Skip to content

Este una dintre cele mai fresh voci din industria muzicală românească, are un timbru vocal special și a câștigat, anul acesta, selecția națională a concursului Eurovision. Este nonconformistă, autentică, curajoasă și determinată ca numele ei să ajungă recognoscibil în lumea întreagă. Larisa Roxana Giurgiu sau Roxen, căci despre ea este vorba, ne-a spus, în cele ce urmează, ce nu vrea să știe lumea despre ea.

Ai fost denumită Billie Eilish, ori Dua Lipa autohtonă. Cine este Roxen, de fapt?

Mă onorează toate aceste asemănări. Atât Billie Eilish, cât și Dua Lipa sunt două artiste fantastice, însă eu sunt Roxen și îmi doresc ca oamenii să mă vadă așa cum sunt, să fie inspirați de muzica mea și de ceea ce reușesc eu să le transmit. Sunt un om normal, vin din Cluj, iar muzica este nu doar pasiunea mea, este ceea ce mă definește, mă împlinește și mă face fericită. Cred că cel mai bine mă exprim prin muzică și așa pot fi mult mai aproape de oamenii care apreciază ceea ce fac. Cred cu tărie în autenticitate, de aceea sunt cât pot de sinceră mereu, fie că vorbim despre familie și prieteni, fie că vorbim despre colegi sau oamenii cu care interacționez în mediul online și nu numai. Am emoții uriașe de fel, nu încerc să ascund asta, însă în timp am învățat să nu le las să mă copleșească și să le transform în ceva constructiv, care mă construiește pe mine ca artist. 

De ce Eurovision?

Încă de când eram mică urmăream, împreună cu mama mea, Eurovision. Bineînțeles, mă gândeam că mi-ar plăcea ca la un moment dat să urc pe o scenă atât de mare, însă nu credeam că se va întâmpla atât de repede. Este o bucurie de nedescris că pot reprezenta România într-o competiție atât de importantă, mă motivează teribil acest pas și mă pregătesc continuu pentru momentul acesta.

Care sunt atuurile tale?

Nu știu dacă sunt neapărat atuuri, dar știu exact cum sunt eu și în ce cred. Așa cum spuneam, sunt sinceră și nu mă văd fiind altfel, cred cu tărie în muzica mea și în echipa de lângă mine și îmi doresc ca prin fiecare piesă să trezesc sentimente și trăiri în oameni. Cânt pentru ei și lor le ofer cu toată dragostea întreaga mea creație.

Din păcate, ai trecut prin experiența violenței domestice, alături de fostul partener. Cum ai reușit să treci peste această traumă?

A fost un moment extrem de trist și neplăcut, însă a reprezentat o experiență din care am învățat multe lucruri. Viața este formată din experiențe și uneori greșeli, important este să facem tot posibilul să nu le repetăm, să plecăm cu ceva din ele și să ajutăm și alți oameni, dacă este posibil. Nu a fost ușor, dar am reușit să trec peste și le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine și m-au sprijinit necondiționat. Cu răbdare, înțelegere, discuții interminabile, dar constructive, și mutarea focusului pe cu totul alte lucruri, care contează cu adevărat și care îmi aduc o reală bucurie.

Ai pășit, vreodată, într-un cabinet de psihoterapie?

Da, de mai multe ori. Terapia ajută, indiferent de situație, ajungem să ne înțelegem mai bine pe noi și pe cei din jur, să devenim mai atenți și să găsim rezolvări pentru problemele pe care le avem și care ne macină.

Deși firavă și delicată, ești pasionată de sporturi extreme. Care are activitatea ta preferată?

Meditația și plimbările lungi în natură. Iubesc să privesc cerul și oamenii, mă deconectează și mă duc cumva într-o lume a mea, în care visez, simt aerul și orice adiere altfel decât în mod normal. Mă ajută și-mi dau o stare de bine, de reverie.

Cu cine ai vrea să colaborezi, dar nu ai avut, încă, ocazia?

Cu Nane. Îl apreciez foarte tare și îi ascult muzica. Este unul dintre artiștii care mă inspiră și alături de care mi-ar plăcea tare mult să cânt.

Care este relația cu mama ta?

℗PUBLICITATEAvem o relație bună, vorbim zilnic la telefon, povestim despre diverse lucruri și întâmplări, sunt perioade mai lungi în care vine la București și stăm împreună. Bineînțeles, mai există și mici divergențe, ca-n orice relație mamă-fiică, dar e alături de mine și e mândră de tot ceea ce am realizat pe plan profesional.

Cluj sau București? Unde te simți cel mai bine?

Familia și cei mai buni prieteni îmi sunt la Cluj, acolo e casa mea, acolo merg cum am puțin timp liber și acela este locul în care îmi place să-mi petrec sărbătorile. La București am o echipă minunată și oameni care mi-au devenit extrem de apropiați de când m-am mutat aici. Practic, e a doua mea casă. Mă simt bine în ambele locuri, dar diferit cumva. De Cluj mă leagă amintiri frumoase și întreaga copilărie, la București am început să cresc profesional și să mă conturez ca artist.

Cum reacționezi când ești criticată, în mediul online?

La început îmi era destul de greu să gestionez astfel de situații și le puneam la suflet. Dacă este vorba despre o critică constructivă, atunci o îmbrățișez cu drag, însă dacă vorbim despre vorbe urâte aruncate doar de dragul de-a fi aruncate, atunci sincer nu le înțeleg. Însă acum am învățat să mă detașez de astfel de comportamente și critici gratuite, să nu le mai dau importanță, să merg mai departe și să păstrez alături de mine doar oameni cu care rezonez, care îmi dau energie pozitivă și cu care pot într-adevăr să port o discuție în termeni cât mai frumoși, oameni de la care am de învățat și pe care-i pot inspira și eu.

Care dintre măsurile impuse de autorități, în această perioadă, ți-a fost cel mai greu de pus în aplicare?

Nu mi-a fost greu să le aplic, le-am înțeles perfect și am avut grijă să le respect. Asta fac și acum, pentru că sunt conștientă că toate sunt pentru binele nostru, pentru a depăși sănătoși această perioadă dificilă. Nimic nu cred că este prea greu atunci când vorbim de sănătatea noastră și a celor dragi nouă. 

Cum reușești să-ți menții optimismul, într-o vreme extrem de incertă?

Încerc să mă concentrez pe ceea ce am eu de făcut și să meditez.

Ce faci atunci când ai insomnii?

Citesc, scriu, desenez… și aștept să treacă. [râde] Din fericire, în ultimul timp nu am avut astfel de probleme și am reușit să mă odihnesc foarte bine.

Te-ai gândit să pleci peste hotare, pentru a urma o carieră internațională?

Cred că mai am multe lucruri de spus și arătat în țară, nu mă gândesc momentan să plec peste hotare. Bineînțeles, mă bucur atunci când piesele mele au succes în străinătate și primesc mesaje de la oameni din toate colțurile lumii, m-aș bucura și mai tare să am concerte în cât mai multe țări și locuri frumoase din lume, însă eu sunt aici și aici voi rămâne, cel puțin în următoarea perioadă. [râde] Nu știu ce va fi peste 10 ani. 

Ce sfat le dai tinerilor care visează la o carieră artistică?

Să fie autentici, să creadă în talentul lor și să-l dezvolte cât de mult pot, să aibă încredere în ei și să lupte pentru ceea ce-și doresc. 

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0