Skip to content

Eve Ensler este dramaturgă, autoare și activistă americană, cunoscută în special pentru lucrarea sa Monologurile Vaginului. Născută la New York, pe 25 mai 1953, Ensler a devenit o figură centrală în mișcările feministe și cele pentru drepturile femeilor datorită lucrărilor sale care abordează subiecte precum sexualitatea, violența împotriva femeilor și puterea feminină.

Copilăria lui Eve Ensler a fost marcată de dificultăți și traume semnificative, care au avut un impact profund asupra vieții și activității sale. A crescut într-o familie în care a fost expusă la violență emoțională și fizică, fiind și victima unui abuz sexual îndelungat din partea tatălui ei. În cea mai recentă lucrare, Scrisoare de iertare, V (așa cum preferă să i se spună în prezent) descrie cu onestitate și curaj atrocitățile prin care a trecut din cauza comportamentelor imorale ale părintelui său.

De-a lungul anilor, în mai multe interviuri și apariții online, Ensler a vorbit deschis despre traumele pe care le-a suferit în copilărie și despre impactul acestora asupra vieții ei, având, inclusiv, unul dintre cele mai populare discursuri TED pe tema abuzului sexual și al iertării. Cu un astfel de istoric, adolescența și tinerețea lui Eve Ensler au fost marcate de mai multe probleme de natură psihică, consum de substanțe și relații disfuncționale.

Impactul muncii lui Eve Ensler la nivel global

Monologurile Vaginului (1996), este o piesă de teatru tradusă în peste 45 de limbi și constă într-o serie de monologuri bazate pe interviuri cu femei de diferite vârste, etnii și experiențe de viață. Piesa explorează subiecte legate de sexualitate, dragoste, violență și autocunoaștere. A avut un impact major la nivel global, generând discuții despre subiecte tabu și contribuind la creșterea conștientizării asupra problemelor cu care se confruntă femeile.

℗PUBLICITATEÎn 1998, inspirată de succesul piesei de teatru, Ensler a fondat mișcarea V-Day, o organizație globală non-profit care militează împotriva violenței de gen. V-Day organizează anual evenimente și spectacole pentru a strânge fonduri și pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la violența împotriva femeilor și fetelor.

Eve Ensler este recunoscută nu doar pentru contribuțiile sale literare, ci și pentru activismul său fervent. A primit numeroase premii și distincții pentru munca sa în domeniul drepturilor femeilor și al justiției sociale. Ensler fiind adesea invitată să vorbească la conferințe și evenimente globale, continuând să inspire și să mobilizeze oameni din întreaga lume pentru a combate violența și inegalitatea de gen.

Eve și scrisoarea ei de iertare

La începutul acestei veri, Editura Pagina de Psihologie a publicat una dintre cele mai răvășitoare scrisori care s-au scris vreodată. Este vorba despre rândurile și cuvintele pe care Eve a obosit să le mai aștepte de la tatăl ei, care a decedat de peste trei decenii. Cuprinsă de durere și suferință, Eve a realizat că există în ea forța necesară pentru a pune în cuvinte tot ce și-ar fi dorit să audă de la tatăl ei și astfel s-a născut Scrisoare de iertare. Cartea prezintă etapele-cheie ale unui proces de iertare și conversațiile pe care Eve și-ar fi dorit să le poarte. Concluzia lui Eve este cât se poate de directă, să-ți ceri scuze este o obligație sacră, care vine cu promisiunea eliberării și a reinventării personale.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0