fbpx
skip to Main Content

Dragi părinți,

Amândoi aveți dreptate să simțiți frică.
Amândoi aveți dreptate să căutați starea de siguranță.
Amândoi aveți nu doar o parte superioară a creierului, ci și una primitivă, echipată cu strategii de a face față pericolului.
Singura diferență este că exprimați aceeași emoție (frica) și aceeași nevoie (siguranța) prin comportamente diferite. Unul luptă, se confruntă. Celălalt fuge, evită.

Unul dintre voi a învățat că starea de siguranță se obține doar dacă suntem permanent în alertă, gata să controlăm totul, planificând în exces, îngrijorându-ne constant, luând măsuri uneori imposibil de implementat, veghind cu atenție ca și cei din jur să facă la fel, trăind emoții mari, grele, dificile. Căci, nu-i așa?, situația este mare, grea și dificilă. Acesta ești tu, maximizatorule! Curând însă vei obosi, te vei epuiza, vei fi copleșit, neputincios, vei simți furie și vinovăție. Vei crede că ai avut dreptate făcând atât de multe, fiindcă, iată, situația a fost atât de grea, încât te-a învins. Doar că nu situația te-a învins, ci procesul de pregătire și de anticipare a „greului“. Nici nu ai ajuns să duci războiul, căci ai obosit lustruind sabia și armura.

Celălalt a învățat că, dacă ignorăm pericolul, el se face singur mic și chiar dispare. Căci, nu-i așa?, fiecare dintre noi a trăit atât de multe situații când ceea ce părea „urgență“ la un moment dat s-a dovedit a fi o nimica toată la finalul zilei. Ba mai mult, chiar dacă se mai întâmplă și rele pe lumea asta, ele nu ne ating pe noi și familia noastră. Acesta ești tu, minimizatorule! Relaxat și zâmbitor, cu probabilitatea de a te comporta însă neglijent pe alocuri, prins adesea fără soluție și nevoit să improvizezi.

Deși nu pare, voi vă aflați de aceeași parte a baricadei. Vă doriți același lucru, urmăriți același obiectiv. Să fiți bine, să fiți în siguranță.

Haideți să începem de aici, prin a repeta asta: „Nu doar că nu suntem dușmani, dar mai și vrem același lucru.“ Exersați fiecare câte un stop de compasiune pentru strategia celuilalt, pentru ceea ce a învățat celălalt că este important ca să se simtă în siguranță.

Liniștiți și atenți unul la celălalt, încercați să acceptați bucăți de strategie de la partener. Cel mai probabil, strategiile voastre marchează extremele soluției. Amestecați-le, frământați-le, dați deoparte „prea mult“-ul și „prea puțin“-ul. Perseverați (nu vă va reuși din prima) și, foarte important, acceptați că soluția pe care o veți negocia nu va fi una perfectă – este un alt lucru pe care îl aveți în comun. Fiecare va considera că soluției îi lipsește ceva, doar că fiecare va identifica acel ceva în… altceva.

℗PUBLICITATE


Folosiți soluția, așa imperfectă cum e ea, și tolerați disconfortul lucrului făcut în altă cheie decât cea cu care era obișnuit fiecare. Apreciați-vă reciproc pentru disponibilitate, flexibilitate și toleranță la frustrare. Oglindiți-vă greul și rămâneți atenți la soluție. Faptul că ne este greu făcând ceva nou și diferit nu înseamnă că acel ceva este greșit.

Sprijiniți-vă unul de altul, când obosiți. Respirați. Luați-o de la capăt. Dacă sunteți părinți, veți dansa acest dans în 1000 de pași, de 1000 de ori pe zi. Iar la un moment dat, s-ar putea să înceapă să vă placă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pagina De Psihologie (@paginadepsihologie) on

Diana Stănculeanu

Diana Stănculeanu, este psihoterapeut și expert național în sănătate mintală. Colaborează cu mai multe ONG-uri naționale pe strategii de promovare și intervenție în psihologia și psihoterapia familiei. Este formator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și autor al platformei paginadepsihologie.ro.

Back To Top
×Close search
Caută