fbpx
skip to Main Content

Maternitatea este un sentiment unic, o superputere pe care femeile o au, de îndată ce primesc acest apelativ universal, „mamă“. Instinctul matern sau legătura dintre mamă și copil este, cu siguranță, cel mai important liant, chiar dacă, uneori, acesta este catalogat drept mult prea siropos sau din care lipsește, cu prisosință, aportul tatălui. Căldura maternă și puterea pe care femeile o au pentru a-și proteja puii nu ține cont de statut, rasă, culoarea pielii, vârstă, educație.

Un exemplu în acest sens este Sandra Bullock, actriță și producătoare americană, în vârstă de 55 ani, mama lui Louis Bardo (în vârstă de opt ani) și Laila (în vârstă de șase ani). Distinsă cu premiul Golden Globe pentru cea mai bună actriță, dar și cu premiul Oscar pentru rolul lui Leigh Anne Touhy din filmul The Blind Side, Bullock a susținut un discurs emoționant pe scena MTV Film Awards, spunând că menirea ei pe acest pământ este de a-i proteja pe cei doi copii ai săi. După divorțul din 2010, de Jesse G. James, celebra actriță a ales să-l adopte pe primul său copil, Louis, urmând ca în anul 2015 s-o primească, cu brațele deschise și pe Laila, fiica sa.

Pe scena MTV Film Awards,Bullock a recunoscut că a acceptat rolul (pentru care a și fost premiată din filmul „Bird Box“), pentru copiii săi, dincolo de subiectul deloc comfortabil, și anume, „coșmarurile parentingului“. Laitmotivul discursului a fost familia, sub toate aspectele ei (fie că vorbim de cea monoparentală, de copii ce provin pe cale naturală, sau prin adopție), în jurul căreia ar trebui să gravităm, indiferent de situație. Accentul este pus pe sarcinile mamei și pe sacrificiile pe care aceasta le are de făcut, pe parcursul anilor, pentru copiii săi. Rolul de mamă este cea mai grea meserie din lume, fără doar și poate, iar acest lucru se simte cel mai bine în momentul în care îl joci.

 

View this post on Instagram

 

Sacrifices must be made. #BirdBox

A post shared by Bird Box (@birdboxmovie) on

℗PUBLICITATE


O discuție aparte a maternității o reprezintă adopția și momentul în care societatea te poate numi mamă. Știm că este, încă, un subiect controversat care se discută cu voce stinsă și, de cele mai multe ori, se întâmplă ca micuții nici să nu afle că părinții biologici nu sunt cei cu care au crescut.

Bullock, de asemenea, într-un interviu acordat lui Hoda Kotb, în cadrul show-ului „Today“, vorbește despre puterea cuvântului „mamă“ și despre faptul că în această lume sunt zeci, sute, mii de copii care își doresc să ofere dragoste și să facă parte dintr-o familie. Susține că menirea sa este aceea de a fi mamă și că din momentul în care i-a avut pe cei doi copii a simțit că este împlinită, dincolo de toate realizările profesionale pe care le avusese până în acel moment. Menționează că fiul său Louis a fost cel care i-a dat ideea de a o adopta și pe Laila, și că, deși și-ar fi dorit încă de la șaptesprezece ani să cunoască sentimentul maternității, mama sa o sfătuia să nu se grăbească în acest sens. Subliniază că acest rol este cel care te face să muți munții din loc și că pentru plăcerea copiilor ești în stare de absolut orice. Atingerea unui subiect atât de sensibil de câtre celebrități înseamnă a te deschide și a-ți arăta și o altă față, poate nu la fel de glamour, înseamnă umanitate, emoție, autenticitate și apropiere, dar și zvâc și încredere, mai ales pentru familiile ce nu pot avea copii, dar care își doresc, cu orice preț și apelează la adopție.

Din păcate, procesul adopției este unul anevoios, cu precădere în România, descurajant, pe alocuri (deoarece durează foarte mult și pot apărea mulți alți factori care împiedică bunul curs al lucrurilor), deși nevoia de dragoste maternă este incomensurabilă, iar centrele de plasament sunt pline de copii. E nevoie de mai multă empatie, dar și de o legislație care să micșoreze timpul de așteptare și care să pună accent și pe traumele emoționale ce pot rezulta în urma acestui proces.

Maternitatea nu se referă doar la a da viață unui prunc, ci la a avea grijă de el, a avea nopți în șir nedormite, oboseală cronică (care dispare la primul zâmbet sau scâncet al celui mic), înseamnă, de fapt, neliniște până la finalul vieții. Dar trebuie recunoscut că suntem proiectați genetic să trăim interconectați, iar viteza vremurilor pe care le parcurgem ne face să uităm adevăratele lucruri importante în viață. Familia este nucleul din care fiecare dintre noi ar trebui să-și ia energia și să se dezvolte armonios, și, de asemenea, ciclul vieții ne arată că fiecare dintre noi, la un moment dat, ne vom dori, să-l formăm pe al nostru.

Alegerea stilului de viață și decizia de a avea urmași ne aparține în totalitate, de aceea, este important ca tinerele cupluri să nu poarte deasupra lor presiunea celorlalți (fie că vorbim de familie, prieteni etc), de a avea un copil, pentru că nu știm cu exactitate ce dorințe sau ce suferințe pot ascunde acestea. Deschiderea și comunicarea, inclusiv la nivel de mass-media, pot schimba percepții și mentalități, dar, mai ales, pot da un sentiment de normalitate, de liniște, când vine vorba de maternitate, și de adopție, care, după cum știm, este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care ni le putem face.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută