Atunci când te gândești la odihnă sau la momentele în care-ți încarci bateriile, probabil că te imaginezi relaxat(ă) pe canapea, gata să tragi un pui de somn. Psihologii și somnologii spun însă că adevărata odihnă, cea care-ți ajută corpul să-și regenereze resursele, nu se limitează doar la somn. Mai mult decât atât, mesajul lor este clar: există nu mai puțin de șapte tipuri de odihnă care te ajută să eviți burnout-ul.
„Odihna este un concept care interesează toate palierele existenței noastre, de la cel fizic la cel spiritual. Suntem alcătuiți din minte, corp și suflet, de aceea – atunci când ne dorim repaus –, trebuie să ne asigurăm că reușim să punem punct la toate. Ne-am obișnuit să credem că odihna fizică este prioritară, pentru că epuizarea se simte, în special, în planul fizic, însă epuizarea se reflectă și în scăderea productivității, în lipsa puterii de concentare sau în ceața mentală“, explică Tina Chummun, psihoterapeută și specialistă în traumatologie, citată de happiful.com.
„Odihna este o necesitate intrinsecă, este esențială pentru oricine își dorește să aibă o viață de calitate în această lume nebună, în care trăim cu toții!“, continuă Tina Chummun. Regenerarea și încărcarea bateriilor ar trebui să se reflecte în șapte aspecte-cheie ale vieții tale: fizic, mental, emoțional, senzorial, creativ, social și spiritual.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
1. Odihna fizică
Se realizează prin somn și odihna corpului. „Somnul are un rol important în regenerarea celulară, în reglarea activității hormonale, în stimularea sistemului imunitar, în reglarea tensiunii arteriale și în ameliorarea stării generale de sănătate!“, explică specialista.
2. Odihna mentală
Se realizează prin tehnici de mindfulness și meditație. Suprasolicitarea cognitivă reprezintă unul dintre cele mai intense procese prin care este obligat să treacă creierul omului modern. Zilnic suntem bombardați cu o cantitate uriașă de informații și stimuli de tot felul, ceea ce ne reduce puterea de concentare și claritatea. Astfel intră „în scenă“ conceptul de odihnă mentală, care înseamnă îndepărtarea de ecrane și dispozitive de orice fel, practicarea unor tehnici de mindfulness și meditație, plimbări lungi în natură sau desfășurarea unor activități care nu implică stimularea congnitivă (specialiștii dau ca exemple împăturirea rufelor sau spălarea vaselor).
3. Odihnă emoțională
Înseamnă să-ți poți accepta sentimentele pe care le trăiești în diferite situații. Atunci când vine vorba despre echilibrul corp-minte-suflet, este extrem de important timpul pe care ni-l oferim pentru a ne analiza și pentru a ne procesa experiențele și modul în care le traducem la nivel emoțional. Prin observarea și îngrijirea nevoilor noastre emoționale, putem cultiva reziliența, relațiile sănătoase și echilibrul.
„Cea mai bună formă de odihnă emoțională este timpul petrecut în aer liber, iar aici putem adăuga respectarea unor ritualuri de îngrijire personală sau chiar notarea gândurilor într-un jurnal, seara, unde să scrii tot ceea ce-ți trece prin cap și, de ce nu, prin inimă“, continuă Tina Chummun.
4. Odihna senzorială
Se referă la repausul olfactiv, vizual și auditiv. Pentru a te odihni eficient, este recomandat să oferi o pauză simțurilor. Odihna senzorială se poate obține fie printr-o plimbare în natură, fie prin ascultarea unei muzici liniștitoare sau bucurându-te de o baie relaxantă, la lumina lumânărilor.
„Dacă te expui la cât mai puțini stimuli senzoriali, te poți bucura de relaxare profundă și de diminuarea nivelului de stres“, mai spune psihoterapeuta.
5. Odihnă creativă
Se referă la practicarea unor activități care stimulează abilitățile artistice. Fie că-ți place să mergi la o galerie de artă sau poate să pictezi la tine acasă, să cânți sau să dansezi – toate acestea sunt activități care stimulează abilitățile artistice și prin care se manifestă odihnă creativă.
„Cultivându-ți spiritul creativ, vei elibera din intensitatea emoțiilor negative acumulate în urma stresului, a grijilor sau a situațiilor mai puțin plăcute care apar în viața oricui. Așa că fă-ți curaj și pune-ți la treabă talentele“, te încurajează Tina Chummun.
6. Odihna socială
Înseamnă să alegi să stai mai mult în compania ta. Extrovertit sau introvertit… indiferent de tipologie, cu toții avem nevoie de relații sociale. Uneori, însă, este nevoie să stăm și în propria companie.
„Odihna socială presupune stabilirea unor limite, atunci când vine vorba despre cercul de prieteni care-ți trec pragul. În plus, la un moment dat, ajungi în punctul în care alegi calitatea în detrimentul cantității și timpul petrecut în solitudine în defavoarea cercurilor sociale mai extinse“.
7. Odihna spirituală
Înseamnă conectarea cu tine însuți/însăți. „Odihna spirituală implică conectarea cu sinele, cu scopul și cu valorile tale, și-ți permite să găsești alinare în vremuri de adversitate, să cultivi un sentiment de pace interioară și să atingi un sentiment mai profund de scop și conexiune“, conchide psihoterapeuta Tina Chummun.
Recunoștința, meditația ori rugăciunea sunt cele mai potrivite metode pentru a te bucura de odihnă spirituală.
Citește și: