Skip to content

„Nu, acest articol nu va «bâzâi» despre obișnuita recuzită a pasiunii. După 30 de ani de cercetare și muncă pentru a ajuta cuplurile să-și reînsuflețească relațiile, inclusiv sexul, eu pur și simplu nu pot «cumpăra» sfaturile pe care acum le găsiți în fiecare revistă glossy“, ne dezvăluie dr. Sue Johnson.

Listele de jucării sexuale ciudate, sugestii pentru sex dur (evident, senzația de sufocare devine excitantă – frica de moarte excită pe aproape toată lumea!), iar scenariile pentru jocul de rol sunt nelimitate.

Ceea ce vreau să spun este aceasta: căutarea constantă a noutății poate să eșueze. Poate că o parte a problemei este că nu am înțeles foarte bine pasiunea, pentru a începe cu ea. Cei mai mulți dintre noi încearcă să reaprindă pasiunea în relații pornind de la nivelul greșit – de la suprafață. Noua „știință de uniune romantică“ susține impulsul nostru instinctual de a eticheta „a face sex“ cu „a face dragoste“. Cu alte cuvinte, pasiunea implică conectarea emoțională adăugată jocului erotic.

Să aruncăm o privire atentă la definiția pasiunii pentru un moment, deoarece poate schimba modul în care ne apropiem de dragostea pasională – cuvântul pasiune vine din latină, passio – să sufere. Chiar și fără a ține cont de implicațiile suferinței, un lucru este clar: pasiunea implică în mod necesar un angajament emoțional intens.

Cu toate acestea, atât de multe cupluri pierd din vedere acest lucru. Într-o sesiune de terapie de cuplu un client a recunoscut că a fost în pat cu soția lui, dar nu a fost într-adevăr acolo cu ea. „Sexul a fost doar un set de pași care duc la orgasm. A fost un dans, dar nu a existat nici muzică, și nici emoție.“

Acestea fiind spuse, găsim trei surprinzătoare moduri de a înflăcăra muzica emoțională în relația ta pentru a menține vie pasiunea! La urma urmei, muzica emoțională este singurul ingredient de care avem într-adevăr nevoie pentru o dragoste pasională (și de sex, desigur!).

Conectare la muzica emotională care este deja acolo

Acest lucru înseamnă încetinirea și ascultarea semnalelor care vin de la partenerul tău. Când suntem în pat, un duios „Unde ești?“, iar de acolo fiecare să acorde atenție vibrațiilor fiecăruia, care pot fi atât de diferite.

Emoția specifică aici este „dor“. Știința este clară: oamenii pot să copuleze doar de dragul senzației, dar copularea este mai ales legată de nevoia noastră de a iubi conectarea. De aceea nu vrem doar orgasmul, dorim să simțim dorul partenerului nostru, să fim doriți. Fiorul vine din riscul de a ne deschide unul pentru altul, arătând dorință și dor și apoi bucuria de a găsi cealaltă persoană acolo. Atunci când ne confruntăm cu respingerea iubitului și apoi găsirea drumului înapoi, acest risc și această ușurare fac parte din fiorul a ceea ce oamenii numesc „sex de împăcare“.

Desigur, celălalt cuvânt care iese în evidență aici este joaca. Pentru a experimenta joaca cu cineva avem nevoie de o anumită siguranță, astfel încât să ne pierdem și să fim absorbiți în acest moment. Este greu să „îți păzești spatele“ și să simți plăcere în același timp. Siguranța conexiunii emoționale ne eliberează spațiul pentru a fi capabili de a ne dezvălui nevoile și dorințele sexuale, iubitului nostru. Rezultatul? Ne simțim doriți, dorințele noastre ne sunt îndeplinite, și mai multă pasiune!

℗PUBLICITATEÎmpărtășiți-vă, unul altuia. Mult

Știați că împărtășirea este o minunată direcție primăvăratică spre sexul pasional?

Una dintre fostele probleme în viața sexuală a clienților mei a fost de fapt o problemă emoțională: împărtășirea. Un aspect foarte important în a face sex pasional este onestitatea, încrederea și deschiderea emoțională generală. Atunci când ne închidem față de partenerii noștri, emoțional, noi aducem această energie „închisă” în dormitor, și e nevoie să spun, aceasta nu duce la artificii. Împărtășirea lucrurilor, dorințelor, nevoilor profunde, duc sexul la un cu totul alt nivel.

Desigur, este ușor să pierdem din vedere importanța de a fi profund sinceri cu partenerii noștri, în special de-a lungul timpului. Și este chiar mai ușor să uităm că există o legătură profundă între onestitate și sex pasional. Dar vestea bună este că ne putem aminti acest lucru de fiecare dată când suntem pregătiți pentru a face schimbările necesare pentru a reînvia pasiunea în relațiile noastre. Putem alege literalmente să ne îndrăgostim pasional iar și iar. Poate că acesta este motivul pentru care cei care mărturisesc că au cel mai palpitant sex pasional nu sunt adepții sexului ocazional, one-night-stand, ci al sexului, dragostei, pe termen lung.

Acordați atenție totală dansului „de împerechere“

Pasiunea este muncă, nu există nicio îndoială cu privire la acest fapt. Și, probabil, în mod ironic, onorarea importanței jocului în sine necesită de fapt destul de multă muncă. Însă definiția muncii aici nu înseamnă că e neplăcută sau că e rutină. Implică să-ți dai voie pe deplin angajării și concentrării tale în activitate. Acordând atenție nevoilor tale, nevoilor iubitului tău și comunicării acestora, înseamnă muncă. Iar această muncă este de 100% și este esențială pentru o viață sexuală plină de pasiune.

Cele mai multe animale când se împerechează stau împreună și se angajează într-un dans de împerechere. Odată am urmărit două lebede oglindindu-și mișcările reciproc, gâturile unduidu-se și încolăcindu-se în ritm, încet, legănându-se una spre cealaltă sau departându-se. A fost o coordonarea a unui dans perfect, complet sincronizat. Lebedele aveau ochi doar pentru ele, deoarece nu m-au văzut apropiindu-mă tot mai mult.

Practic pasiunea vine atunci când acordăm atenția noastră în totalitate dansulului nostru cu iubitul (indiciu, ține telefonul oprit) și cu adevărat muzicii dansulului de împerechere. Când ne lăsăm distrași și punem accent pe performanță – modul în care ne privește egoul nostru observator , nu vom ajunge la acest nivel de prezență (conștientă).

Toate acestea mi-au amintit de un moment când am învățat tango argentinian. Într-o noapte, am dansat cu un partener nou și foarte experimentat. Dintr-odată s-a oprit în mijlocul rongului de dans și a spus: „Ce faci?“ „Dansez, am răspuns.“ „Nu, a explicat el, ești deconectată, imaginându-ți pașii și analizându-i cât sunt de buni. Tu nu ești cu mine și nu simți ritmul acestei muzici. Nu trebuie să-mi demonstrezi cât ești de bună. Doar stai cu mine, în ritm și lasă-ți sentimentele sa-ți dea mișcarea, lasă-mi semnalele să dea mișcare dansului tău. Dansul nu înseamnă pașii. Ci cum suntem împreună.“

Cu alte cuvinte, partenerul meu de dans a explicat esența iubirii cu adevărat pasională, pentru mine. Să nu auzi doar muzica în relația ta, ascult-o! Onoreaz-o! Și lasă-ți inima să danseze în ritmul ei!

Psiholog clinician, psihoterapeut relațional, membră a Colegiului Psihologilor din Romania și autor colaborator al paginadepsihologie.ro. Carmen coordonează programul de formare în psihoterapia familiei al AMPP din Oradea.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0