Skip to content

Când ridicăm noaptea ochii spre cer, țintim către spațiul cosmic. Multă vreme, spațiul dintre corpurile cerești a fost considerat un vid. Până când astronomii au descoperit puternicele câmpuri de energie care-l umplu. Spațiul cosmic e plin cu energie întunecată și cu forțe de respingere gravitațională, care țin la locul lor masivele planete, sateliții și stelele, făcându-le să se rotească pe orbita lor cu mare precizie. Spațiul dintre ele este cel care face coregrafia și menține ordinea cerească a întregului Univers. 

Același lucru e valabil și pentru spațiul dintre doi oameni. Da, poate fi invizibil și poate părea gol; însă acest spațiu relațional abundă în energie, care determină calitatea legăturii dintre ființele umane. În realitate, viața se trăiește chiar în zona de legătură dintre noi. Tocmai energia spațiului dintre noi este cea care ne populează universul lăuntric! 

Calitatea relațiilor noastre determină calitatea vieții pe care o trăim

Spațiul dintre noi se află exact acolo unde ne recăpătăm senzația de Viață Desăvârșită și bucurie deplină. 

Și cum ajungem acolo? Pentru a înțelege cum aducem înapoi ceea ce ne lipsește, e necesar să identificăm calitatea câmpului energetic ce curge între noi și persoana iubită. Totul depinde de energia pe care alegem s-o emanăm înspre acea zonă. 

Avem două opțiuni.

  1. putem face ca Spațiul dintre noi să fie unul sigur sau 
  2. unul periculos. 

Dacă e o zonă sigură, conexiunea va fi restaurată, iar noi vom prospera și vom fi plini de însuflețire. Dacă este o zonă periculoasă, instinctiv vom simți nevoia să ne protejăm. N-am putea închide senzorii de alarmă nici dacă am vrea. Automat, ne vom retrage cu rigiditate într-o stare de monadă și vom supraviețui pe cont propriu. 

℗PUBLICITATES-ar putea să nu fim conștienți de căile prin care noi trezim senzația de pericol în mintea partenerului. E posibil să ne agităm încoace și încolo, să folosim un ton aspru, să dăm ochii peste cap și ocazional să-l umilim, învinuim sau criticăm. Asemenea interacțiuni negative declanșează anxietatea partenerului și-i activează mecanismele de apărare. 

Pe de altă parte, avem șansa de a crea între noi o zonă sigură pentru partener. Putem folosi un ton mai amabil, să-l întrebăm cum se simte, să ne exprimăm recunoștința pentru ceva ce am considerat adesea că, pur și simplu, ni se cuvine. Această modalitate respectuoasă de a interacționa denotă faptul că partenerul are, pentru noi, valoare intrinsecă. 

Cum putem cultiva siguranța interpersonală? 

Iată de ce trebuie să trăim într-un spațiu sigur. Siguranța nu este negociabilă. În ultimă instanță, spațiul dintre noi este locul în care ne redobândim conștiința conexiunii și însuflețirea. Calitatea interacțiunii noastre din zona de legătură e cea care ne luminează existența. 

Acum, trebuie spus că modul în care doi oameni pot institui un climat de siguranță în Spațiul dintre ei implică trei practici. Le vom enumera mai jos și le vom aborda în detaliu în capitolul următor: 

  1. Conversații Sigure: Un proces structurat, în care doi oameni vorbesc și ascultă cu rândul. Structura generează siguranță, deoarece creierului nostru îi place predictibilitatea. 
  2. Zero Negativitate: Un obicei care vă ajută să vă exprimați opiniile fără a vă doborî la pământ interlocutorul. Nu e vorba de ceea ce spuneți; contează mai mult felul cum o spuneți. 
  3. Confirmări zilnice: Un angajament de a manifesta comportamente pline de atenție, de a face surprize și de a mări doza de divertisment din interiorul relației. 

Aceste trei practici relaționale nu numai că duc la construirea unei relații mai sănătoase, dar vă și ajută să aveți un creier mai sănătos. 

Extras din cartea Spațiul dintre noi

Harville Hendrix, Ph.D. este un terapeut de cuplu cu peste 40 de ani de experiență ca și terapeut, educator, trainer, autor și lector. Împreună cu soția sa, Helen LaKelly Hunt, au co-creat Terapia Relațională Imago, o terapie pentru cupluri, practicată în prezent de peste 2000 de terapeuți acreditați din 30 de țări. Dr. Hendrix și soția sa au scris împreună zece cărți despre relații intime și parenting, printre care se numără și ultima lor carte Making Marriage Simple. Dr. Hendrix, pe care Oprah Winfrey îl numește „Sufleorul Căsătoriilor”, a apărut în emisiunea condusă de Oprah de 18 ori, ceea ce i-a adus prezentatoarei un premiu Emmy pentru talk-show-ul „cu cel mai important impact social”.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0