Skip to content

Când pășim dincolo de pragul dormitorului, ar trebui să fie un moment simbolic prin care lăsăm în urmă ziua care a trecut, cu toate problemele și treburile ei neterminate. Indiferent cine suntem, de locul nostru în lume și de stadiul în care ne aflăm în viața noastră, cu toții avem nevoie de somn. Dar în lumea noastră hiperconectată, un somn bun pare din ce în ce mai greu de obținut. Iar factorii care ne influențează calitatea somnului au o natură diversă, printre aceștia numărându-se:

  • Schimbările meteorologice

În mod surprinzător, vremea îți influențează profund calitatea somnului, având un impact asupra ritmului tău circadian, a stării tale emoționale și chiar asupra nivelului de stres resimțit la nivelul corpului. De pildă, nopțile toride de vară fac mai dificilă adormirea, în timp ce zilele mohorâte de toamnă favorizează somnolența.

  • Temperatura din dormitor

Temperatura din spațiul în care dormi este unul dintre factorii care-ți afectează somnul, fiind influențată de schimbările meteorologice. Studiile arată că temperatura optimă pentru somn este între 16 și 19 °C, iar orice deviere semnificativă îți poate da peste cap ciclurile de somn. Imaginează-ți că în corpul tău există un termostat intern, care ajută la reglarea temperaturii corpului, pentru ca acesta să funcționeze optim. Când dormi, temperatura corpului scade în mod natural cu unul-două grade, ceea ce transmite corpului tău mesajul că este timpul să se odihnească.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Căldura excesivă din spațiul în care dormi poate duce la insomnie, treziri frecvente și un somn superficial. Explicația psihologică a acestui fenomen este legată de disconfortul fiziologic și de creșterea nivelului de cortizol, hormonul stresului, care împiedică relaxarea sistemului nervos pentru a adormi. Pe de altă parte, o temperatură prea scăzută poate duce la un somn fragmentat, deoarece corpul depune mai mult efort pentru a se menține cald. În plus, senzația de disconfort și anxietatea pot crește în astfel de condiții, afectând durata și calitatea somnului.

  • Expunerea la lumină

Lumina naturală este esențială pentru reglarea ritmului circadian, influențând secreția de melatonină, hormonul somnului. În zilele scurte de iarnă, lipsa luminii naturale reduce producția de serotonină și melatonină, ceea ce contribuie la apariția tulburărilor de somn și la o dispoziție depresivă. Mulți oameni resimt o creștere a somnolenței și dificultăți de trezire dimineața. Pe de altă parte, în zilele lungi de vară, în care te expui mai mult la soare și la lumină există alte riscuri. Expunerea prelungită la lumină poate întârzia eliberarea melatoninei, ducând la dificultăți de adormire seara.

℗PUBLICITATE



  • Fenomenele extreme 

Evenimentele meteorologice extreme, precum furtunile, vijeliile sau chiar schimbările bruște de temperatură, pot crește nivelul de anxietate și duc la hiperactivarea sistemului nervos. Persoanele mai sensibile la schimbările de vreme se pot confrunta cu tulburări de somn, coșmaruri sau treziri frecvente pe parcursul nopții. În plus, sunetele puternice produse de vânt sau ploaie pot crește nivelul de alertă a creierului, împiedicând tranziția către un somn profund și odihnitor. Aceasta este o reacție psihologică naturală la stres, deoarece creierul percepe sunetele bruște ca pe un potențial pericol sau amenințare.

Cum poți diminua efectele negative ale vremii asupra somnului

  1. Reglează temperatura din spațiul unde dormi, prin folosirea unui ventilator sau a unui aparat de aer condiționat (vara) ori a unei pături groase (iarna), menținând o temperatură optimă pentru somn.
  2. Pentru a regla ritmul circadian, este recomandat să petreci timp în aer liber și să te expui la lumină în timpul zilei, mai ales în sezonul rece.
  3. Gestionează anxietatea legată de vreme prin practici de relaxare, precum meditația ghidată sau respirația conștientă, care pot ajuta la reducerea stresului cauzat de fenomenele meteorologice extreme.
  4. Redu zgomotul ambiental prin utilizarea unor dopuri de urechi sau folosește sunete albe (de exemplu, sunetul ploii), care pot bloca zgomotele deranjante din timpul nopții.
  5. Menține un program regulat de somn. Chiar și în zilele în care vremea-ți influențează starea, este important să ai o rutină constantă de culcare și trezire.

Concluzie

Vremea și schimbările meteorologice au un impact semnificativ asupra calității somnului, influențându-ți ritmurile biologice, nivelul de stres și confortul fizic. Simplul fapt că devii conștient(ă) de aceste efecte te poate ajuta să te adaptezi mai bine condițiilor meteorologice, să-ți prioritizezi și chiar să-ți optimizezi somnul, indiferent de vremea de afară.

Cu Aquilea credem că este posibil să ai un somn natural, odihnitor, având grijă în același timp de corpul tău. De aceea, îmbinăm știința cu cele mai bune ingrediente din natură, pentru a le amplifica eficiența.

Bibliografie:


Citește și:

Oana Mărcuș este doctor în psihologie și psihoterapeut, cu o experiență de 10 ani, în cabinetul său privat din Cluj-Napoca. Este fascinată de relațiile umane și crede cu tărie că fericirea noastră depinde de calitatea relațiilor noastre. Are doi copii, iar rolul de părinte o face să fie foarte curioasă și pasionată de parenting.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%