Să facem din România o țară potrivită pentru noi toți. Un proiect dedicat incluziunii sociale a tinerilor cu sindromul Down – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Una dintre cele mai mari temeri ale viitorilor părinți este să aibă un copil cu sindrom Down. Un singur cromozom poate schimba viețile unor oameni sau, mai precis, prevalența acestuia este la unul dintr-o mie de copii. Cu toate acestea, există părinți care își asumă responsabilitatea și aleg să aducă pe lume copilul, deși știu că viața acestuia nu va fi una neapărat ușoară, iar când spun asta nu mă refer neapărat la traiul și la dragostea pe care i-o pot acorda familia și apropiații, cât la stigma cu care se vor confrunta, de facto, când va crește.

Răutățile și arătatul cu degetul reprezintă un sport național, însă, în fapt, deși sindromul Down este permanent, totuși mulți dintre cei diagnosticați pot duce o viață normală.

Când normalitatea își face loc printre semeni

Pentru a exemplifica cele menționate anterior, voi aduce în prim-plan una dintre cele mai bune vești pe care o puteam auzi în aceste vremuri tulburi și gri, și anume, potrivit site-ului europafm.ro, în Centrul Vechi din București, mai exact pe strada Lipscani 104, s-a deschis, sub sigla unui proiect al Asociației „Down Plus“, „Fitoceainăria SanThe“.

Aici nu numai că putem savura o cafea aromată sau un ceai parfumat, dar putem vedea cum chelnerii sunt persoane cu sindrom Down, lucru care atestă că și ei au dreptul la o viață normală, independentă și plină de sens. Totodată, prin acest loc de muncă, prin această experiență, aceștia ajung să capete încredere în propriile forțe și să simtă că nu sunt marginalizați în totalitate de către societate.

Conform aceluiași site, Laura Bucur (de la Asociația „Down Plus“) susține că din proiect vor face parte, prin rotație, 28 tineri, câte trei pe zi. 

Schimbarea rezidă în noi, nu numai în autorități

De cele mai multe ori, din ignoranță, oamenii ajung să-i eticheteze doar pentru că arată diferit, pentru că au trăsăturile feței altfel, pentru că pot avea, în funcție de severitatea afecțiunii, chiar și un atare retard, precum și afecțiuni cardiace, însă se gândesc mai puțin la felul în care acești oameni se simt cu adevărat. 

Incluziunea socială nu este, nici pe departe, punctul forte al României, însă exemplul acesta ne arată că în fiecare dintre noi există diverse abilități ce merită a fi evidențiate, cu atât mai mult în cazul celor ce sunt marginalizați. 

℗PUBLICITATEFiecare dintre noi poate fi în situația lor, fiecare dintre noi putea trece printr-o astfel de experiență dură de viață, însă fiecare dintre noi poate pune umărul pentru a îndrepta viziunea socială, într-o lume mai bună.

Auzim cum diverse apelative sunt rostite cu prea multă ușurință față de astfel de persoane, fără a-i cunoaște și fără a le ști povestea.

Este important să-i sprijinim și să fim solidari, ba chiar să-i încurajăm în a continua să lupte pentru un trai cât de cât normal, cu atât mai mult cu cât în țara noastră aproximativ cinci mii de persoane sunt înregistrate în evidențele statului cu o astfel de boală genetică cromozomială, deși numărul acestora este mult mai mare.

Știu că nu este de interes să vorbim și despre astfel de subiecte pe internet, ci mai degrabă să postăm în cele mai fericite momente, dar realitatea este aceasta, mai mult gri, decât roz, și dacă am fi sinceri, am realiza, la finalul unei zile mai puțin bune pentru noi, că pentru ei aceste tipologii de momente sunt la ordinea cotidianului. 

Pentru mai multe informații despre experiențele de viață ale familiilor în care trăiesc copii cu sindromul Down, vă recomand să (re)vedeți una dintre edițiile #BraveTalk – despre curajul de a fi femeie. Este vorba despre episodul în care artista Cristina Bălan a deschis nu doar ușa casei pentru noi, dar și pe a sufletului, pentru a ne împărtăși din lecțiile sale de viață. 

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută