Skip to content

Afecțiunile oculare la bebeluși, episoadele de răceală și gripă, dermatita atopică și îngrijirea pe timp de iarnă, tulburările funcționale gastrointestinale și primele vacanțe în familia mărită au fost subiectele conferințelor BabyCare din această lună. Iată pe scurt, despre ce ne-au vorbit specialiștii invitați. 

Probleme pe care să nu le treci cu vederea

Noi vedem cu… creierul, ochii sunt doar organul care captează informația! – ne explică dr. Roxana Cozubaș, medic oftalmolog pediatru, în primul episod din această serie de conferințe BabyCare, un proiect dezvoltat de Mozaic Media și Pagina de Psihologie pentru părinți viitori, începători sau cu experiență.

Medicul ne lămurește câteva aspecte mai puțin cunoscute legate de modul în care ochii copiilor se formează și cum influențează acest lucru vederea. De exemplu, faptul că toți bebelușii se nasc hipermetropi – au o dioptrie în plus, care, pe măsură ce înaintează în vârstă, scade de la sine. Acest lucru face parte din așa-numitul proces de emetropizare, prin care ochiul capătă dimensiunea lui naturală, de adult, lucru care se întâmplă undeva în jurul vârstei de 7-8 ani. La fel, cei mai mulți dintre bebeluși sunt astigmați – ne explică oftalmologul. Este important, însă, ca un copil să fie văzut periodic, la un interval de 8-10 luni, pentru a ne asigura că dioptriile scad egal. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, este necesar să intervenim cu măsuri de corecție. 

Specialistul explică și care este modalitatea corectă de curățare a ochilor bebelușilor și vorbește despre masajul canalului lacrimo-nazal, recomandat în cazul situației de obstrucție, des întâlnită în rândul bebelușilor. Medicul insistă asupra importanței controalelor oftalmologice de rutină pentru bebeluși, care sunt un prilej de diagnosticare a eventualelor vicii de refracții, afecțiuni pe care părinții nu le suspectează, de cele mai multe ori.

Puteți urmări aici întreg episodul BabyCare, care o are ca invitată pe dr. Roxana Cozubaș.

E răcit, cum îl tratez?

Dintre toate simptomele unei viroze, tusea este ultima care dispare – îi lămurește medicul pediatru Victor Miron pe părinții îngrijorați de episoadele de îmbolnăviri de sezon, cărora toți copiii le cad pradă. Tusea poate să fie primul simptom (uneori, singurul) într-un episod de viroză respiratorie, alteori apare pe parcurs, dar este ultimul care dispare: poate dureze până la 3-4 săptămâni – explică medicul.

Cele mai multe dintre viroze necesită doar tratament simptomatic – mai aflăm din acest episod BabyCare de la dr. Victor Miron, care insistă asupra importanței hidratării copilului și asupra condițiilor din mediul ambiant într-un astfel de episod de boală. Evitați supraîncălzirea camerei când copilul este răcit, nu-i faceți dușuri fierbinți, asigurați-vă că aerisiți bine și des încăperea – recomandă medicul. 

Administrarea de medicamente antitermice nu trebuie făcută preventiv, ci doar atunci când copilul are febră – îi mai sfătuiește medicul pe părinți. Tot în acest episod BabyCare aflăm de la dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și Director Medical Synevo amănunte despre proiectul Kids Virtual Reality, dezvoltat de Synevo. Acesta are ca scop reducerea anxietății copiilor mai mici de 6 ani la recoltare, prin imersia acestora într-un univers VR, în care au de îndeplinit o misiune ce le va distrage atenția de la actul medical. Pacientul devine un mic explorator, transportat într-o lume virtuală, prin intermediul unui echipament special.

Aici puteți viziona întreg episodul BabyCare ce îi are ca invitați pe dr. Victor Miron și dr. Antoanela Curici.

Extra-îngrijire pe timp de iarnă

Intervalul orar 11-17 este cel mai potrivit pentru ieșirile în parc cu cei mici în sezonul rece – recomandă medicul dermatolog Monica Dărmănescu, invitată la conferințele BabyCare. Specialista vorbește despre probleme provocate de temperaturile scăzute și cum le putem preveni. Regula nr. 1 este să îi ținem pe cei mici bine hidratați, să îi alăptăm sau să le dăm să bea lichide la timp. Este important și să îi îmbrăcăm corespunzător, în staturi, evitând lâna sau poliesterul și să fim atenți la extremități, pentru că glandele sudoripare și sebacee ale celor mici nu sunt suficient dezvoltate. 

Razele soarelui trebuie ținute la distanță și iarna, când razele ultraviolete pot cauza arsuri pielii sensibile a bebelușilor. Zăpada poate reflecta razele solare până la 80%, deci, pielea copiilor trebuie protejată și iarna, în cazul expunerii mai îndelungate – ne sfătuiește medicul. 

℗PUBLICITATEDermatologul le recomandă părinților să modifice și rutina de baie pe timp de iarnă și să limiteze la 10-15 minute durata băii, pentru a preveni deshidratarea.

Medicul vorbește pe larg în acest episod BabyCare despre dermatita atopică, de care se estimează că suferă aproximativ 20% dintre copii. Iată ce recomandă dermatologul părinților, pentru a preveni și trata dermatita atopică la copii.

Tulburările funcționale digestive

Aproape 40% dintre copiii care ajung în cabinetele medicale vin pentru afecțiuni ale tubului digestiv, aflăm de la dr. Iulia Țincu, medic specialist gastroenterologie pediatrică, în acest episod BabyCare.

Cauza tulburărilor funcționale digestive care-i afectează pe copii și pun o mare povară și asupra familiei nu sunt încă lămurite, pentru că există o mulțime de factori implicați: de la tipul de alimentație în primele luni de viață, la stresul pre, intra și postnatal, modul în care se face diversificarea sau cel în care emoția și dezvoltarea neurologică a copilului își pun amprenta asupra digestiei. 

Medicul le recomandă părinților să fie atenți la semnalele de alarmă care pot indica probleme la nivel digestiv: sângerarea digestivă (scaun cu urme de sânge), apariția febrei, a vărsăturilor care nu pot fi oprite sau a oricăror stări la nivel acut (copilul devine somnolent, letargic). 

Episoadele de colici, diskezia sugarului, constipația la copii sunt abordate în detaliu în acest episod, având-o ca invitată pe dr. Iulia Țincu.

Când „jucăm în deplasare

O vacanță este întotdeauna binemeritată, dar mai puțin recomandată în primele 6-8 săptămâni după naștere – spune moașa Anca Bălășoiu, invitată la BabyCare să le vorbească părinților despre prima plecare cu bebelușul.

Camerele tip hostel, deplasările cu cortul atunci când aveți un sugar, indiferent că este vară sau iarnă, nu sunt nici ele indicate. 

Spațiile cu muzică tare, aglomerate, locurile izolate și greu accesibile nu sunt potrivite pentru o familie cu copii mici. Și nici hainele care se îmbracă pe cap – atrage atenția Anca Bălășoiu. 

Când plecați la drum, faceți pauze la o oră și jumătate-două ore, asigurați-vă că cei mici sunt feriți de soare în mașină, că aveți la voi pungi pentru eventualitatea în care li s-ar face rău. O gustare, șervețele umede și uscate, apă, dezinfectant  ar fi bine să nu vă lipsească la drum. Dacă alegeți o călătorie cu avionul, nu optați pentru zbor de noapte și rezervați-vă locurile din spate, unde cei mici sunt mai protejați și aveți mai multă intimitate – vă sfătuiește Anca Bălășoiu. Iată ce alte sfaturi practice are specialista pentru părinții care plănuiesc vacanța, astfel încât să poată preveni eventuale neplăceri și să fie pregătiți să trateze micile episoade de îmbolnăviri sau accidentări care pot apărea în vacanță.

Mulțumiri sponsorilor acestei serii BabyCare: Synevo, La Roche-Posay, Infacol Romania, Apa oligominerală naturală plată Aquatique, Co-Lactase Romania, Zepter Romania, Quixx Baby, URGO, HUMER Romania, Familia Guard – Vitamina D3, Xailin – OftalmoCare și BLEPHACLEAN (un produs oferit de Laboratories Thea, partenerul oftalmologilor).

Simona Calancea este jurnalist cu o experiență de 25 de ani în presa scrisă și online. În ultimii ani a coordonat proiecte editoriale de parenting și a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale pe programe de educație și sănătate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0