Rolul psihoterapeutului de familie
skip to Main Content

În psihoterapia familiei terapeutul are diferite alternative și, deseori, este simultan părinte iubitor, profesor sau consultant, vindecător dar și provocator. Psihoterapeutul alege să utilizeze o stare sau alta în funcție de nevoile clienților.

La început terapeutul este suportiv și înțelegător, dar în intervenție poate ușor să devină confruntativ și insistent. În unele faze ale psihoterapiei este serios și focusat, în timp ce în alte etape este jovial și ludic. În unele momente este pe deplin empatic și în altele este oarecum emoțional distant. Uneori este structurat și directiv, alteori se lasă condus de dinamica sesiunii, căutând cuvinte cheie, emoții sau teme de interes pentru terapie.

Cu toate acestea psihoterapeutul de familie nu este un expert în cum se trăiește viața, acesta trebuie să fie un expert în dezvoltarea de structuri terapeutice, în care clienții se regăsesc, dezvoltă și implementează răspunsuri și soluții la problemele cu care se confruntă. Terapeutul de familie își asumă responsabilitatea pentru un comportament profesional și pentru asimilarea continuă de cunoștințe clinice și dovezi validate științific. Terapeutul de familie este în totalitate responsabil pentru familiarizarea cu diferite strategii și modalități de intervenție testate empiric.

Psihoterapeutul asigură pe durata procesului psihoterapeutic funcţia de „susţinere“ şi „oglindire“ pentru clienți – familii. Oferind astfel un nou cadru de funcţionare pentru sistemul familial care ulterior va deveni un element major în modelele de comunicare, în pattern-urile relaţionale şi în dezvoltarea strategiilor de rezolvare a problemelor de la nivel de sistem şi implicit de la nivel personal.

℗PUBLICITATEPsihoterapeutul crează un cadru securizant şi îşi asumă responsabilitatea pentru graniţele şi elementele de etică şi profesionalism în cadrul procesului psihoterapeutic.

Psihoterapeutul dă dovadă de ascultarea activă, acceptare şi compasiune, gestionând eficient provocările relaţiei de transfer şi contratransfer.

Gáspár György

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută