fbpx
skip to Main Content

Nu știu dacă există o perioadă a anului care să ne amintească mai mult despre moarte ca cea a Sărbătorilor Pascale − despre moarte, despre Înviere, ca o poveste a fiecărei zile, despre sens și semnificație. Dar, din păcate, aceste lucruri sunt ușor uitate, odată ce am trecut de ziua de Paște. Iar intenția mea cu acest articol este să păstrăm ceva din simbolul Învierii și al renașterii, chiar și după ce ne-am ghiftuit cu cele mai delicioase bucate.  

Lucrând cu oamenii care sunt afectați de o boală oncologică, de foarte multe ori, îmi amintesc de câteva momente semnificative din creștinism, chiar și de cel al răstignirii. O doamnă de 42 de ani, aflată în ultimele săptămâni de viață, mi-a spus: „Moartea ne învață că e ceva dincolo de rentabilitate, că indiferent ce se întâmplă, până la urmă, cu adevărat nu trebuie să dovedim cât suntem de productivi, ci doar să demonstrăm că suntem buni. Mi-aș dori să rămân în memoria familiei mele și a tuturor celor care mă cunosc ca un om bun, și nu ca un om care a muncit până la epuizare și mereu a alergat, alergat, alergat.“ 

Este important să vorbim (și) despre moarte 

Moartea are calitatea unui diamant. E incontestabilă și variată din orice unghi privești, emite o lumină și perspective noi – spune Michael Webb. Cu toții știm că nu e deloc ușor să vorbești despre moarte, nu ne putem năpusti asupra unei persoane și să îi spunem: „Bună, hai să vorbim despre moarte!“. E nevoie să fim foarte precauți și să nu ne grăbim; să ne amintim că va fi mereu o conversație pentru care avem nevoie de acordul celeilalte persoane. Avem nevoie să renunțăm la orice fel de preconcepție și să fim pregătiți să oferim sinceritate, vulnerabilitate, risc, grație, forță și tot ce avem mai bun în noi înșine. A vorbi despre moarte nu e ca și cum am discuta, pur și simplu, sau am aprecia credința cuiva, nu e o conversație etică. Suntem cu toții copii în fața morții. 

Poate unii am pierdut pe cineva, iar moartea unei ființe dragi, indiferent de legătura noastră, este experiența cea mai dureroasă prin care poate trece o persoană. Doliul doare, întreaga viață, în ansamblu, doare. Ne doare corpul. Ne dor identitatea și gândul. Ne doare durerea familiei și a prietenilor. În această pierdere, durerea traversează timpul. Doare trecutul, doare prezentul și, mai ales, doare viitorul, scrie Jorge Bucay. Poate unii anticipăm pierderea unei persoane dragi și e atâta de greu, un „greu“ unic, aparte pentru fiecare. Unii reflectăm la ce ar putea însemna plecarea din această viață. Poate merită să inscripționăm undeva, în mozaicul inimii noastre − să nu lăsăm ca singurul mod de a ne aduce împreună să fie doar moartea!

℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATE℗PUBLICITATEIndiferent că este Paștele sau o simplă zi din calendar, haideți să ne adresăm câteva întrebări:

  • Dacă aș mai avea 30 de zile de trăit, cum le-aș petrece? Dar ultima zi? Dar ultima oră?
  • Dacă ar fi să aleg un singur lucru pe care aș vrea să îl rețină ceilalți în ceea ce mă privește, care ar fi acela?

Povestea Învierii, o metaforă a morții și a renașterii. O poveste a noastră atunci când după o neliniște profundă, deși părea imposibil, ne-am găsit puterea de a continua să rezolvăm probleme, să luăm viața așa cum este. Încercările ne-au oprit doar provizoriu și a urmat revenirea motivației pentru ceea ce ne-am propus. 

Fie ca zi de zi să fie o sărbătoare, să aducem lumină, dar și să avem capacitatea de a o vedea în fiecare din cei pe care îi întâlnim pe drumul vieții noastre!


Florina Pop activează de peste 10 ani ca psiholog clinician principal la Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță“. Are cursuri de formare în domeniul psihologiei clinice, psihoterapiei cognitiv-comportamentale și psiho-oncologiei. Pasionată de psiho-oncologie și dedicată în totalitate acestui domeniu, consideră că intervenția psihologică eficientă este îmbinarea dintre „știință și artă“. Crede cu tărie în faptul că „Stradivariusul“ practicii psiho-oncologului este propriul sine al psihologului. Grija pentru acest „instrument“ merită să fie una permanentă și crede că se încheie odată cu viața fiecăruia dintre noi.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0