Skip to content

În domeniul psihologiei și terapiei, modelul Sistemelor Familiale Interne (Internal Family Systems), dezvoltat de dr. Richard C. Schwartz, se evidențiază ca o abordare transformatoare. Acesta presupune că mințile noastre sunt formate din multiple subpersonalități sau „părți“, fiecare având perspectiva și funcția sa unică, fără ca vreuna să fie considerată rea. În centrul acestui sistem se află Sinele, definit de calm, claritate, compasiune și încredere. Înțelegerea rolului Sinelui în relația părinte-copil este crucială pentru promovarea unor dinamici familiale sănătoase și pentru starea de bine pe plan emoțional.

Înțelegerea Sinelui în modelul Sistemelor Familiale Interne

În modelul Sistemelor Familiale Interne, Sinele nu este doar o altă parte, ci este esența adevărată a unui individ. Este caracterizat de opt calități fundamentale, cunoscute sub numele de „cei 8 C ai Sinelui“:

 • Calmul: capacitatea de a rămâne senin în fața provocărilor.
 • Claritatea: perceperea clară, fără distorsiuni, a situațiilor și a emoțiilor.
 • Compasiunea: înțelegerea empatică, manifestată față de sine și față de ceilalți.
 • Curiozitatea: dorința de a explora și de a înțelege sinele și pe ceilalți fără judecată.
 • Curajul: capacitatea de a înfrunta fricile și de a acționa în ciuda lor.
 • Creativitatea: abilitatea de a găsi soluții inovatoare și de a vedea noi perspective.
 • Conectivitatea: aptitudinea de a stabili și de a menține legături profunde și semnificative cu ceilalți.
 • Credința: convingerea în propria capacitate de a face față dificultăților vieții.

Sinele reprezintă un nucleu de înțelepciune și echilibru interior, care nu este influențat de traume sau experiențe negative, având capacitatea de a ghida și de a armoniza toate părțile interne ale individului. Sinele este în prezent, este acum și aici, părțile fiind, de cele mai multe ori, prinse în trecut sau în viitor.

Când la conducere este Sinele, acesta aduce o prezență echilibrată, protectoare și lipsită de judecată în toate interacțiunile, ceea ce este foarte benefic în relația părinte-copil.

Rolul Sinelui în parenting

A fi părinte dintr-o poziție de conducere a Sinelui are un impact profund atât asupra ta, cât și asupra copilului tău. Iată cum:

1. Prin reglarea emoțiilor

 • Părinții conduși de Sine se pricep mai bine la gestionarea propriilor emoții. Ei modelează o reglare emoțională sănătoasă pentru copiii lor, ceea ce este crucial pentru dezvoltarea armonioasă a acestora.
 • Copiii, văzându-și părinții gestionându-și stresul și emoțiile în mod constructiv, învață să abordeze propriile provocări emoționale cu mai mare ușurință și reziliență. În plus, primesc un spațiu sigur în care să se împrietenească cu emoțiile lor și să învețe că le pot gestiona.

2. Printr-o conexiune empatică

 • Părinții conduși de Sine manifestă o empatie mai mare față de copiii lor. Aceasta creează un spațiu sigur pentru copii, unde aceștia se pot exprima liber, fără teamă de judecată sau reprimare.
 • Copiii care se simt înțeleși și acceptați vor dezvolta, în mai mare măsură, atașamente securizante și un sentiment puternic al valorii de sine. Când copilul interacționează cu un părinte condus de Sine, sistemul lui ajunge, la rândul său, să fie condus de Sine, ceea ce înseamnă că se poate vedea atât pe el, cu nevoile și emoțiile sale, dar îi poate vedea și pe ceilalți, integrând abilitatea dualității Sinelui.

3. Prin rezolvarea calmă a conflictelor

 • Părinții conduși de Sine abordează conflictele mai degrabă cu calm și curiozitate, decât cu furie sau frustrare. Ei caută să înțeleagă cauzele profunde ale comportamentelor, în loc să reacționeze impulsiv.
 • Copiii învață abilități eficiente de comunicare și rezolvare a problemelor, văzând direct cum să gestioneze neînțelegerile și dezacordurile.

4. Prin modelarea autenticității

℗PUBLICITATE • Părinții conduși de Sine sunt autentici și sinceri în interacțiunile lor. Ei își încurajează copiii să-și îmbrățișeze adevărata identitate, promovând un mediu în care este celebrată individualitatea.
 • Copiii dezvoltă un sentiment sănătos de identitate și încredere în cine sunt ei cu adevărat.

Care sunt provocările atunci când Sinele nu este la conducere

Când părinții operează din părțile lor protectoare sau rănite și nu din Sine, pot apărea mai multe probleme, cum ar fi:

Reactivitatea emoțională: Părinții pot reacționa din acea parte a sistemului care-i protejează pe ei înșiși de durere sau frică nerezolvată, ceea ce duce la reacții exagerate sau detașare. Sinele are această dualitate, ajutând părintele să fie conștient de propriile emoții, dar și de cele ale copilului, în timp ce partea are doar o viziune limitată unidirecțională, văzând doar propria durere, propria apărare, fără a ajuta părintele să vadă unde este copilul în acel moment și fără a-i putea susține dezvoltarea emoțională, așa cum are nevoie copilul.

Proiecția: Părintele poate proiecta asupra copilului propriile nevoi neîmplinite sau probleme nerezolvate, creând o povară greu de dus pentru acesta. El nu-l vede pe copil unde este el cu adevărat și nu-i poate îndeplini nevoile, iar copilul va tinde să aibă un sistem în care la conducere vor fi părțile reactive, nu Sinele. Sistemul ajunge să fie orientat excesiv spre durerile personale sau spre exterior, ignorând adevăratele nevoi și autenticitatea.

Parentingul inconsistent: Lipsa unei prezențe stabile și protectoare poate duce la parenting inconsistent, ceea ce derutează și stresează copiii.

Strategii pentru a cultiva conducerea Sinelui în parenting

1. Practici de conștientizare de sine

 • Sinele este acum și aici, așa că practică mindfulness sau meditație, pentru a spori conștientizarea de sine, menținând conexiunea cu Sinele.
 • Verifică-ți regulat stările interne și identifică când părțile (cum ar fi furia, frica sau anxietatea) preiau controlul. Atunci când simți furie sau alte emoții intense, vorbește în numele părții, nu lăsa partea să vorbească direct copilului. De exemplu, în loc să spui: „Mă scoți din minți, nu mai știu ce să mă fac cu tine!“, spune: „Am o parte care este foarte furioasă în acest moment și care vrea să urle. Îmi este greu acum cu această parte, așa că am nevoie de puțin spațiu și voi reveni mai târziu când mă voi calma“.

2. Reflecție și autocompasiune

 • Acordă-ți timp să reflectezi asupra interacțiunilor cu copilul tău. Gândește-te cum poți aduce mai multe dintre calitățile Sinelui în aceste interacțiuni.
 • Atunci când greșești, asumă-ți greșeala. De exemplu, poți spune: „Am greșit, am fost atât de furios și am spus lucruri care te-au rănit. Am o parte furioasă care s-a dezlănțuit mai devreme și vreau să știi că n-are legătură cu tine, ci m-am simțit foarte neputincios și mi-a fost frică. Nu am știut cum să gestionez ceea ce simțeam“. Astfel, copilul primește un model de responsabilitate pentru propriile acțiuni, o normalizare a emoțiilor și un model de reparare în relații.
 • Practică autocompasiunea pentru a-ți întări valoarea și capacitățile ca părinte. Atunci când simți că nu ești un părinte suficient de bun, recunoaște că ai o parte care are așteptări despre cum ar trebui să fii ca părinte și una care se simte vinovată și rușinată. Conștientizarea acestor părți și compasiunea față de ele poate ajuta la deblocarea situației și la revenirea cu autocompasiune către sistemul intern și cu compasiune în exterior.

Concluzie

În modelul Sistemului Familial Intern, Sinele oferă un cadru puternic pentru îmbunătățirea relației părinte-copil. Conducând din Sine, părintele poate oferi un mediu protector, stabil și empatic, care promovează bunăstarea emoțională și psihologică a copilului său. Adoptarea acestei abordări nu numai că sporește eficacitatea parentingului, dar contribuie și la armonia și reziliența generală a unității familiale, ajutând copilul să-și dezvolte un atașament securizant.


Citește și:

Mona Ciurezu este psihoterapeut cu formare în psihoterapia familiei (AMPP), terapeut certificat international în metoda IFS (Internal Family System), educator parental în cadrul programului „Circle of Security“, centrat pe teoria atașamentului și consultant în somnul copilului si adultului. O puteți citi pe bebedoarme.ro.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0