Skip to content

Ca părinte, ești o persoană importantă în viața copilului sau a copiilor din familia ta. Ai o influență asupra persoanelor care devin, modelându-le inimile, caracterul și chiar structura cerebrală! Pentru că împărțim acest privilegiu și această responsabilitate extraordinare de a-i învăța cum să ia decizii bune și cum să fie persoane bune și de succes, iată principiile de bază ale inteligenței parentale. 

1. Disciplina este esențială

Considerăm că iubirea pentru copiii noștri și împlinirea nevoilor acestora include stabilirea unor limite clare și consecvente și impunerea unor așteptări ridicate din partea lor – ceea ce îi ajută să aibă succes în relații și în alte domenii ale vieții lor. 

2. Disciplina eficientă are la bază o relație de iubire și respect între adult și copil

Disciplina nu trebuie să însemne niciodată amenințări, umilințe, durere fizică, copii speriați ori atitudini care transformă adultul într-un inamic. Disciplina trebuie să inspire siguranță și iubire tuturor părților implicate. 

3. Scopul disciplinei este de a învăța

Folosim momentele disciplinare pentru a-i ajuta pe copii să își dezvolte abilitățile de a se gestiona mai bine în prezent și de a lua decizii mai bune în viitor. Sunt multe alte tehnici mai bune de a învăța decât impunerea unor consecințe imediate. În locul pedepselor, încurajăm cooperare din partea copiilor și îi ajutăm să se gândească la acțiunile lor prin joc și creativitate. Stabilim reguli prin discuții care îi ajută să își dezvolte conștiința și abilitățile care duc la un comportament mai bun. 

4. Primul pas în disciplină este să acordăm atenție emoțiilor copi­lului

Comportamentul inadecvat al copiilor este, de obicei, rezultatul incapacității de gestionare a emoțiilor puternice și al lipsei abilităților de a lua decizii bune. De aceea, atenția pentru experiența emoțională de dincolo de comportament este la fel de importantă precum comportamentul însuși. Mai mult, studiile arată că abordarea nevoilor emoționale ale copilului este cea mai eficientă strategie pentru modificarea comportamentului lui în timp, cât și pentru dezvoltarea creierului astfel încât să îi permită să se gestioneze mai bine pe măsură ce crește. 

5. Copiii au cea mai mare nevoie de noi atunci când sunt supărați ori au o criză de furie

℗PUBLICITATETrebuie să le arătăm că îi sprijinim și că le vom fi alături chiar și în momentele lor cele mai dificile. Așa clădim încrederea și sentimentul general de siguranță. 

6. Uneori, trebuie să așteptăm până ce copilul este pregătit să învețe

Cel mai nepotrivit moment pentru lecție este acela când copilul este supărat ori a pierdut controlul. Acele emoții puternice ne arată că cei mici au nevoie de noi. Principala noastră datorie este să îi ajutăm să se liniștească, astfel încât să își poată recăpăta controlul și să se comporte bine. 

7. Prin conectare, îi ajutăm să fie pregătiți pentru învățare

Înainte să le redirecționăm comportamentul, ne conectăm și alinăm. Așa cum îi mângâiem când se rănesc fizic, la fel trebuie să procedăm și când au o supărare emoțională. Îi alinăm prin validarea sentimentelor și prin multă empatie. Înainte să învățăm, ne conectăm. 

8. După ce ne conectăm, redirecționăm

Odată ce se simt conectați cu noi, copiii vor fi mai pregătiți să învețe și îi putem redirecționa eficient și discuta cu ei despre comportamentul pe care l-au avut. Ce sperăm să obținem atunci când redirecționăm și impunem limite? Ne dorim ca cei mici să capete introspecție și empatie pentru ceilalți, cât și capacitatea de a-și îndrepta greșelile. 

De notat pe frigider

Disciplina se reduce la o propoziție simplă: Conectează și redirecționează. Prima noastră reacție trebuie să fie întotdeauna aceea de a oferi alinare prin conectare. După aceea, putem redirecționa comportamentele. Chiar și atunci când spunem „nu“ comportamentului copilului, trebuie să spunem întotdeauna „da“ emoțiilor sale și perspectivei pe care o are asupra situației. 

Pentru mai multe detalii despre importanța conectării și pentru a descoperi ce înseamnă disciplina dincolo de drame și haos emoțional, îți recomandăm cartea Inteligența parentală, care are o reducere de 50%, exclusiv pe Pagina de Psihologie. 

Dan Siegel este profesor de psihiatrie la Școala de Medicină a UCLA, unde face parte din conducerea „Centrului pentru cultură, creier și dezvoltare“ și este co-director fondator al „Centrului pentru cercetarea stării de conștiință deplină (mindfulness)“. Profesor premiat, este membru distins al „Asociației de Psihiatrie Americană“ și este membru de onoare în mai multe organizații. Doctorul Siegel este, de asemenea, directorul executiv al „Institutului Mindsight“, o organizație educațională care oferă cursuri online și prelegeri în persoană, ce au ca subiect creșterea capacității de a ne percepe propriile minți și pe acelea ale celorlalți (mindsight), la indivizi, familii și în comunitate, prin examinarea relațiilor dintre oameni și a proceselor biologice.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0