Skip to content

Se apropie perioada Sărbătorilor de iarnă și sfârșitul de an care, pentru mulți dintre noi, vine cu emoții amestecate. Pe de-o parte, suntem entuziasmați și ne bucurăm de timpul liber pe care-l vom avea de petrecut împreună cu cei dragi. Ne bucurăm, anticipând tradițiile și obiceiurile, cadourile și momentele care ne amintesc de părțile frumoase ale copilăriei – parte pe care mulți o numesc „magia Sărbătorilor“.

Pe de altă parte, vorbim mai puțin despre ce este în spatele magiei, adică despre consumul de timp, bani și energie. De multe ori, se adună proiecte și deadline-uri în această perioadă, căutarea cadourilor poate fi solicitantă și costisitoare și ne putem întâlni cu emoții puternice în jurul meselor de familie.

Cu acest gând în minte, mi-am propus să creez pentru perioada ce urmează „o trusă de siguranță“ dedicată sănătății mintale. Am ales practici accesibile oricui, care nu implică un consum mare de energie și timp.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Respirația conștientă

Este la îndemână pentru noi în orice moment, atunci când resimțim stres sau emoții puternice. Oriunde te-ai afla, încearcă să-ți concentrezi, timp de câteva minute, atenția către modul în care respiri. O tehnică simplă este respirația rezonantă – inspiră profund abdominal timp de 5,5 secunde, apoi, fără să faci pauză, expiră timp de 5,5 secunde și repetă procedura timp de cel puțin zece ori. Această tehnică, împreună cu multe altele și cu detalii legate de importanța modului în care respirăm, pot fi descoperite în cartea lui James Nestor, Respirația. O nouă știință a unei arte pierdute.

Meditația

O altă practică eficientă și la îndemâna oricui, pentru a reduce stresul și simptomele asociate acestuia, este meditația. Dedică zece minute pentru conectarea cu sinele prin intermediul meditației și vezi în timp beneficiile acestei practici. Există numeroase surse online de meditații ghidate, diferite în funcție de propria experiență, dar pentru început recomand tehnici bazate pe scanarea corporală și pe respirație.

Practicarea recunoștinței

Sărbătorile și finalul de an sunt un moment prielnic pentru a reflecta și pentru a fi recunoscători pentru toate lucrurile bune pe care le avem. Putem nota într-un jurnal zilnic trei lucruri pentru care suntem recunoscători sau putem crea un obicei al familiei ca, înainte de culcare, să spunem fiecare pe rând pentru ce suntem recunoscători astăzi. Cu siguranță și cei mici și cei mari se vor bucura de acest moment unic de conexiune.

Conectarea cu ceilalți

Vacanța de iarnă este dedicată reconectării cu familia, dar, de cele mai multe ori, pierdem din vedere acest aspect din dorința de a planifica și de a crea „momente ideale“. Este un prilej potrivit să aduci mai multă atenție către relațiile cu cei dragi, atât de valoroase pentru oricare dintre noi. Fie că este vorba de un mesaj către o persoană apropiată sau de interacțiuni sociale cu prietenii sau cu familia în jurul mesei de Crăciun sau de Revelion, acestea vor reduce sentimentul de singurătate și vor ajuta la starea ta de bine.

Mișcarea fizică

Poți integra activitatea fizică în programul de Sărbători, fără să o resimți ca pe un efort, prin 15-30 minute de plimbare în aer liber, alături de cei dragi, sau poate chiar la o seară de dans. Orice formă de mișcare aduce beneficii pentru sănătatea ta fizică și mintală.

℗PUBLICITATE



Jurnalul

Alocă zece minute în fiecare seară pentru a-ți nota gândurile, emoțiile, experiențele și reflecțiile din acea zi. În această perioadă, poate fi o metodă eficientă de a reflecta asupra celor întâmplate peste zi, reducând nivelul de stres și favorizând un somn odihnitor. Poți ține notițe în format digital, însă aleg să cred în magia jurnalului fizic și în puterea vindecătoare a scrisului de mână.

Compasiunea pentru sine și pentru ceilalți

În perioade în care simți că gândurile critice au preluat puterea minții, încearcă să pui mâna pe inimă și să-ți adresezi mesaje de iubire și compasiune. Acest gest simplu te poate aduce rapid la starea de calm și siguranță. Totodată, Sărbătorile reprezintă momentul oportun să oferi compasiune și celorlalți. Găsește campanii umanitare în care crezi și în care dorești să te implici și oferă astfel bunătate celorlalți.

Limitarea expunerii la stimulii digitali

O cură de detoxifiere digitală pe final de an va fi, cu siguranță, benefică pentru sănătatea ta mintală. Profită de faptul că a început vacanța și alege să lași telefonul deoparte pentru perioade mai lungi de timp, în care să poți să-ți îndrepți atenția în totalitate către activitățile care-ți aduc bucurie și sens.

Practicarea mindfulnessului

Numită și starea de „prezență conștientă“, mindfulnessul implică direcționarea atenției în mod conștient asupra momentului prezent, fără a judeca experiențele trăite. Astfel, ne observăm gândurile, emoțiile sau senzațiile corporale, fără să ne lăsăm prinși în ele. Mindfulness este mai mult un mod de a trăi decât o tehnică, putând fi implementat prin practicile descrise anterior, cum sunt respirația, meditația sau notarea regulată a experiențelor într-un jurnal.

Expunerea la experiențe noi

Dacă a fost ceva anul acesta pe lista ta de dorințe în materie de experiențe noi și încă n-ai apucat să-l faci, iată că a sosit timpul! Astfel, pui o cărămidă în plus la menținerea sănătății tale mintale. Fie că este vorba de o carte nouă, de un film sau de una dintre tehnicile de relaxare descrise mai sus, te îndemn să mergi pe mâna intuiției și să încerci lucrurile noi pe care ți le dorești.

Prioritizează-ți sănătatea mintală de Sărbători pentru a te bucura cu adevărat de momentele magice petrecute alături de cei dragi.


Citește și:

Mădălina Scutelnicu este medic, coach și psihoterapeut de familie și cuplu în formare. Crede că mintea, corpul și sufletul sunt profund interconectate. Din dorința de a susține sănătatea și starea de bine a oamenilor cu care lucrează, a făcut tranziția de la medicină la psihoterapie. Prin munca sa, își propune să #rescriemesajelecopilăriei și să construiască o lume în care fiecare să aibă acces la siguranță și iubire necondiționată.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%