Melodia „Yesterday“ (a bine-cunoscutei formații rock Beatles) a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai ascultată piesă din toate timpurile. Deși succesul de care s-au bucurat melodiile formației Beatles e posibil să nu mai mire pe nimeni, există un detaliu aparte legat de această piesă, care încă ne poate lua prin surprindere: Paul McCartney a compus-o integral într-o dimineață, după ce s-a trezit cu o melodie frumoasă în cap – așa cum singur a mărturisit. O visase. I-a părut atât de puțin probabil să viseze o piesă nou-nouță, încât timp de o lună a făcut cercetări pentru a se convinge că nu va plagia pe cineva. Ce-a urmat… s-a scris cu litere de aur în istoria muzicii.
Salvador Dali, unul dintre cei mai importanți pictori ai secolului XX, a impresionat lumea cu lucrările sale suprarealiste. Toate picturile în ulei pe care le-a realizat conțin colaje de imagini din propriile vise. El era de părere că cel mai mare potențial de inspirație zace în vise. Pentru a profita pe deplin de această sursă, obișnuia să adoarmă într-un scaun, cu un obiect greu în mână, astfel încât, scăpându-i obiectul din mână fix când ajungea în starea profundă de somn și vis, să se trezească și să aibă proaspete în minte imaginile visate.
Tabelul periodic al elementelor (structurat de Mendeleev), structura moleculei de benzen, mașina de cusut… sunt doar câteva dintre invențiile pentru care protagoniștii lor au găsit inspirație în timpul unui vis. Mulți alți mari muzicieni și oameni de știință, poeți, scriitori, regizori de film au mărturisit că și-au visat, la propriu, unele opere sau măcar bucăți semnificative din ele.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Visul a fost, dintotdeauna, un subiect incitant pentru omenire. Marea întrebare este: De ce visează oamenii? În vremuri de mult apuse, vechii egipteni credeau că visele sunt mesaje trimise de zei sau profeții despre ceea ce urma a se întâmpla. În orice caz, cu toate discuțiile și studiile desfășurate de-a lungul mileniilor, asta încă rămâne una dintre marile întrebări fără răspuns pentru știința comportamentală. Au fost elaborate diverse teorii, incluzând referiri la consolidarea memoriei sau reglarea emoțională, însă lipsește consensul. Din fericire, avem la dispoziție din partea experților o multitudine de alte informații despre utilitatea viselor în viața de zi cu zi.
Sigmund Freud este cel care i-a deschis visului poarta de acces în lumea științei, publicând la început de secol XX cartea Interpretarea viselor. În opinia lui, visul este „calea cea mai ușoară de acces la inconștient“, conducându-ne în profunzimile sufletului și dezvăluindu-ne cele mai ascunse dorințe. Astăzi, mulți experți sunt în dezacord cu opiniile lui Freud, iar alții consideră că visele nu au nicio semnificație. Cum avem de-a face cu un subiect incitant și controversat, soluția potrivită ar fi să acceptăm să nu fim de acord unii cu ceilalți și să continuăm să ne punem întrebări.
„Visele înseamnă doar a gândi într-o stare biochimică diferită“, spune psihologul Deirdre Barrett de la Universitatea Harvard, autoarea cărții The Committee of Sleep. „În starea de somn, creierul gândește mai mult vizual și intuitiv.“
Barrett susține teoria conform căreia, în somn, partea rațională a creierului părăsește poziția dominantă și-i lasă loc minții creative pentru a se exprima (în sfârșit!). Cu alte cuvinte, când „bruiajul“ rațiunii e oprit, avem ocazia să accesăm cele mai profunde părți ale identității noastre creative, plus o înțelepciune și o putere interioară ce ne pot ajuta să depășim adversități extreme și chiar depresia. Visarea poate străbate bariera înțelepciunii convenționale, conform căreia lucrurile trebuie făcute într-un anume fel, dându-ne ocazia de a gândi outside the box și de a găsi soluții inedite.
Există studii ce demonstrează că oamenii care își aduc aminte mai multe vise din timpul nopții înregistrează, totodată, un scor mai mare la capitolul „creativitate“ decât cei care nu își aduc aminte prea clar sau pretind că nu visează. Prin urmare, pentru a beneficia de pe urma viselor, specialiștii recomandă un soi de antrenament și dau o serie de sfaturi. Iată ce spune Deirdre Barrett:
- Dacă dormi 8 ore pe noapte, îți vei aduce aminte mai multe vise decât dacă dormi mai puțin de atât.
- Să îți spui, repetitiv, înainte de culcare „Vreau să îmi amintesc visele din această noapte!“ va crește probabilitatea de a ți se și întâmpla asta.
- Trezește-te natural, nu cu sunetul alarmei de la ceas.
- Imediat ce te trezești, rămâi întins în pat, focalizează-ți atenția pe visul pe care ți-l aduci aminte și repetă-l în mintea ta; prin repetare, îl muți din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung.
Mintea, în starea de veghe, ne poate da mai multe sfaturi bune decât visul, doar că visul oferă un supliment extraordinar. Și, deoarece în vise nu există un filtru de conformare la realitate, creativitatea poate funcționa fără opreliști.
Cine s-a gândit vreodată că e o pierdere de vreme să dormi… e momentul să treacă la treabă – pentru vise multe și plăcute!