Skip to content

Într-un articol anterior am analizat modurile variate de gândire pe care le avem față de ceea ce numim carieră, iar în materialul de față vă prezint câteva recomandări practice și centrate pe acțiune concretă. Adesea, această formulă − înțelegere cognitivă (cunoaștere) și acțiune (cunoaștere în mișcare) − funcționează foarte bine și ne ajută să ne transformăm visurile în realitate.

Păstrează-te deschis cu alegerile în carieră

Asumă-ți că ești un organism viu, în dezvoltare. Ce îți place acum e posibil să nu îți mai placă peste un an. Am întrebat un formator pe care l-am avut, la scurt timp după ce împlinise 70 de ani, dacă prin ceea ce face și-a găsit sensul în viață. Mi-a răspuns: „Habar nu am… dacă îmi vine să mă las și să mă apuc de pictură, merg încolo, pentru că e un nou sens“. Eu am schimbat de 4 ori, ca titulatură și activitate, dar skill-urile mele transferabile au rămas cu mine (adică abilitățile care sunt bune în mai multe meserii, dar sub alte forme) și mă simt bine. Nu mi-a fost ușor, în unele momente chiar deloc, dar m-am ridicat de jos și am mers în continuare.

Testează, testează, testează

Dacă visezi că vrei să fii barman, ia-ți un sabatic sau dacă ai bani deoparte pleacă și fă asta! Implică-te în cât mai multe activități extra job, prin care să îți răspunzi la întrebările „Vreau sau nu vreau? Îmi place sau nu-mi place?“. Eu sunt pasionat de gătit, am lucrat în bucătării profesionale și la evenimente. Am descoperit că nu îmi place să gătesc același lucru în fiecare zi, așa că am abandonat ideea și am decis să organizez doar evenimente private, odată la ceva timp. Nu voi face o carieră din asta, cel mai probabil, dar îmi aduce multă plăcere și bani în plus.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Învață deștept

Adică despre lucrurile care te interesează. Înscrie-te la cursuri, chiar dacă nu ești sigur că vei face o profesie cu ele. Informația va rămâne, totuși, cu tine. Citește cărți din domeniile de interes, nu îți risipi energia cu beletristică. Cel puțin, pe moment.

℗PUBLICITATE



Fă voluntariat

Te ajută să îți aprinzi abilitățile transferabile, empatia, ajutorul reciproc. Voluntariatul pentru cauze sociale va da un nou sens, o nouă dimensiune vieții tale.

Activează-ți sau fă-ți un grup de sprijin

Vorbește cu familia și cu prietenii tăi despre ce te frământă. Caută oameni din domeniile tale de interes și roagă-i să îți explice și să te ia cu ei, chiar să muncești gratuit. Dacă stai prost cu grupul de prieteni (nu te impacienta, pentru că este comun în zilele noastre), mergi la pasul 3 și 4 – voluntariat și cursuri. Vei găsi oameni pe sufletul tău, cu aceleași interese și înclinații.

Cere ajutorul unui psiholog

Știu că e greu singur (inclusiv pentru că nu suntem făcuți pentru singurătate) și că ce scriu poate părea „ușor de spus, greu de făcut“. E o dovadă de curaj să ceri ajutorul, mai ales unei persoane care oferă ajutor specializat – uneori, grupul nostru de sprijin nu ne poate satisface toate nevoile. Un psiholog te poate ajuta să îți pui ordine în gânduri, să scoți la iveală problemele care te blochează în drumul spre cariera potrivită pentru tine. Mulți oameni au anxietate ridicată față de nou și gânduri care blochează dorința de acțiune și schimbare, așa încât se simt blocați, speriați și deznădăjduiți, când e vorba de actuala sau viitoarea carieră. Alți oameni au o părere negativă despre sine, în care cred cu desăvârșire, așa că nici încrederea în sine nu stă prea bine. Le e greu să conceapă noi orizonturi, darămite să mai și acționeze în direcția lor – adică pot trăi deprimare, chiar depresie. Atenție: majoritatea au pe parcursul vieții episoade depresive și anxioase, iar în ziua de astăzi putem vorbi chiar de o normalitate când vine vorba de ele. Dezbracă-te de prejudecățile ce țin de ajutorul specializat, pentru că te asigur că actul psihologic specializat nu este despre nebunie, ci mai mult orientat pe optimizare. Îți reamintesc că și noi, cei din profesie, avem sesiunile noastre cu alți psihologi, tocmai pentru că trecem prin aceleași probleme ca și non-profesioniștii. Diferența este că noi trebuie, din considerente profesionale și etice, să le depășim, gestionăm și identificăm atunci când interferează cu actul de specialitate. Suntem toți în aceeași barcă.

Andrei Alexandrescu este psiholog acreditat în Coaching Sistemic de International Coach Federation și specialist în analiza comportamentală și psihologie aplicată. A lucrat în diplomație, a condus un grup de firme de consultanță de afaceri și este consultant de management, inclusiv pe domeniile dezvoltării leadershipului, îmbunătățirii relațiilor de muncă și climatului oranizațional. Este interesat de zona responsabilității sociale, sens în care se implică activ în proiecte de voluntariat de la vârsta de 12 ani, mai ales în sprijinul copiilor din medii defavorizate.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
0%