fbpx
skip to Main Content

Dr. Paul Gilbert este un psiholog și psihoterapeut britanic care a devenit cunoscută datorită implicării sale semnificative în introducere compasiunii atât în practica clinică, cât și în raportarea oamenilor unii față de alții. Adesea citat în cărțile și articolele de specialitate care vizează psihoterapia secolului XXI, dr. Gilbert a devenit cunoscut pe plan internațional datorită cărții sale The Compassionate Mind, ajungând ca în prezent să fie considerat unul dintre cei mai influenți 50 de psihologi ai momentului.

Profesor în Catedra de Psihologie Clinică a Universității Derby, având o experiență semnificativă în domeniul sănătății mintale, dr. Gilbert a realizat – cu ocazia pandemiei care s-a abătut în această primăvară asupra întregii omeniri – o serie de 12 înregistrări video, menite să-i ajute deopotrivă pe psihologi și non-psihologi în procesul de adaptare mentală și emoțională la cea mai grea perioadă din istoria recentă a omenirii. Partea cea mai frumoasă este că întregul program este accesibil gratuit pe platforma compassionatewellbeing.com.

Prima lecție este o introducere plină de empatie în universul emoțiilor pe care le trăim cu toții. Psihologul britanic ne atrage atenția asupra faptului că noțiunea de „distanțare socială“ poate fi mult mai bine înțeleasă dacă folosim conceptul de „relaționare sigură“. Pentru ființa umană, eminamente socială, relaționarea este vitală în tot ceea ce înseamnă viață. Iar în aceste vremuri pline de restricții, avem nevoie mai mult ca oricând de o relaționare sigură. În accepțiunea sa, cuvântul „siguranță“ este echivalent cu „compasiune“. Pe când cuvântul „frică“ îl echivalează cu „distanțare“, astfel subliniind cât de diferită poate fi psihologia ființei umane dacă pornim de la raportarea față de propria lume și viață. Iar pentru a ne putea exprima compasiunea față de noi înșine și față de cei din jur, avem nevoie de curaj. Întâlnirea cu durerea și suferința presupune curaj, iar compasiunea ne oferă elanul necesar alinării în momentele grele.

℗PUBLICITATECu o tonalitate caldă și o atitudine extrem de prietenoasă, prof. Gilbert vorbește pe înțelesul tuturor despre sistemele de reglare emoțională de la nivelul creierului, despre cum ne putem ajuta corpul să susțină cât mai bine mintea, dar și despre mindfulness, vocea autocritică și cultivarea unei relații definite de compasiune cu noi înșine și cu cei din jur.

Întregul program online este disponibil accesând acest link și poate reprezenta o introducere excelentă pentru cel mai recent curs online creat de colegul nostru Gáspár György, „MINDFULNESS: Exericiții de curaj, compasiune, conectare“ – care va fi disponibil pe Pagina de Psihologie în viitorul apropiat.

View this post on Instagram

A post shared by Pagina De Psihologie (@paginadepsihologie) on

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută