fbpx
skip to Main Content

Educația și școala trebuie imperativ să continue, chiar dacă viața noastră încă nu a revenit la normalitatea cu care eram obișnuiți. Sosirea toamnei este asociată cu începerea școlii, cu reîntoarcerea elevilor în clase și reluarea cursurilor. Pe parcursul verii, cu toții am sperat la diminuarea numărului de cazuri și la stoparea infecțiilor, dar acest lucru nu a fost pe măsura speranțelor noastre, iar cum începerea cursurilor a fost reluată, atenția s-a centralizat pe „Cum să facem școala să fie sigură?“

De ce este important ca elevii să se întoarcă la școală, chiar dacă virusul încă ne dă târcoale?

Școlile oferă mai mult decât crearea și livrarea actelor educaționale. În plus față de lectură, scriere și matematică sau studiul materiilor de bază, elevii învață să își dezvolte abilitățile sociale și emoționale, fac exerciții fizice și au acces la asistență pentru sănătatea mintală, dar și la alte servicii care nu pot fi furnizate cu ajutorul învățării online. Pentru mulți copii și adolescenți, școlile sunt locuri sigure în care părinții au încredere să-i lase, unde elevii primesc mese sănătoase, acces la internet și alte servicii de educație.

Perioada de școală online (lunile martie-iunie) a fost deosebit de grea pentru mulți copii și adolescenți, deoarece au lipsit întâlnirile directe cu profesorii, interacțiunea socială dintre elevi a fost mai săracă decât oricând și, în cazuri și mai serioase, lipsa conectării la internet sau accesul la un dispozitiv care să ofere o poartă către educație a reprezentat cel mai dureros obstacol.

Oricare ar fi forma învățării, cu toții admitem că educația se realizează cel mai bine în mediul școlar și că elevii trebuie să beneficieze de un climat sigur pentru a continua asimilarea de cunoștințe. Indiferent de amenințările nevăzute ale virusului, personalul didactic, autoritățile, părinții și elevii sunt nevoiți să facă front comun pentru a continua activitatea didactică în structura știută de către noi toți.

Ce pot face școlile?

Pentru a rămâne în siguranță, există o serie de măsuri pe care școlile ar trebui să le ia pentru a preveni răspândirea cu COVID-19. Părinții pot avea încredere că spațiul școlar este sigur dacă identifică următoarele aspecte esențiale:

Distanțarea fizică. Scopul elevilor și adulților este să rămână la cel puțin un metru distanță și să poarte măști pentru a preveni răspândirea virusului. 

Atunci când este posibil, școlile ar trebui să folosească spații exterioare și spații neutilizate pentru educație sau pentru servirea mesei, cu scopul de a ajuta distanțarea fizică. De exemplu, activități precum educația muzicală, exercițiile fizice sau chiar anumite ore care fac parte din curriculumul național sunt cel mai sigure în aer liber. 

℗PUBLICITATEÎncurajarea spălării frecvente a mâinilor cu apă și săpun este importantă pentru toată lumea, iar această practică trebuie susținută și aplicată cât mai des. 

Schimbările din sala de clasă sunt foarte importante. O sală de clasă în care distanțarea mobilierului școlar este cât mai mare, unde se poate realiza o ventilație naturală a acesteia și unde interacțiunea elevilor cu personalul este minimizată prezintă un mediu sigur, cu riscuri scăzute de infecție.

Asigurarea unei curățenii cât mai eficiente prin dezinfectarea spațiilor comune este un element cheie care va spori confortul și siguranța tuturor.

Regândirea actului didactic, prin introducerea scenariilor hibrid, astfel încât elevii care se regăsesc într-o situație care nu le permite prezența fizică din motive personale sau de sănătate ori din cauza unei posibile izolări să-și poată continua activitatea educațională. Astfel, se va asigura un act didactic fluid, fără a se pune sub semnul incertitudinii progresul școlar.

Asigurarea unui sprijin emoțional este esențială. Școala ar trebui să anticipeze și să fie pregătită să răspundă unei game largi de nevoi de sănătate mintală ale elevilor și personalului didactic. Aceasta include furnizarea de asistență medicală pentru orice elev care se luptă cu stresul din cauza pandemiei și oferirea de ajutor elevilor care prezintă semne de anxietate sau suferință.

S-ar putea ca revenirea la școală în timpul pandemiei de COVID-19 să nu fie cea la care ne raportasem în anii anteriori – cel puțin pentru o vreme. Oricare ar fi forma de continuare a școlii, aceasta va necesita sprijinul și atenția tuturor pentru a asigura o educație sănătoasă, sigură și echitabilă pentru elevi, profesori și familii.

Cosmin Tuduran

Cosmin Tuduran este absolvent al Facultății de Jurnalism și Relații Publice și este interesat de integrarea tehnologiei digitale în programele educaționale. Experiența lui de peste 20 de ani în domeniul educațional este completată cu un program de masterat în tehnologiile informatice și de comunicații.

Back To Top
Caută