fbpx
skip to Main Content

Camelia Șucu este un „self made“ antreprenor în serie, cunoscută drept un veritabil jucător pe piața de design și mobilier din România. Este absolventă a Facultății de Medicină București, dar și a Facultății de Științe Politice, mamă și bunică. În 1993 a pornit pe drumul antreprenoriatului, fiind co-fondator al brandului Mobexpert, urmând ca în anul 2007 să se dedice brandului Class Living, dar și altor proiecte din domenii precum agricultură, nutriție, lifestyle.

În prezent, deține showroom-ul multibrand ClassIN, magazinele monobrand Natuzzi, Iconic Health (proiectul dedicat sănătății și nutriției), dar și Piața de gros Abundia (spațiul în care satul se întâlnește cu orașul, pentru o viață sănătoasă). De-a lungul timpului, Camelia Șucu se implică în foarte multe proiecte umanitare, sociale, dar și culturale, pentru care a pus umărul, negreșit. Dincolo de toate rolurile jucate pe scena vieții, Camelia nu a uitat, însă, niciodată să rămână un reper de stil, eleganță și rafinament.

Care este legătura dintre obiectele de mobilier și starea psihologică de bine?

Obiectele de mobilier ne creează mediul cel mai intim. Ele construiesc cadrul în care evoluăm 24 de ore din 24, în toate rolurile noastre, iar legătura lor cu starea noastră este cât se poate de directă. Mobilierul din casa noastră trebuie să fie reconfortant, odihnitor, primitor, pentru că este mediul unde ne reîncărcăm și de la care trebuie să primim liniște. La modul ideal, orice mobilier trebuie să ne inducă o stare de bine, indiferent dacă este mobilier de birou, al cărui rol este poate să activeze creativitatea și colaborarea, adică să se adreseze minții, sau dacă este mobilierul unei săli de primire la un centru spa. Obiectele fac parte din viața noastră și ele trebuie să ne reprezinte gusturile, să ne proiecteze dorințele, să ne acomodeze stările și nevoile.

Cum ați descrie în câteva cuvinte noțiunea de „casă primitoare“?

O casă primitoare e o casă în care nu te simți nici intimidat, nici stingher; o casă în care vrei, imediat, să te așezi și să te bucuri de vreun colț anume, sau de o priveliște. O casă în care nu te agresează nici culorile, nici lumina sau lipsa ei, nici cantitatea de mobilier. Un interior care îți permite să respiri și unde ai tot ce îți trebuie la îndemână. E o casă unde-ți vine să te așezi cu picioarele sub tine pe canapea. Și e o casă unde familiei și prietenilor le face plăcere să te viziteze.

Atunci când ne mobilăm și decorăm casa, care sunt acele 2-3 reguli după care merită să ne ghidăm?

Există multe stiluri de amenajare cu abordările lor specifice și regulile vor depinde de stilul preferat. Eu, una, prefer ceea ce numesc „warm minimalism“, adică un minimalism primitor și creativ, în care piesele principale de mobilier sunt, mai degrabă, în tonuri neutre, la fel ca pereții și podeaua, cu care alcătuiesc un continuum vizual. Secretul pentru ca acest „warm minimalism“ să nu alunece în banal stă în alegerea accesoriilor: acestea trebuie să fie creative, îndrăznețe, colorate, dacă ne place culoarea. Atenție la număr, însă!

Dincolo de asta, deși nu-mi place nici să fac reguli, nici să dau sfaturi, voi încerca, totuși, să formulez trei recomandări pe care merită să le avem în vedere. În primul rând, deși se pot face lucruri frumoase și când operăm cu un buget mai mic, există trei piese la care nu trebuie să facem economii, pentru că tot cotidianul nostru casnic se articulează în jurul lor. Este vorba despre canapeaua din living, patul din dormitor și mobila de bucatarie. Cumva, ele sunt coloana vertebrală a casei și, dacă le alegem bine, pariul e pe jumatate câștigat.

Apoi, putem încerca să avem în minte proporția 80%-20%, e un mic truc de designer: în orice amenajare, 20% din piesele folosite trebuie să nu se asorteze cu restul, trebuie să difere ca stil. Mai puțin de 20% și obtinem omogenitatea aceea impersonală, ca de cameră de hotel; mai mult de atât și alunecăm în haos.

A treia: încercați să vă stabiliți, de la început, o schemă de culori și să nu vă abateți de la ea. Sunt multe variante posibile de construire a unei palete cromatice și nu vom intra acum în detaliile teoriei culorilor, dar o soluție foarte bună și usor de aplicat este să luați o roată a culorilor, să alegeți culoarea principală a amenajării (dominantă) și apoi să o combinați cu cele două culori, imediat adiacente culorii complementare celei dominante.

În fine, designul interior poate părea ușor, și e drept că nu e chiar fizica particulelor, dar nu e nici cu totul lipsit de secrete și pericole. Așa că, recomandarea mea finală, și poate cea mai importantă, este să apelăm la un profesionist. Poate părea un cost inutil, dar vă asigur că, de fapt, vom economisi bani, făcând de la început alegerile bune.

Care sunt culorile-vedetă ale anului 2020 la capitolul obiecte de mobilier?

Dacă e să ne luăm după culoarea anului 2020 decretată de către Pantone, ea este așa-zisul „albastru clasic“; de fapt, un albastru de cobalt mai deschis. După mine, o culoare frumoasă și calmă, numai bună pentru un interior. Totuși, dați-mi voie să nu fiu adepta ideii de „culoarea anului“ în designul de interior. O putem aplica la haine, la make-up, la design floral, la foarte multe lucruri, dar nu la interioare, pe care nu ne apucăm să le redecorăm în fiecare an, nu-i așa? În interior design, culorile-vedetă ale tuturor anilor sunt cele neutre, care susțin, frumos, orice asociere. Tonuri de bej, gri, alb sau negru reprezintă o bază cromatică ideală pentru orice combinație.

Care este secretul unei locuințe în care oamenii se simt inspirați de interior?

Este foarte greu de zis, pentru că fiecare dintre noi este inspirat de altceva, nu-i așa? Un pictor ar putea să fie inspirat de alte lucruri decât un matematician, un economist sau un scriitor de SF. Unora le priește ordinea perfectă, de-a dreptul maniacală, pe alții îi inspira haosul. Nu știu să existe un secret al inspirației universal-valabil. Dacă l-aș cunoaște, l-aș patenta, l-aș vinde artiștilor și profesioniștilor din industriile creative și, probabil, că aș fi mai bogată decât Crassus. Cred că ne simțim inspirați de interioarele care ne pot transporta într-o anumită atmosferă: cea a copilăriei noastre, cea a unui Paris interbelic, cea a unei biblioteci, cea a unui conac boieresc…

Care sunt calitățile pe care le au obiectele de mobilier mai scumpe, în comparație cu cele gen IKEA?

N-aș vrea să compar ce nu e făcut să aibă comparație. IKEA este admirabil ca business pentru democratizarea designului, pentru soluțiile ingenioase și anvergura globală pe care a dobândit-o. Piesele de mobilier de autor sunt piese statement (care pot, de altfel, să conviețuiască în pace și cu piese IKEA într-un interior), însă, ele au o poveste, au cu certitudine o calitate net superioară a materialelor și o estetică inconfundabilă.

Ce înseamnă să facem un shopping inteligent, în materie de mobilier?

Ca să rămânem în sfera psihologiei, oricât de pretențios ar suna, shoppingul inteligent este o funcție a cunoașterii. Pentru că înseamnă, în primul rând, să ne cunoaștem nevoile reale și să le putem diferenția de cele percepute, create artificial de mașinăria advertisingului. Apoi, înseamnă să ne cunoaștem gusturile, să știm exact ce ne-ar plăcea să vedem în jurul nostru, în fiecare zi. De asemenea, înseamnă să ne cunoaștem bugetul și să știm unde putem face economii, și unde nu: cum spuneam mai sus, dacă nu ne permitem piese de designer peste tot, măcar la calitatea celor principale, canapeaua, patul și mobila de bucătărie, să nu facem rabat. Înseamnă să ne cunoaștem bine și temperamentul: dacă ne plictisim ușor și simțim nevoia să schimbăm destul de des ambientul în care trăim, probabil că nu merită să cumpărăm piese îngrozitor de scumpe. Înseamnă să cunoaștem bine și spațiul pe care îl avem la dispoziție, și aici ruleta și banda de mascare sunt prietenii noștri cei mai buni. Pot continua…

Dacă ne-am plictisit de un obiect de mobilier (funcțional și în stare bună) și vrem să cumpărăm un altul, ce întrebuințări creative îi putem găsi celui vechi?

Depinde, evident, de obiect. Îi putem da o patină vintage, îl putem reconverti ca utilizare, îl putem dărui…

Care sunt acele 2-3 conturi de Instagram pe care merită să le urmărim în materie de design interior?

Merită să urmăriți conturile de social media ale ClassIN, evident! Glumesc. Fiecare designer care ne place are conturile sale pe social media. Nu Instagram este, în sine, de urmărit, ci designerii sau brandurile, pe toate canalele pe care sunt prezenți. Eu urmăresc Natuzzi (un partener drag de-a lungul anilor și o chintesență a impecabilului stil italian) Edra, Molteni, Flexform, MOHD etc. Urmăresc și designeri tineri pentru că mă inspiră și mă bucură diversitatea de perspective.

℗PUBLICITATE


Ce ar fi bine să nu lipsească dintr-un birou primitor la job?

Pereții. Glumesc, dar numai pe jumătate, chiar citeam, de curând, despre un studiu care arată că birourile tip open space afectează negativ starea de bine și productivitatea angajaților. Depinde mult și de natura jobului, dar un birou modern trebuie să gândească bine împletirea spațiilor de lucru individual cu cele de cooperare și de socializare. Totuși, elementele care cred că sunt obligatorii în orice fel de birou sunt scaunul confortabil și ergonomic, precum și lumina corectă. Apropo de scaun, să știți că un scaun confortabil pe care se poate lucra cu orele nu este musai o oroare de fotoliu din acelea tapițate cu imitație de piele neagră, pe un picior rotativ. Am avut o angajată care era îndrăgostită de un scaun Bijoux de la Selva și pe care jura că stă mai bine decât pe orice scaun tipic de birou. Nici în luna a opta de sarcina nu s-a despărțit de el! Cât despre lumină, este știut că birourile luminate necorespunzător, nu doar că scad cheful de muncă, dar chiar îi fac pe oameni mai triști și le accentueză problemele de vedere.

Cât de important este designul în productivitatea profesională?

Zic că e fundamental. Spațiile moderne de birouri, green și smart, acordă atenție nu doar pieselor de mobilier, ci și nevoii de a aduce natura mai aproape de cei care lucrează acolo: panouri vii cu licheni, camere de relaxare cu elemente naturale, sunete din natură, etc.

Care este revista care ne poate ajuta să ne cultivăm pasiunea față de frumosul locuinței?

Dacă ar fi doar una, ar fi trist. Mă inspiră revistele de homedeco din toată lumea, mă inspiră lumea modei, elementele de arhitectură, filmele vintage sau cele prezentate la Cannes anul acesta, lumea artelor plastice etc. Inspirație găsim nu doar în câteva reviste de profil, ci oriunde ne îndreptăm privirea.

Care este colțul preferat de lectură din casa dv.?

Fotoliul Rose Chair by Edra….

Când spuneți acasă ce obiect de mobilier vă vine prima dată în minte?

Canapeaua Groundpiece, de la Flexform.

De care dintre spațiile de acasă sunteți cea mai mândră?

Fiecare cameră în sine este un spațiu căruia i-am dedicat atenție și căruia îi aduc mereu îmbunătățiri. I practise what I preach [n.r. practic ceea ce predic], așa că am în casă piesele statement pe care le vând, sub brandul Class IN. Mi-e greu să aleg, întreg spațiul de acasă mă definește și mă reprezintă.

Vorbiți cu drag despre rolul de bunică. Ce ați vrea să învețe nepoții despre „bunul gust“, în materie de obiecte de mobilier?

M-aș bucura să știu că-mi moștenesc bucuria de a mă înconjura de obiecte frumoase. Esteticul este mantra sub care îmi desfășor activitatea profesională. Aș vrea să învețe că bunul gust este o chestiune de proporție corectă: nici prea mult, nici prea puțin. Bunul gust nu înseamnă excese de nici un fel, înseamnă să te ții cât mai aproape de natură, să experimentezi cu îndrăzneală dar, să păstrezi doar ce-i bun din experimente. Creativitate fără greșeli nu se poate. Aș vrea să-și manifeste viziunea și, indiferent ce fac sau ce creează, să creeze cu bucurie, nu după canoane sau reguli impuse.

Ați terminat medicina §i sunteți una dintre cele mai apreciate femei din antreprenoriatul românesc. Care sunt cele mai importante 3 calități care v-au ajutat să ajungeți unde sunteți?

Cred că m-au ajutat în următoarea ordine: puterea de muncă și creativitatea (idei noi pentru care am mereu energie), puterea de a-mi asculta instinctele în decizii (calitatea asta, ce-i drept s-a șlefuit mai spre maturitate) și nevoia mea de echilibru între diferitele aspecte ale vieții: business și familie, muncă și relaxare, statutul de femeie de afaceri și cel de femeie și atât.

De ce are nevoie o femeie pentru a-și face vocea auzită în domeniul afacerilor?

Încredere in fortele proprii, chef de muncă, dorința de a evolua, îndrăzneala de a înota, uneori, împotriva curentului, dacă așa îi spune instinctul. Convingerea că are tot dreptul să se afle acolo, la fel ca bărbații cu care concurează. Perseverența și capacitatea de a nu lua lucrurile prea personal. Și, deși nu rezonez deloc cu tendințele narcisiste ale epocii noastre, cred că femeile ar trebui să invete să-și „vândă marfa“ un pic mai bine. O cercetare recentă a arătat că bărbații au un succes perceput mai mare în mediul academic pentru că sunt mult, mult mai dispuși să își prezinte cercetările ca fiind „importante“, „novatoare“, „revoluționare“ și așa mai departe, deși nu e, mereu, chiar așa. Nu e valabil doar în mediul academic…

Care este cel mai îndrăzneț vis al dv. pentru 2020?

Pe cel mai îndrăzneț prefer să-l țin confidențial, vi-l pot spune pe cel mai realist, pentru ca eu cred în visele la care visăm cu ochii deschiși și spre care facem pași concreți: anul acesta este un an de reinventare pentru Class IN, un an în care business-ul va lua o nouă turnură, ambițioasă, dar, repet, realistă. Cuvintele cheie aici sunt platforma globală si reorientare strategică. Stay tuned!

Când spuneți „iubire“, care este primul gând care vă vine în minte?

Mi-au venit, instantaneu, în minte obrajorii nepoților. Oare pentru că am petrecut weekend-ul cu ei? Sunt o femeie norocoasă și recunoscătoare, dincolo de orice.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută