Institutul Național de Statistică (INS) a publicat recent un studiu privind evenimentele demografice ale anului trecut, care a evaluat, printre altele, și situația divorțurilor înregistrate în România în anul 2023. Raportul privind divorțialitatea a avut în vedere, pe de-o parte, numărul de separări înregistrate oficial în țara noastră și, pe de altă parte, a analizat datele colectate, în funcție de regiuni, medii de rezidență, cauze, grupe de vârstă și sex.
Din totalul divorțurilor înregistrate în anul 2023, aproape două treimi s-au pronunțat cu „acordul părților“, aceasta fiind, după cum susțin specialiștii, o consecință a reglementărilor prevăzute de Legea nr. 202/2010, care permit soților să divorțeze pe cale administrativă, fiind posibilă desfacerea căsătoriei și de către ofițerii de stare civilă sau de către notarii publici.
Românii au divorțat mai puțin în 2023
Rezultatele studiului realizat de Institutul Național de Statistică arată, în primul rând, faptul că numărul divorțurilor pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive și prin acordul soților a fost în scădere, în 2023, comparativ cu 2022. Mai precis, rata divorțurilor a scăzut de la 1,06 la mia de locuitori în anul 2022, la 1,04 la mia de locuitori în anul 2023. De menționat este că în mediul urban s-a înregistrat un număr de divorțuri de 1,6 ori mai mare față de cel înregistrat în mediul rural.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
În plus, raportul dintre numărul divorțurilor pronunțate prin hotărâri judecătorești definitive și prin acordul soților (pe cale administrativă sau prin procedură notarială) și numărul căsătoriilor încheiate a fost, în anul 2023, de un divorț la 4,9 căsătorii.
În medie, românii divorțează cel mai des în jurul vârstei de 40 de ani
Vârsta medie a soților la divorț a fost de 44,5 ani pentru bărbați și de 41,0 ani pentru femei. Conform datelor furnizate de același raport, divorțul apare cu cea mai mare frecvență la grupa de vârstă 45-49 de ani în cazul bărbaților (17,8% dintre divorțuri), și în cazul femeilor la grupa de vârstă 35-39 de ani (18,5% dintre divorțuri), urmată de grupa de vârstă 40-44 de ani, atât în cazul bărbaților, (17,5% dintre divorțuri), cât și în cazul femeilor (16,6% dintre divorțuri).
În plus, numărul femeilor în vârstă de până la 30 de ani care au divorțat a fost de 2,3 ori mai mare decât numărul bărbaților aparținând aceleiași grupe de vârstă.
Mai mult decât atât, începând cu vârsta de 50 de ani, numărul bărbaților care au divorțat crește semnificativ față de cel al femeilor: de 1,3 ori la grupa de vârstă 50-54 de ani ani, de 1,6 ori la grupa de vârstă 55-59 de ani și de 1,8 ori la grupa de vârstă 60 de ani plus.
Românii din mediul urban divorțează mai mult decât cei din mediul rural
În general, în mediul urban s-au raportat mai multe divorțuri decât în mediul rural, cu doar câteva excepții, unde ruralul a depășit urbanul, și aici ne referim la județele Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vaslui.
În anul 2023, în două județe și în Municipiul București s-au înregistrat peste o mie de cazuri de divorț, reprezentând 8% din numărul total de divorțuri înregistrat la nivel național. Cele mai puține divorțuri au fost înregistrate în județele Vâlcea (125 divorțuri) și Covasna (176 divorțuri). Cea mai mare rată a divorțialității s-a înregistrat în județul Arad (2,19 divorțuri la o mie de locuitori), iar cea mai mică rată de divorțialitate s-a înregistrat în județul Vâlcea (0,32 divorțuri la o mie de locuitori), anunță INS.
Comparativ cu celelalte țări din Uniunea Europeană, în anul 2022 (ultimul an pentru care sunt disponibile date la nivel european), România, cu o rată a divorțurilor de 1,2‰, s-a situat sub media europeană, care este de 1,6‰. Cele mai mici rate la nivel european s-au înregistrat în Malta (0,9‰) și Slovenia (1,0‰), iar cele mai mari rate – în Letonia (2,9‰), Lituania (2,6‰) și Suedia (2,1‰).
Citește și: