Suntem diferiți și, cu toate acestea, ne este greu să recunoaștem că diversitatea reprezintă, încă, un subiect tabu în 2020. Dacă la nivel declarativ acceptarea este relativ univocă, la nivel faptic realitatea stă cu totul și cu totul altfel.
Evenimentele recente din SUA ne arată că nu ne-a fost dor unii de ceilalți, că nu am devenit mai buni și mai toleranți în urma lunilor petrecute acasă în izolare, ci că ne-am ascuțit impulsurile, trăirile, ne-am lepădat de o parte din umanitate și nu am mai știut cum să reacționăm.
Fie că vorbim de rasă, limbă, culoarea pielii, fie de orientarea sexuală, toleranța reprezintă, fără echivoc, o problemă – la orice nivel al societății.
Însă, printre toate aceste știri negative, mai există și schimbări pozitive în legătură cu acceptarea diversității.
Una dintre acestea e și vestea că statul Virginia de Vest își alege primul său oficial transsexual.
Potrivit WTOV-TV, Rosemary Ketchum a candidat pentru un loc în consiliul municipal din Wheeling, câștigând 39,3% dintre voturi și devenind astfel primul oficial transsexual ales al statului respectiv.
Interviewed for filing day! #WVCantwait pic.twitter.com/TYBTSd2UUE— Rosemary Ketchum (@RosemaryKetchum) January 19, 2020
Cine este Rosemary Ketchum?
În vârstă de numai 26 de ani, Ketchum este absolventă a Wheeling Jesuit University și, în același timp, un om implicat în organizarea comunității, ocupând și funcția de director al unui centru de sănătate mintală din Wheeling.
Aceste atribute vin la pachet cu experiența acumulată în timp, datorită căreia a devenit din ce în ce mai pasionată de reprezentarea comunității pe diverse paliere (considerate caracteristice și recurente de către Ketchum), precum: sărăcia, abuzul de felurite substanțe, lipsa unui cămin etc.
Un alt element distinctiv al politicii promovate de aceasta este construirea unui „pod“ între aplicarea legii, pe de o parte, și compasiune și readaptare, pe de altă parte.
Implicarea acesteia în problemele comunitare are la bază situația ei familială precară și greu încercată de destin, prin evenimente precum incendierea casei sau prin afectarea membrilor familiei sale de epidemia de opioide (responsabilă, de altfel, de uciderea a sute de persoane, de mai bine de o decadă).
Congratulations @RosemaryKetchum!! 🎉🎉 https://t.co/XXR7aK23f1— GLAAD (@glaad) June 10, 2020
Orientarea sexuală, apriorică rezultatelor profesionale
Despre gradul de acceptare în sânul comunității, Ketchum susține că transsexualitatea sa nu a constituit o problemă, subliniind că 98% dintre interacțiunile sale cu alegătorii au fost pozitive. Cât despre diferența de 2%, acesta susține că a devenit rezilientă la reacțiile oamenilor și nu le-a considerat ceva personal.
Danica Roem, Tammy Baldwin și Krysten Sinema au fost exemple de femei din comunitatea LGBTQ+ care au inspirat-o și i-au demonstrat că, indiferent de mediul din care provenim, putem ajunge acolo unde nimeni nu a mai ajuns, chiar dacă drumul nu este mereu pavat cu lauri ai victoriei.
Anne Parker (președinte și director executiv al Victory Fund – o asociație politică ce susține candidații LGBTQ+) susține că „persoanele transsexuale sunt subreprezentate (doar 26 de oficiali, în toate țările), așa că victoria lui Rosemary va rezona mult dincolo de convingerile sale“. Tot Parker mai menționează și că prezența lui Ketchum într-o astfel de cursă este un exemplu pentru ca alte state mai conservatoare să reconsidere reprezentarea prin funcții publice și în comunități LGBTQ+.
De altfel, Ketchum adaugă că „aceasta este cheia acceptării transsexualității în cadrul puterii politice, pe termen lung“.
Încă avem o problemă, la nivel societal, cu orientarea și identitatea sexuală, oricât de mult am nega acest lucru. Și o putem observa din felul în care se desfășoară diverse evenimente organizate de comunitatea LGBTQ+. Motiv pentru care multe persoane își ascund această latură personală, din teama de a nu fi stigmatizați. Dincolo de toate, suntem oameni – cu răni emoționale suficient de adânci (cauzate de alte generații, care ne-au crescut fără un cult al eului și al propriilor sentimente) și, deopotrivă, cu același drept de a iubi, respectiv, de a fi iubiți. Ar fi momentul ca, măcar de acum înainte, să vrem binele semenilor noștri și să-i acceptăm fix așa cum sunt.
Din reușita lui Ketchum, putem conchide că, deși a plecat la drum în viață cu multe puncte slabe (pentru o societate plină de etichete), aceasta le-a demontat, prin puterea exemplului și prin dorința de a-și depăși condiția. Iar cazul ei poate fi revelator pentru multe persoane care se află în acel punct în care nu știu dacă merită să se arunce cu capul înainte, în condițiile în care toate șansele par a fi potrivnice.
În această perioadă, pretutindeni în lume are loc Pride, festivalul anual dedicat drepturilor LGBTQ+, motiv pentru care este bine să ne îndemnăm către toleranță, acceptare și încurajare a iubirii sub orice formă.