Acest an școlar a debutat sub semnul diversității. Contextul pandemic a determinat școlile să-și adapteze orarul și modalitatea de funcționare și să asigure o organizare a educației în funcție de evoluția epidemiologică a fiecărei unități în parte.
La începutul pandemiei am privit cursurile online drept o alternativă de moment care a făcut ca educația să nu intre în lockdown total; apoi, debutul școlii a adus după sine predarea hibrid, dar predicțiile despre viitor arătau posibile scenarii online care, de altfel, au și început în diferite zone ale țării.
Este de preferat să nu mai fim luați prin surprindere, să aplicăm ceea ce am constatat că a funcționat și să fim pregătiți să le oferim elevilor suportul necesar.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Cum putem spori șansele de succes în învățarea online?
- În calitate de părinți, creați o structură pentru învățarea academică la domiciliu.
- Indiferent că ești mama sau tata, discută cu copilul tău pentru a-l ajuta să-și planifice cât mai eficient ziua.
- Este bine să punem programul într-un loc ușor de văzut, pentru a ne ajuta să ghidăm copilul.
- Dacă cel mic învață acum să citească, este recomandată utilizarea imaginilor pentru a substitui cuvintele.
- Pauzele în programul de învățare sunt mai importante ca oricând.
- Dacă încercăm să menținem copilul într-o rutină, asta îl va ajuta pe el să treacă mai ușor de la activitățile libere la cele educaționale.
- Este bine ca timpul de școală al copilului să fie armonizat cu programul familiei.
- Când este posibil, permite-i copilului să facă alegeri. De exemplu, dacă i s-au atribuit două lecturi pentru o săptămână, în calitate de părinte, permite-i opțiunea de a alege cu care text să înceapă.
- Pentru elevii din clasele primare sau pentru cei care au dificultăți în gestionarea timpului este benefică utilizarea unui cronometru sau a unui alt instrument, cum ar fi un smartphone, astfel încât copilul să știe când are de schimbat activitățile.
Explorați aspectele fizice ale învățării online
Pentru a le arăta elevilor că îi susținem cât de mult putem este indicat să le oferim acestora un mediu în care să se simtă cât mai confortabil, iar dacă este posibil, mediul să fie ales chiar de către ei. Este ingenioasă ideea în care copilul poate avea două sau chiar trei astfel de locuri de studiu în casă, fără să stea mai multe ore sau mai multe zile la aceeași masă. Uneori, dacă schimbăm perspectiva, creierul se poate simți stimulat, iar învățarea are doar de câștigat. Fiecare zi de școală online mai dificilă merită încheiată cu un moment de mișcare fizică sau de exerciții sportive care duc la descărcarea adrenalinei și a stresului. Pe parcursul zilei, este esențial să monitorizăm și temperatura emoțională a elevului, iar dacă emoțiile dificile au trecut de un prag, este indicat să alocăm puțin timp pentru a vorbi despre aceste emoții. Odată puse în cuvinte, majoritatea emoțiilor negative sunt mai ușor de gestionat. „Te obosește școala online și ești trist din această cauză? Îți înțeleg forte bine starea, în locul tău aș simți la fel! Uneori, cu toții avem astfel de momente. Dar vreau să-ți reamintesc că nu ești singur! Pe mine te poți baza mereu.“ Găsim în număr mare astfel de exemple de validare și susținere în cartea dr. John Gottman, Parenting: Cum să creștem copii inteligenți emoțional?
Susțineți nevoile comportamentale și social-emoționale ale copilului dumneavoastră
Unii copii pot beneficia de un sistem de recompense care să ajute comportamentul de învățare sau care să reprezinte o motivație pentru a finaliza diferitele sarcini. Recomandarea specialiștilor în psihologie este ca aceste recompense să fie cât mai inteligente (de exemplu: După ce ai terminat cu temele, vei avea 30 de minute în plus de joacă). Sistemele de recompense pot fi configurate pentru ca elevul să câștige o recompensă zilnică sau săptămânală. Dacă are în plan să-și cumpere un obiect mai costisitor, fiecare efort depus în programul de studiu merită valorizat prin niște bani în plus.
Încercați să nu recompensați cu mâncare, afecțiune sau cuvinte de suflet deoarece iubirea, grija, atenția, hrana și siguranța sunt drepturi ale copilului dobândite prin naștere.
Încercați să nu intrați într-o luptă de putere cu copilul pentru activitatea sa școlară. Dacă copilul refuză să finalizeze munca, acordați-i timp să-și liniștească emoțiile înainte de a reveni la sarcină. Iar de cele mai multe ori, acest timp presupune să-i fiți alături și să-l ajutați să exprime în cuvinte ceea ce trăiește în interior. O altă recomandare de lectură este Inteligența parentală, o carte care ne poate ajuta să găsim mai ușor calea spre inima și mintea copilului.
Atunci când rutina copiilor este întreruptă, este normal ca ei să experimenteze stresul sau anxietatea. Cu alte cuvinte – da, copiii au motive suficiente pentru a se stresa, chiar dacă nu merg la muncă sau nu sunt adulți. Iar datoria noastră ca părinți sau cadre didactice este să le respectăm trăirile și să-i ajutăm să facă față cât mai bine momentelor de stres și anxietate. Respirațiile abdominale, exercițiile de relaxare musculară, yoga, dansul, joaca și râsul sunt printre cele eficiente strategii de dezamorsare a stresului. Dar tot în această categorie putem include și o porție serioasă de plâns – nu pentru că am amenințat, lovit sau criticat elevul, ci pentru că alegem să-i fim alături și să-l strângem în brațe atunci când sufletul lui suferă, iar lacrimile sunt menite să-i aducă liniștea.
Mai multe sfaturi pentru părinți pentru a sprijini învățarea online
- Încearcă să nu te frustrezi exagerat dacă nu înțelegi ce învață copilul tău. Programa școlară și abordarea educației s-au schimbat foarte mult de-a lungul anilor, prin urmare vezi ce soluții există: vorbește cu un prieten care a ținut pasul cu evoluția științei, consultă un meditator sau vezi dacă există vreun elev mai mare în blocul vostru sau în cercul de prieteni care s-ar bucura să câștige niște bani de buzunar explicându-ți ție sau direct copilului tău complicatele exerciții de matematică.
- Continuă comunicarea regulată cu profesorii copilului tău printr-o metodă convenită de comun acord. Iar atunci când ai șansa de a vorbi cu profesorul, începe prin a-i mulțumi că are grijă de educația copilului tău și fii recunoscător că nu ești singurul adult implicat din viața copilului tău.
- Comunică și cu restul părinților pentru a afla și opinia celorlalți; astfel veți putea găsi împreună răspunsuri la anumite provocări, veți cultiva sentimentul de apartenență și singurătatea nu va mai părea atât de apăsătoare.
Oricare ar fi contextul în care se va derula școala în viitor, educația sigur va continua, iar abordarea, structurarea și organizarea acesteia vor depinde foarte mult de inteligența noastră relațională și de cât de bine știm să comunicăm.