ei. Sunt spuse povești inspirate din viața reală a pacienților. Rita este omul care a făcut multe greșeli față de familie și la bătrânețe consideră că nu merită să fie iubită și respectată de către cei apropiați. Julie este un caracter puternic, o persoană plină de energie, care găsește în viață numai motive de bucurie, chiar dacă primește un diagnostic dur din partea medicilor. John este caracterizat ca fiind un om dur, agresiv, arogant, care îi judecă pe toți în jurul lui, însă el poartă o mască, prin care își ascunde durerea.

℗PUBLICITATEDe multe ori, m-am întrebat: Cum poate un terapeut, care ascultă zilnic atâtea povești de viață, să accepte diferitele comportamente ale pacienților și să nu le pună la suflet? Cum reușesc terapeuții să treacă mai departe, cu empatie și fără judecată față de omul din fața lui? Nouă ne este greu să fim deschiși la problemele noastre și ale celor apropiați. Deseori, preferăm să ne dăm cu părerea, în loc să aflăm adevăratul motiv pentru care o persoană are un anumit comportament. La toate aceste întrebări găsim răspunsurile inspirate în cartea lui Lori Gottlieb.

Uneori, avem nevoie să vorbim despre trăirile noastre

Când e vorba despre noi și primim un sfat pe care l-am cerut, de cele mai multe ori, ne supărăm pentru că nu este răspunsul pe care îl dorim. Nu ne place să auzim adevărul, să vedem cum ne percepe cu adevărat cel din fața noastră, deși noi am întrebat acest lucru. Nu avem încredere în noi că putem reuși, că suntem capabili să facem și altceva în afară de ceea ce suntem învățați.

Poate ar fi bine să discuți cu cineva este o carte de dezvoltare personală care ne încurajează să vorbim despre noi și trăirile noastre cu cineva pe care îl simțim implicat, care ne îndrumă corect și cu empatie în procesul nostru de creștere și dezvoltare.

Elena Ghițulescu este mamă și cititoare de cursă lungă, fondatoarea „Cititor în Pijama“. Iubește să citească și să scrie despre ceea ce citește.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0