Skip to content

Rubrica de stat puțin… este un program video, susținut de Neuro Optimizer® de la Secom®, prin intermediul căruia psihologul și psihoterapeutul relațional Gáspár György conversează cu diferite persoane despre riscurile epuizării psihologice și despre cum putem evita instalarea burnoutului emoțional. 

De peste un an de zile, cu toții trăim vremuri grele; definite de imprevizibil, incertitudine și un acut sentiment de lipsă de control asupra zilei de mâine. Toate acestea au determinat o serie de schimbări în modul în care ne trăim viața, muncim și relaționăm cu cei dragi nouă. 

Frica, anxietatea, neliniștea și furia sunt printre cel mai des resimțite emoții – și pe care majoritatea oamenilor nu știu cum să le gestioneze. De asemenea, ceea ce putem constata atunci când vine vorba despre diferitele activități semnificative este o anumită lentoare cognitivă, cu dificultăți de concentrare și atenție, dar și unele provocări la nivelul memoriei. Ceea ce, după o vreme, poate cauza instalarea burnoutului

Epuizarea emoțională, sau burnoutul, reprezintă o stare psihică de care este foarte important să ne ținem la distanță. De aceea, la Rubrica de stat puțin vorbim despre ceea ce ne doare din punct de vedere emoțional, despre cum putem avea grijă de noi și mai ales despre ce putem face pentru a ne proteja sănătatea și pentru a ne oferi suport in evitarea instalării burnoutului

Ce ne spune știința?

Fiind puternic corelat cu stresul, anxietatea și depresia, în timp, conceptul de burnout a căpătat o tot mai mare importanță în rândul specialiștilor din diverse domenii. În prezent, doctorii specializați în medicina muncii, psihologii clinicieni și psihoterapeuții sunt de părere că burnoutul reprezintă un factor serios de risc pentru funcționarea noastră emoțională și biologică. Instalarea epuizării emoționale poate avea efecte devastatoare atât asupra minții umane, cât și asupra corpului. Iar studiile clinice identifică tot mai multe corelații între burnout și variatele boli psihice și somatice. 

℗PUBLICITATE



Din fericire, progrese semnificative se fac și în ceea ce privește strategiile de prevenție și de intervenție în burnout. În prezent, oamenii de știință vorbesc despre șase dimensiuni majore atât în procesul de prevenire a epuizării, cât și în tratarea acesteia: 

  1. Activitatea fizică zilnică, realizată timp de cel puțin 30 de minute.
  2. Exercițiile de respirație conștientă și tehnicile de mindfulness. Respirația abdominală (așa cum mai este numită respirația conștientă) implică să ne îndreptăm atenția asupra respirației și să fim conștienți de circuitul pe care-l are aerul în corpul nostru. Recomandările generale cuprind cât 5-6 episoade de respirație conștientă de mai multe ori pe zi. Formatul recomandat de știință include: inspirația pe nas, timp de 4 secunde; direcționarea aerului în abdomen și reținerea acestuia timp de 4 secunde; expirația pe nas sau pe gură, timp de 6 secunde.
  3. Râsul și plânsul. Implicarea în activități de râs, în adevăratul sens al cuvântului (acel râs cu toată pofta) și momentele de descărcare a tensiunii psihice prin plâns sunt, de asemenea, eficiente în prevenția burnoutului.
  4. Somnul de calitate. Studiile științifice ne recomandă un număr de minimum șapte ore de somn pe timpul nopții. Majoritatea cercetătorilor au ajuns la concluzia că, pentru a avea un stil de viață sănătos și a da randament atât în plan personal, cât și în viața profesională, un adult are nevoie de șapte până la nouă ore de somn.
  5. Conversațiile despre emoții cu adulții de încredere. Burnoutul este rezultatul unei perioade îndelungate în care emoțiile au fost percepute drept copleșitoare, ceea ce înseamnă că ne-au lipsit mijloacele psihologice de gestionare a acestor emoții. Știința ne arată foarte clar că gestionarea emoțiilor implică conștientizarea, recunoașterea, etichetarea și verbalizarea acestora. Avem nevoie de relații în care să putem da glas emoțiilor, sentimentelor și trăirilor noastre.
  6. Gesturile de afecțiune. Conectarea verbală, emoțională și fizică cu oamenii semnificativi din viața noastră determină o liniștire a sistemului nervos și ne conferă o stare de siguranță. Potrivit experților în psihologia relațiilor, gesturile de afecțiune și atingerile empatice sunt la fel de importante ca mesajele verbale. Mai exact, știința ne recomandă îmbrățișări de minimum nouă secunde (cele mai eficiente sunt cele de douăzeci de secunde) și sărutări de câte șase secunde.

Strategii eficiente pentru prevenția burnoutului

Cel de-al doilea invitat la Rubrica de stat puțin este medicul Victor Miron. Acesta este originar din vestul Moldovei, a fost olimpic național la chimie, iar în orașul său natal, Tecuci, este cunoscut drept un om muncitor, serios și extrem de generos. În prezent locuiește și muncește în București și este considerat unul dintre cei mai apreciați medici pediatri din generația sa. 

Despre cum gestionează un medic stresul profesional, despre ce strategii folosește pentru a evita instalarea burnoutului și despre importanța empatiei în relația medic-pacient au povestit dr. Victor Miron și Gáspár György.

Ediția anterioară din Rubrica de stat puțin (un program video susținut de Neuro Oprimizer® de la Secom®), cu Andreea Mihnea, este și ea disponibilă pe platforma Pagina de Psihologie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0