Pentru fiecare părinte, sarcina și perspectiva aducerii pe lume a unui copil vin la pachet cu o serie de schimbări. Când ne gândim la sarcină, cel mai probabil ne imaginăm transformările de natură fizică, cum ar fi creșterea treptată a burții și luarea în greutate, sensibilitatea la nivelul sânilor, greața, durerile de spate și așa mai departe. De asemenea, ne imaginăm cum viitorii părinți încep pregătirile pentru viața alături de un bebeluș, de la amenajarea casei, până la căutarea cât mai noi și avizate informații în legătură cu îngrijirea acestuia. Dar experiența profesională mi-a arătat că la fel de importantă este și latura emoțională, unde intervin, de asemenea, o serie de schimbări pe parcursul sarcinii.
La ce schimbări emoționale să te aștepți în timpul sarcinii ca viitoare mămică
Un aspect semnificativ îl reprezintă modificările ce au loc în chimia creierului, la nivel hormonal. Estrogenul și progesteronul joacă cel mai important rol în acest sens, ducând atât la senzații de fericire, cât și la simptome de depresie1. Printre aceste simptome se numără schimbările rapide de dispoziție, plânsul facil, o dorință mai mare de apropiere și susținere din partea partenerului, fluctuații ale apetitului sexual, dificultăți în ceea ce privește imaginea de sine, atât corporală, cât și față de abilitățile necesare unui părinte, perturbări ale somnului, precum și un nivel crescut de stres.
Aici este important de menționat că depresia în timpul sarcinii reprezintă o tulburare comună, între 10% și 15% dintre mame confruntându-se cu un episod depresiv major în timpul sarcinii sau în primele șase luni după naștere2. De cele mai multe ori, aceste episoade nu sunt identificate corect, în parte din cauza stigmatului asociat depresiei, dar și a așteptării că sarcina și venirea pe lume a unui copil aduc fericire și împlinire. Asta poate descuraja viitoarele mame să-și împărtășească stările de tristețe și gândurile considerate neconforme cu aceste așteptări. O viitoare mamă se poate simți rușinată de aceste stări și poate chiar vinovată că le are, ceea ce o împiedică să caute și să ceară ajutorul de care are nevoie.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Simptomele de depresie în timpul sarcinii sunt aceleași ca la orice episod depresiv, și anume:
- tulburări ale somnului;
- apetit crescut sau redus;
- afectarea dispoziției;
- stres;
- modificări ale libidoului;
- pierderea interesului pentru activități considerate plăcute în trecut;
- stimă de sine scăzută și sentimente de inadecvare;
- lentoare;
- dificultăți de concentrare;
- iritabilitate;
- (chiar și) ideație suicidară.
După cum se poate observa, parte din aceste simptome sunt comune cu cele menționate mai sus, cauzate de schimbările hormonale, acesta fiind unul dintre motivele pentru care depresia în timpul sarcinii este mai dificil de identificat. Este important, totuși, să o identificăm, nu doar pentru a ajuta mama să primească ajutorul necesar și pentru a-i îmbunătăți calitatea vieții, dar și pentru că netratarea acesteia poate crește riscul de naștere prematură, depresie postnatală, ba chiar poate afecta dezvoltarea copilului și abilitatea mamei de a stabili o conexiune cu nou-născutul3,4.
Cum se pot gestiona aceste schimbări
Pe lângă vizitele regulate la medic, este importantă crearea unui spațiu sigur pentru a discuta și despre aspectele psiho-emoționale. Aici, partenerul poate reprezenta o sursă importantă de sprijin, la fel și restul familiei sau prietenii apropiați. În funcție de gravitatea simptomelor și de gradul de dificultate în gestionarea acestora, vizita la un psiholog poate fi, de asemenea, un pas necesar.
Un ajutor important poate veni și din apartenența la un grup de persoane care trec prin aceeași experiență, fie prin alăturarea la un grup de tinere mămici din comunitate, sau chiar la un grup de pe Facebook cu femei care sunt în același trimestru de sarcină. Activitățile fizice ușoare, cum ar fi participarea la o clasă specială de yoga, tehnicile de relaxare și o dietă sănătoasă sunt, de asemenea, recomandate5.
Deși tindem să acordăm mai multă atenție simptomelor și schimbărilor fizice care apar în timpul sarcinii, este la fel de important să nu le ignorăm nici pe cele emoționale. Sarcina vine cu multe provocări, așa că fluctuațiile emoționale, oboseala și iritabilitatea sunt normale. Însă atunci când sunt însoțite de o stare permanentă de tristețe și dezinteres pentru activități care înainte erau plăcute, este important ca viitoarea mămică să primească ajutor profesional.
Bibliografie:
- Kumar, Pratap; Magon, Navneet1,. Hormones in pregnancy. Nigerian Medical Journal 53(4):p 179-183, Oct–Dec 2012. | DOI: 10.4103/0300-1652.107549
- Meltzer-Brody, S. (2011). New insights into perinatal depression: pathogenesis and treatment during pregnancy and postpartum. Dialogues in Clinical Neuroscience, 13(1), 89–100. doi.org/10.31887/DCNS.2011.13.1/smbrody
- Perinatal depression: A review. Maureen Sayres Van Niel, Jennifer L. Payne. Cleveland Clinic Journal of Medicine May 2020, 87 (5) 273-277; DOI: 10.3949/ccjm.87a.19054
- Jahan N, Went TR, Sultan W, Sapkota A, Khurshid H, Qureshi IA, Alfonso M. Untreated Depression During Pregnancy and Its Effect on Pregnancy Outcomes: A Systematic Review. Cureus. 2021 Aug 17;13(8):e17251. doi: 10.7759/cureus.17251. PMID: 34540477; PMCID: PMC8448270.
- https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/depression/
Citește și: