Skip to content

„Act sexual“, „sex“, „relație intimă“ – iată doar trei dintre felurile în care definim această activitate care, indiferent de religie, rasă, culoare a pielii, poveste de viață, locul în care trăim, este comună tuturor locuitorilor acestei planete. În esență, actul sexual stă la baza perpetuării speciei, însă, în altă ordine de idei și din perspectivă psihologică, vine cu beneficii incontestabile pentru starea de echilibru și de sănătate a oricărui adult. Amintim aici plusuri la nivelul sistemului cardiovascular, muscular, urinar, dar și la nivel mental.

Din păcate, studiile demonstrează faptul că, atunci când vorbim despre relația intimă între doi oameni, apar concepții limitative care (ne) îngrădesc percepția asupra acestui univers extrem de fluid care este intimitatea sexuală.

Sexul, mai mult decât penetrare

Specialiștii în sexologie ridică o problemă interesantă pe care realizatorii jurnalului Getcoral au decis să o analizeze mai profund. Bunăoară, s-a observat că, în accepțiunea generală, sexul înseamnă penetrare. Fără existența acesteia, actul nu este „valid(at)“.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Această idee a sexului ca penetrare își are rădăcinile în învățăturile culturale despre sex, care tind să-l definească în termeni destul de restrânși, heteronormativi. De exemplu, cele mai multe cursuri de educație sexuală din Statele Unite pun accentul pe penetrarea penis-vagin, oricare alte activități fiind rareori sau niciodată menționate.

Acest lucru alimentează percepția larg răspândită conform căreia sexul nu este cu adevărat sex decât dacă are loc penetrarea, iar specialiștii notează faptul că această viziune poate fi limitativă din punctul de vedere al persoanelor cu orientări sexuale diferite sau poate veni cu presiunea de a urma un scenariu sexual clasic care, uneori, poate fi insuficient în drumul către obținerea plăcerii sexuale.

În acest context, sexologii explică faptul că este nevoie de o lărgire a orizontului sexual, la nivel de definiție, astfel încât sexul să nu mai fie privit exclusiv ca o activitate ce presupune obligatoriu penetrare. „Mulți dintre noi, în special heterosexualii, suntem atât de prinși în ceea ce eu numesc «discursul sexual» și ideea că ar trebui să ajungem la actul sexual prin penetrare cât mai curând posibil, încât pierdem din vedere posibilitățile și plăcerile sexului nepenetrat“, scrie terapeutul sexual Ian Kerner, în bestsellerul Să vorbim despre viața ta sexuală.

În plus, pentru a fi mai expliciți, psihoterapeuții oferă exemplul persoanelor în vârstă al căror corp se modifică pe parcursul trecerii anilor, iar acest lucru vine cu o serie de provocări din punct de vedere sexual. Spre exemplu, în cazul femeilor, intervine menopauza cu ale sale modificări fiziologice (uscăciunea vaginală, ca să numim doar una dintre ele), iar în cazul bărbaților – andropauza (o scădere treptată a producției de hormoni, ceea ce poate duce la disfuncție erectilă). Pot apărea, de asemenea, probleme de sănătate din sfera ortopedică (artroza), care limitează serios mobilitatea și, implicit, capacitatea de a realiza un act sexual cu penetrare, așa cum este el interpretat ca fiind „corect și complet“. Prin urmare, oamenii pot resimți frustrare, insatisfacție și conflict, dacă se raportează strict la definiția convențională a actului sexual.

℗PUBLICITATE



Cele mai frecvente comportamente sexuale la bărbații gay și bisexuali

Un alt exemplu folosit de psihologii specializați în sexologie este cel al persoanelor care fac parte din grupul LGBTQAI+ (acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală, transgen, queer, persoanele intersex, persoanele asexuale, aromantice, demisexuale, autosexuale, abrosexuale, pansexuale, trisexuale, sapiosexuale, polisexuale, poligame, poliamoroase, persoanele non-binare, persoanele care practică travesti – în unele situații, persoanele bi-curioase, non-heterosexuale, persoanele care practică muncă sexuală, omnisexuale, transmasculine, și transfeminine. Pe scurt, orice persoană care nu corespunde normelor heteronormative). În cazul acestora, sexul nu se rezumă la penetrare, însă asta nu înseamnă că nu poate fi calificat drept sex.

Într-un studiu publicat în Journal of Sexual Medicine în 2011, 25.000 de bărbați gay și bisexuali din America au fost chestionați cu privire la ultimele lor interacțiuni sexuale. Studiul a arătat că sexul prin penetrare nu s-a numărat printre cele mai frecvente comportamente sexuale menționate de aceștia. Mai exact, activitățile intime indicate de aceștia au implicat:

  1. sexul oral;
  2. sărutul pe gură;
  3. masturbarea;
  4. ținutul în brațe;
  5. contact genital-genital.

Diversitate, diversitate, diversitate

O altă categorie la care fac referire specialiștii este cea a persoanelor cu dizabilități pentru care, din nou, penetrarea poate fi (sau este) imposibilă. Cu toate acestea, ele pot fi încadrate în categoria indivizilor activi sexual, iar felul în care obțin orgasmul nu este obligatoriu legat de penetrarea în sine.

Într-un studiu despre modul în care asexualii definesc sexul, majoritatea participanților au considerat orice activitate care implică stimularea genitală ca fiind sex, inclusiv utilizarea jucăriilor sexuale. „Sexul poate fi orice vrei tu să fie. Cu cât începi mai repede să privești sexul prin această lentilă, cu atât viața ta sexuală va fi mai bună și mai satisfăcătoare“, conchid specialiștii.

Așadar, lărgirea modului în care vedem, înțelegem, definim actul sexual, deschiderea către modalități diferite de a ne comporta în intimitate implică posibilități nesfârșite de satisfacere a nevoilor tuturor și de a construi relații sănătoase din punct de vedere fizic, psihic și emoțional.

Percepția conform căreia sexul înseamnă penetrare este recomandat a fi schimbată cu cea conform căreia sexul înseamnă intimitate, susțin sexologii precum Ian Kerner.


Citește și:

Ileana Voicu Ghinea, absolventă a Facultății de Jurnalism, și-a început cariera în presă în 2004 la Revista Apropo și a colaborat cu Revista Pro TV Magazin. A trecut pe online în 2008 la Eva.ro, apoi a preluat conducerea editorială a Unica.ro în 2010. Ulterior, a fost implicată în proiecte precum viva.ro, avantaje.ro și bravonet.ro. În 2018, s-a alăturat echipei Radio ZU ca PR, după o perioadă de redactor online. În prezent, este invitat permanent în emisiunea „Frătzi află tot“ de la Metropola TV.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0