Miercuri, 15 noiembrie, peste 350 de persoane au participat la a IV-a ediție a seriei de evenimente Seară despre psihoterapie, la teatru. Motivul principal al întâlnirii au fost două noi publicații apărute la Editura Pagina de Psihologie: Drama neglijării emoționale din copilărie, carte semnată de psihoterapeuta dr. Jonice Webb și Psihodescoperiri, jurnalul tău de creștere creat de psihologa Diana Lupu.
O carte care transformăm invizibilul în vizibil
Volumul Drama neglijării emoționale din copilărie este un bestseller aclamat care s-a bucurat de un real succes în rândul cititorilor din întreaga lume. Autoarea Jonice Webb, ajutată de Christine Musello, ne explică cum oamenii trăiesc neglijarea emoțională din copilărie în diferite grade, de la câteva evenimente subtile, dar importante, până la o copilărie întreagă marcată de neglijare emoțională. Această carte este prima care denumește acest fenomen invizibil și cercetează modurile profunde și adesea nedumerite în care neglijarea emoțională influențează mulțumirea și fericirea adulților. Publicat, în această toamnă, la Editura Pagina de Psihologie, volumul este un ghid practic care ne ajută să înțelegem trecutul și să ne descoperim sinele emoțional în momentul prezent – transformând astfel invizibilul în vizibil.
Conectarea intimă cu propria persoană
Scrierea într-un jurnal sau journaling reprezintă o deprindere despre care studiile științifice ne arată că poate îmbunătății diferite arii ale funcționării umane. Notarea experiențelor ne ajută nu doar în creșterea psihologică, dar și în procesarea emoțională și cognitivă, descoperind astfel mai ușor sensul a ceea ce trăim. Potrivit APA (Asociația Americană de Psihologie) utilizarea unui astfel de instrument reduce nivelurile de stres și anxietate, în timp ce externalizarea trăirilor contribuie la autoreglarea emoțională, creșterea stării de bine și întărirea sistemului imunitar. Diana Lupu – creatoarea Psihodescoperiri: Jurnalul tău de creștere – ne oferă un astfel de instrument menit să favorizeze funcționarea noastră psihică și emoțională, dar și să dezvoltăm o conexiune mai profundă cu propria persoană.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Trei psihoterapeuți și un jurnalist
Seria de evenimente Seară despre psihoterapie, la teatru o are ca gazdă pe jurnalista Andreea Brașovean, care timp de o oră și jumătate îi provoacă pe diferiți specialiști în știința și arta psihoterapiei la cele mai interesante întrebări despre viață, relații și vindecare. De această dată, pe scena teatrului Elisabeta au urcat Gáspar György, Diana Stănculeanu și Diana Lupu. Cei trei au abordat tema eșecului empatic acut în relația părinte-copil, care adesea duce la dezvoltarea neglijării emoționale, dar și modul în care journaling-ul poate reprezenta un mijloc de reîntregire emoțională și personală.
Diana Stănculeanu le-a explicat celor prezenți cum diferitele tipologii parentale pot să ducă la neglijarea emoțională a copilului. Printre acestea se numără părintele de tip autoritar, narcisist, centrat pe rezultate sau perfecțiune, precum și cel permisiv, deprimat, dependent de muncă sau care l-a rândul său a fost deprivat emoțional. În acest stiluri parentale, adultul nu creează în relația cu copilul un minim de conectare emoțională, ceea ce face ca cel mic să se înstrăineze de propriile sentimente și să ridice un zid între sine și lumea s-a afectivă.
Gáspár György ne-a ajutat să înțelegem că în contact cu abuzul, care este un fenomen vizibil și ușor de identificat, neglijarea emoțională este invizibilă, dar la fel de dureroasă. La modul cel mai simplu, neglijarea emoțională din copilărie se referă la eșecurile repetate ale părintelui pentru a răspunde emoțiilor și nevoilor emoționale ale copilului. Emoția este combustibilul vieții, iar devalorizarea emoțiilor generează o devalorizare a propriei persoane. Adesea, adulții care au suferit din cauza neglijării emoționale din copilărie ajung oameni cu rezultate profesionale excepționale dar și cu un profund gol interior. Din cauza faptului că nu le-a fost cultivată legătura cu propriile emoții, acești adulți trec prin viață cu rezervorul sufletesc gol. Dar, din fericire, lucrurile se pot schimba, deoarece neglijarea emoțională nu reprezintă o condamnare pe viață.
Diana Lupu a punctat cât de important este ca în procesul de creștere și de depășire a neglijării emoționale să dezvoltăm o rutină care să implice: grija de sine, asumarea unei autodiscipline, dezvoltare unor strategii de autoreglare emoțională și compasiunea față de sine. Deși pot să pară aspecte prea puțin semnificative, munca de cercetare și practica clinică ne arată că golul interior poate fi umplut dacă învățăm ce presupune iubirea de sine și dacă facem din somn, mișcare și mâncatul sănătos o prioritate.
Partenerii oficiale ai evenimentului organizat de Pagina de Psihologie și Mozaic Media au fost: E.ON România, DelGaz Grid, Teatrul Elisabeta, Ritter Sport, Aquacarpatica, Nescafe Dolce Gusto, florăria Hortensius Pastel Garden.
Citește și: