Scrisoare către copilul meu cu o voinţă puternică – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Stephanie Gilbert a scris o scrisoare adresată copilului ei, în vârstă de 4 ani, determinat şi sigur pe el, cu o voinţă puternică.

Dragul meu copil cu voinţă puternică, te văd. S-ar putea să crezi că nu o fac, dar eu chiar te văd. În lungile şi obositoarele (am menționat deja lungile?) momente în care trebuie să aduni jucăriile împrăştiate, seară de seară, când trebuie să mai strângi doar un cub de lemn și acest lucru pare un gest astronomic pe care pur şi simplu nu-l mai poţi face, te văd. În fiecare criză, specifică copiilor de grădiniţă, atunci când dacă mai ai de colorat doar o frunză la o plantă pare că urci pe muntele Everest, te văd. Atunci când stai acolo cu o grimasă pe față de la buzele încreţite, pufnind pe nas chiar înainte de a elibera un gigant „Nu! Nu vreau!“, încă te văd.

S-ar putea să nu pară că o fac, fluturând pe deasupra ta, cu dinţii strânşi, ordine și amenințări, încercând să te disciplinez atunci când tu îmi împingi limitele încă o dată. Dar, când nervii se calmează și te urci în poala mea, cu docilitate, te ghemui aproape de inima mea și îmi şopteşti, „te iubesc, mami“, ceea ce am văzut tot timpul este mult mai clar. Da, tu ești copilul meu cu o voință puternică, și ești mai mult decât atât.

Eşti micul meu lider. Este evident efectul pe care îl ai asupra copiilor din jurul tău atunci când păşeşti în clasa de grădiniţă. Ei privesc ceea ce faci tu. Ei cer să se joace cu tine. Și chiar și atunci când ești răutăcios și îl împingi sau loveşti pe unul dintre aceștia, ei te iartă și cer să se joace cu tine din nou.

Într-o zi, tu și ceilalţi micuţi veţi fi copii mari, apoi adolescenți, apoi adulți și veți avea posibilitatea de a alege ce să faceţi în fiecare dintre aceste etape ale vieții. Veți folosi acea încăpățânare și atitudinea de „sunt stăpân pe mine“ pentru a-i conduce pe alții spre decizii înțelepte, bune, sau îi veţi duce spre decizii proaste, reprobabile care îi va costa, pe tine şi pe ei, mult mai mult decât doriți să plătiți? Vezi tu, voința ta puternică este un cadou. Ar putea fi la fel de bine şi o superputere. Stăpâneşte-o bine, iubirea mea.

Ingeniozitatea ta este dintre cele mai fine – poate eşti chiar un pic prea inteligent pentru binele tău. Atunci când auzi „Nu“, ceea ce procesează cu adevărat mintea ta iscoditoare este „Nu în acest fel!“. Deci, dacă nu ai putut obține acea bomboană cerând, vei găsi o modalitate de a face acest lucru de unul singur, și desigur, te vei asigura că mami este ocupată înainte de a face vreo mutare în direcţia asta.

Cu mintea asta, într-o zi vei realiza lucruri mărețe. Atunci când criticii îţi vor spune „nu poți“, tu le vei spune „privește-mă!“. Se spune că „Unde există voință, există și o cale“, dar eu spun „unde există o voință puternică, există 100 de căi“. Și tu, dragul meu, le vei găsi pe fiecare dintre ele.

℗PUBLICITATEEşti incredibil de independent. Drept dovezi stau toate obiecțiile pe care le ai cu privire la ajutorul meu oferit când faci baie, când te speli pe dinţi, când te îmbraci, și practic în orice alte momente ale zilei (cu excepția, desigur, tuturor acelor momente în care pur și simplu nu doreşti să te descurci singur, cum ar fi momentul în care facem ordine la jucării… of). Dar, oh, toate luptele pe care le-am purtat împreună legate de a face totul de unul singur!

Într-o zi, această independență te va conduce în partea de sus. Vei primi acea promovare, acea creştere, acel bonus, toate pe cont propriu, deoarece în ochii tăi, nu va fi nicio altă opțiune. Vei munci mai mult decât colegii tăi atunci când vei şti ceea ce vrei cu adevărat. Şi nu vei renunţa până când nu vei obţine. Tu, dragul meu, eşti un luptător.

Pe măsură ce creşti și mă confrunt cu lupta dintre dominaţia acestei voințe puternice și de a-ţi încuraja dezvoltarea prin ea, inima și speranța mea este de a hrăni focul din interiorul tău și de a-l duce spre ceva măreț, și nu să-l reduc la tăcere prin strânsoarea mea sufocantă.

Mă rog să foloseşti această voință puternică pentru a schimba o partea a lumii noastre. La urma urmei, de ceea ce este nevoie pentru a schimba lumea așa cum o cunoaștem noi, sunt ceva abilitaţi de liber, de ingeniozitate și de independența manifestată.

Tu, micuțul meu, eşti unul care schimba jocul. Și chiar și atunci când nu crezi că o fac, eu te văd!

Oana Calnegru

Oana Calnegru este psiholog și psihoterapeut de familie şi trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor şi părinţilor. A absolvit programul de formare în psihoterapia relațională din cadrul AMPP.

Caută