Modul în care ne întâlnim cu alți oameni este important. Întrunirile ne acaparează zilele și ajută la conturarea mediului în care trăim, atât în cadrul intim, cât și în cel public. Întrunirea – reuniunea conștientă a oamenilor pentru un motiv anume – modelează modul în care gândim, simțim și dăm sens lumii în care trăim. Legislatorii conștientizează, poate mai bine decât oricine altcineva, puterea inerentă a întrunirilor. În democrații, libertatea de întrunire este unul dintre drepturile fundamentale acordate fiecărui individ. În țările care se adâncesc în autoritarism, unul dintre primele aspecte care se elimină este dreptul de a se aduna De ce? Din pricina a ceea ce se poate întâmpla atunci când oamenii se reunesc, fac schimburi de informații, se inspiră reciproc, testează noi moduri de a fi împreună. Și totuși, cei mai mulți dintre noi petrecem foarte puțin timp gândindu‐ne la modurile propriu‐zise în care ne întrunim.
Ne petrecem viața întrunindu‐ne – inițial în familie, apoi cu vecinii și prietenii de joacă, la școală și biserică, iar apoi în ședințe, nunți, primării, conferințe, aniversări, lansări de produse, ședințe de consiliu, reuniuni de clasă și de familie, cine, târguri comerciale și înmormântări. Și ne petrecem o mare parte din acest timp în momente dezamăgitoare, neinteresante care nu reușesc să ne capteze atenția, să ne inspire sau să ne conecteze unii cu alții.
Numeroase studii susțin o noțiune evidentă pentru mulți dintre noi. O mare parte din timpul pe care îl petrecem întrunindu‐ne cu alte persoane ne dezamăgește. „Cu rare excepții, starea mea de spirit la conferințe oscilează de obicei între plictiseală, deznădejde și furie“, mărturisește Duncan Green, blogger și specialist în dezvoltare internațională, în ziarul Guardian. Opinia lui Green nu se aplică doar conferințelor: Sondajul State of Enterprise Work din 2015 a constatat că „ședințele inutile“ reprezintă principalul obstacol în calea realizării sarcinilor de către angajați.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Nu suntem încântați nici de timpul pe care îl petrecem cu prietenii noștri. Un studiu din 2013, The State of Friendship in America 2013: A Crisis of Confidence, a constatat că 75% dintre repondenți erau nemulțumiți de aceste relații. Între timp, în How We Gather, un studiu recent despre viața spirituală a tinerilor, Angie Thurston și Casperter Kuile scriu: „Cu toate eforturile religiei tradiționale de a atrage tinerii, milenialii caută răspunsuri în alte zone.“
Despre – Arta conectării umane
În toate adunările mele sociale, fie că este vorba de o ședință a consiliului de administrație sau de o petrecere aniversară, am ajuns să cred că modul în care se întrunește un grup determină ce anume se întâmplă în cadrul evenimentului și cât de reușit este, micile alegeri de design pe care le poți lua pentru a te ajuta să‐ți îmbunătățești întrunirea. Cartea Arta conectării umane este, prin urmare, o călătorie și în același timp un ghid. Se adresează tuturor celor care s‐au întrebat cum să transforme un moment obișnuit alături de alte persoane într‐unul de neuitat – și plin de semnificație.
Îmi doresc ca această carte să te ajute să percepi diferit interacțiunile sociale. Capitolele urmează structura discuției pe care o port cu clienții și prietenii mei și pe care o folosesc eu însămi atunci când organizez un eveniment important. Deși există cu siguranță unele principii despre care consider că se aplică și în cazul celor mai simple adunări, nu este necesar să urmezi fiecare sugestie sau etapă din această carte. Tu ești cea mai potrivită persoană care să decidă ce anume îți va fi de ajutor și ce este util în contextul întrunirilor tale.
Cartea se bazează pe experiența și ideile mele, atât ceea ce știu că a funcționat, cât și ceea ce nu a funcționat. Totuși, din moment ce adunările reprezintă în mod inerent un efort colectiv, am intervievat peste o sută de alte persoane care iau parte la întruniri pentru a le afla secretele și pentru a‐mi testa propriile idei. Am purtat discuții cu organizatori de conferințe, planificatori de evenimente, coregrafi de circ, funcționari ai adunărilor religioase Quaker, consilieri de tabără, directori de pompe funebre, DJ, licitatori, instructori de zbor în formație, rabini, antrenori, dirijori de coruri, artiști de spectacol, comedianți, designeri de jocuri, maeștri ai ceremoniei japoneze a ceaiului, regizori de televiziune, fotografi profesioniști, consilieri în domeniul patrimoniului familial și colectori de fonduri, cu toții au influențat ideile din această carte. Am apelat voit la o mare varietate de adunări – muzee, săli de clasă, întâlniri cu partenerii, petreceri aniversare, tabere de vară și chiar înmormântări – pentru a ilustra creativitatea pe care o folosesc oamenii indiferent de context și sper că acest lucru te va inspira să procedezi la fel. Toate poveștile care urmează sunt adevărate, deși am schimbat unele nume, detalii și locații ale evenimentelor și persoanelor în cazul întrunirilor private. Printre varietatea de persoane cu care am discutat, toate au avut în comun o trăsătură esențială: fascinația legată de ceea ce se întâmplă atunci când oamenii se adună.
Extras din Arta conectării umane.
Citește și: