Visul multora dintre noi este acela de-a trăi în relații cu final fericit. Plănuim în mintea noastră o nuntă ca-n povești încă de când auzim primele basme și trăim cu impresia că, odată găsit partenerul perfect pentru toate aceste activități, munca semnificativă va fi fost deja depusă. Și probabil că dacă am trăi după mai multe scenarii tipice telenovelelor, toate acestea ar și deveni realitate, dar și la acest capitol viața bate filmul. Iar personajele reale ajung să se calce pe bătături mult mai des decât era anticipat, au păreri destul de diferite despre ce înseamnă viața în doi și probabil că psihologii le-ar putea indica cu încredere niște consiliere premaritală.
Sigur că vizita la un psihoterapeut specializat pe probleme de cuplu nu face parte din prea multe povești pentru copii, drept urmare, mintea nu înțelege foarte bine cum stă treaba cu aceste ședințe de consiliere premaritală. Însă, dacă lăsăm scenariul poveștii și revenim la realitate, câteva întâlniri cu un terapeut de cuplu bine pregătit s-ar putea să ne ofere șansa unui viitor relațional cu adevărat împlinit.
Dar acest scop ce ține de starea relațională de bine nu este înțeles la adevărata-i valoare, din moment ce însăși ideea de psihoterapie reprezintă pentru mulți dintre noi existența unei probleme reale și nicidecum poate însăși o atitudine profilactică pentru vremurile pe care le trăim.
Prevenția reduce costurile intervenției
Hannah Eaton este unul dintre acei oameni care, alături de partenerul ei de drum, a decis să înceapă viața de cuplu cu câteva sesiuni de consiliere premaritală. Ideea nu-i era complet străină, cu atât mai mult cu cât era psihoterapeut specializat în terapia de familie și cuplu, dar recunoaște că nu era nici prea încântată, ținând cont de faptul că acest tip de consiliere era oarecum obligatoriu pentru cei care urmau să se căsătorească în biserica catolică.
După cum afirmă într-un material postat pe site-ul gottman.com, la șapte ani de la propriile lor sesiuni de consiliere premaritală, respectiv de la nunta lor, Hannah și-a schimbat total perspectiva asupra acestui tip de consiliere, apreciind-o drept asistență relațională preventivă cu impact major asupra sănătății vieții de cuplu.
Drept urmare, Hannah a ajuns să le recomande cu încredere partenerilor îndrăgostiți și plini de energie pozitivă câteva ședințe de consiliere premaritală, pentru a dezvolta o atitudine proactivă față de inerentele provocări ale vieții în doi. Cu atât mai mult, cu cât nenumărate cercetări din psihologia relațiilor dovedesc cât de mult crește satisfacția maritală și cât de mult scade stresul dacă pornim cu dreptul în povestea visurilor noastre.
Ce se întâmplă la o ședință de consiliere premaritală?
Dincolo de faptul că există unele diferențe între abordările din psihoterapie, iar terapeutul poate fi specializat în diferite forme de terapie – așa cum ar fi terapia relațională imago, terapia centrată pe emoții sau metoda Gottman –, în aceste ședințe de consiliere premaritală se urmăresc patru aspecte: examinarea bagajului psihologic cu care partenerii vin de acasă, dezvoltarea unei viziuni comune asupra relației, cultivarea unor abilități de relaționare inteligentă (cum ar fi dialogul imago) și identificarea unui sens comun pentru cei doi parteneri.
Hanna Eaton este specializată în metoda Gottman și urmează un protocol anume pentru ședințele de consiliere premaritală, unul bazat pe 12 sesiuni de lucru cu partenerii de cuplu, în care sunt acoperite următoarele subiecte: explorarea familiei de origine, strategiile de gestionare a stresului, importanța comunicării și managementului de conflicte, angajamentul emoțional, identificarea valorilor de viață, gestionarea banilor, dinamica vieții sexuale, ritualurile de conectare și visurile cele mai importante ale partenerilor.
În cărțile semnate de John și Julie Gottman sunt prezentate multe dintre aceste subiecte atât ca parte de terapie preventivă, cât și ca intervenție relațională pentru eventualele situații de criză. Soții Gottman consideră că un mariaj va funcționa suficient de bine dacă sunt îndeplinite trei reguli de bază: cei doi parteneri să fie buni prieteni, să gestioneze cu măiestre problemele care nu vor dispărea niciodată și să nu uite de ce sunt împreună.
Oricât de mult timp am petrece căutând partenerul perfect, majoritatea terapeuților de cuplu ne spun că așa ceva nu există, sunt doar oameni cu care ne potrivim mai mult sau mai puțin. Dar și cu cei din prima categorie este important să învățăm să trăim împreună. Viața nu va fi mereu roz, iubirea nu va fi singura emoție pe care o vom simți față de partener, însă toate acestea sunt și niște minunate oportunități de creștere și de dezvoltare relațională.
Se practică în România consilierea premaritală?
Aceasta a fost întrebarea cu care m-am îndreptat către psihoterapeutul Gáspár György, specializat în psihologia relațiilor și fondatorul proiectului național #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia. Răspunsul lui a fost următorul: „Consilierea premaritală este o alegere înțeleaptă și ar putea salva multe relații de la divorț, însă în cultura noastră abia de câțiva ani se gândesc românii la intervenție, ceea ce înseamnă că va mai trece un timp până când vom vedea utilitatea consilierii premaritale. S-ar putea ca actualele generații de copii și adolescenți să fie mult mai conștienți de importanța spațiului reprezentat de relația de cuplu și echipați cu mult mai multe informații decât erau părinții și bunicii lor să lupte mai mult pentru starea lor de bine. Iar mesajul științei este cât se poate de clar: de calitatea relațiilor noastre depinde calitatea și durata vieții noastre.“
Sigur că răspunsul lui Gáspár nu este unul surprinzător pentru o țară în care abia acum învățăm să facem diferența între psiholog, psihiatru și psihoterapeut, dar asta nu înseamnă că nu există speranță pentru viitor. Iar dacă cineva se decide să nu aștepte la infinit pentru a cere ajutor din partea unui psihoterapeut (sau poate citesc acest articol inclusiv cupluri aflate la început de drum), atunci este bine de știut ca există terapeuți gata să ne ofere ajutorul. Pe paginadepsihologie.ro este disponibilă una dintre cele mai mari rețele de terapeuți specializați în relații din România, oameni care după facultate și masterat, timp de mai mulți ani, au studiat strict psihologia relațiilor.