Skip to content

Fiecare dintre noi a trecut, măcar o dată, printr-o dificultate ce ține de propria sănătate. Cel mai probabil, în acele momente, principalele preocupări au fost simptomatologia și tratamentul, adică starea corpului nostru. Ceea ce are foarte mult sens. Cu toate acestea, dacă ne-am observa atent în acele clipe, am putea identifica și impactul psihologic pe care îl are o boală, indiferent de intensitatea sau gradul ei de afectare.

Cu siguranță, impactul psihologic nu mai este un aspect neabordat și suntem mai aproape de ideea că mentalul și corpul nostru sunt inseparabile. Adesea, când corpul este cel care are primul nevoie de îngrijire, este mai probabil să neglijăm nevoile minții și ale sufletului. Poate chiar nu știm ce să căutăm în trusa noastră de prim ajutor psihologic.

Îmi imaginez că doar ideea de provocări din zona sănătății fizice poate să trezească o stare de neliniște și de disconfort interior. Uneori, simplul fapt că auzim vorbindu-se de boală ori că vedem un medic la televizor pronunțând cuvântul cancer poate avea un impact profund asupra stării noastre afective. Nu am introdus întâmplător cuvântul cu „c“ în discuție, deoarece reprezintă unul din diagnosticele de care ne temem cu toții, conștient sau nu, și despre care (din fericire) cunoaștem tot mai multe din punct de vedere medical. În ultimii ani, pe lângă aceste cercetări strict fiziologice, atenția specialiștilor s-a îndreptat și către impactul psihologic pe care îl are cancerul asupra pacientului.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Cum sunt conectate sănătatea mintală și cea fizică?

Creierul nostru este un organ complex, ale cărui procese se extind dincolo de funcțiile cognitive de bază. De exemplu, atunci când trăim un eveniment emoțional, creierul eliberează substanțe chimice precum cortizolul (un răspuns la stres) sau oxitocina (un răspuns de plăcere). Aceste substanțe chimice nu ne afectează doar creierul, ci se răspândesc în corpul nostru, influențând diverse funcții fiziologice.

Astfel, conexiunea dintre minte și corp este asemenea unei relații: bidirecționale. Așa cum mintea poate influența corpul, starea noastră corporală ne poate afecta sănătatea mintală. Iar atunci când ne gândim la procesul de vindecare și de recuperare, un plan suficient de bun trebuie să includă intervenții țintite asupra întregului (corp-minte).

Efectele psihologice ale cancerului: depresia și anxietatea

Spre deosebire de orice altă afecțiune care impactează capacitatea de a ne angaja în activitățile zilnice, cancerul cauzează și multe efecte secundare mentale și emoționale. Este normal ca, odată cu diagnosticul, stările de șoc, tristețe, frustrare, furie, disperare sau anxietate să-și facă simțită prezența. Toate aceste emoții apar deoarece diagnosticul de cancer deschide un drum ce afectează calitatea vieții în general, incluzând relațiile, desfășurarea activităților zilnice, serviciul etc. Legătura minte-corp, menționată anterior, va crește riscul ca o persoană care trece prin cancer, indiferent de stadiul acestuia, să întâmpine provocări ce țin de sănătatea mintală, din cauza schimbărilor neașteptate pe toate palierele vieții.

În acest context, depresia reprezintă unul dintre cele mai frecvente efecte la nivel psihologic. Este destul de clară legătura, având în vedere impactul fizic vast pe care îl are cancerul asupra organismului, dar și asupra tuturor aspectelor ce țin de normalitatea vieții cotidiene, precum și pierderea imaginii corporale. Se estimează că între 16 și 25% dintre pacienții cu cancer manifestă și simptome ale depresiei, aceasta fiind, de asemenea, mai frecventă la pacienții cu cancer decât la populația generală. Există mai multe categorii de depresie, depresia majoră fiind tipologia cea mai vizibilă.

℗PUBLICITATE



Depresia majoră înseamnă prezența a cel puțin cinci dintre următoarele simptome, timp de două săptămâni sau mai mult:

  • Dispoziție deprimantă care durează mare parte din zi, aproape în fiecare zi.
  • Pierderea vizibilă a plăcerii sau a interesului pentru activitățile normale, în cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic.
  • Scădere/creștere semnificativă în greutate și diminuare/creștere a apetitului.
  • Afectarea calității somnului (durată mai lungă sau mai scurtă decât de obicei).
  • Oboseală sau pierderea energiei, aproape zilnic.
  • Sentimente de inutilitate sau de vinovăție.
  • Scăderea capacității de gândire sau de concentrare.
  • Gânduri frecvente legate de moarte.

Anxietatea face și ea parte din categoria efectelor psihologice comune ale cancerului. Este vorba despre o reacție inconfortabilă, dar firească într-un astfel de context. Când oamenii se simt amenințați, nivelul lor de stres crește în mod natural, iar cancerul vine cu acest mesaj de „pericol“ la adresa vieții noastre. Stări precum tremurături, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, niveluri extreme de îngrijorare, disperare pot fi întâlnite în momentele de anxietate. Anxietatea poate apărea în orice moment în timpul screening-ului, diagnosticului și tratamentului cancerului.

Aproximativ 48% dintre pacienții cu cancer raportează niveluri ridicate de anxietate.

Pentru mulți pacienți cu cancer, un alt factor major de îngrijorare este partea financiară. Care, de asemenea, poate produce distres emoțional. Și în acest caz, studiile arată că dificultățile financiare duc la o calitate mai scăzută a vieții sau la o mortalitate timpurie în cazul pacienților.

Trusa de prim ajutor emoțional

Este posibil ca multe din informațiile abordate mai sus să producă sentimente de neliniște. Chiar dacă experimentăm sentimente neplăcute, e important să avem parte de informare atât în legătură cu aspectele impactului psihologic, cât și cu diferitele modalități prin care putem interveni și trata cât de timpuriu posibil.

  • Rețeaua de suport reprezintă unul dintre cele mai valoroase lucruri de care un pacient are nevoie în trusa de ajutor emoțional. Oamenii din rețeaua de sprijin social sunt: membrii familiei, partenerii, copiii-adulți, prietenii și, desigur, consilierii pe partea medicală și poate financiară. Sprijinul social poate lua, de asemenea, forma unor grupuri de sprijin sau de susținere psihoterapeutică. Este important ca acești îngrijitori să asculte nevoile și preocupările unice ale persoanei care se confruntă cu cancerul. Potrivit studiilor clinice, rețeaua de sprijin poate contribui în mod semnificativ la reducerea stresului, a emoțiilor neplăcute și la cultivarea speranței și a încrederii în viitor. Pacienții nu trebuie să evite să ceară ajutor de la cei dragi și de la specialiști. O astfel de resursă este asociată cu vindecarea și recuperarea mai eficientă. Informațiile despre cancer îl pot face pe pacient să se simtă mai împuternicit, oferind minții sentimentul de control și de orientare în situație. Aproape toate studiile au arătat un beneficiu psihologic pentru pacienții cu cancer care participă la grupuri de sprijin. Pacienții care nu sunt nevoiți să treacă singuri prin boală se simt mai împliniți emoțional, primesc ajutor pentru gestionarea efectelor secundare și experimentează mai puțină durere și anxietate.
  • Procesul terapeutic este, de asemenea, recomandat să-și facă loc în planul de tratament. Acesta oferă un spațiu potrivit, în care pacientul poate să-și împărtășească emoțiile și gândurile, și unde să primească ghidaj și suport în gestionarea lor pe termen lung. Psihoterapia poate reprezenta un factor major de succes în lupta cu cancerul, deoarece, așa cum deja știm, mintea și corpul se influențează reciproc. Pe platforma paginadepsihologie.ro este disponibilă o rețea națională de psihoterapeuți care pot oferi servicii de consiliere și psihoterapie.
  • Asigurarea de sănătate e un aspect care poate să liniștească o parte din îngrijorările minții și să reducă distresul emoțional, așa încât pacientul să se poată concentra pe ce contează: sănătatea și tratamentul de care are nevoie. Acest aspect logistic vine cu un sprijin atât pentru pacient, cât și pentru familie. O resursă la îndemână este asigurarea pentru boli grave Premium Care Abroad de la NN. Aceasta oferă soluții reale pentru depășirea provocărilor financiare cu care se poate confrunta un pacient și familia acestuia în cazul unei boli grave, cum este cancerul, dar și bolile cardiovasculare care necesită chirurgie cu by-pass, afecțiunile care necesită neurochirurgie sau transplantul de organe. Asigurarea acoperă diagnosticarea în clinici de top din România și cheltuieli medicale de peste 2 milioane de euro pentru planul personalizat de tratament în străinătate, precum și medicația și îngrijirile necesare la întoarcerea în țară.

Citește și:

Diana Lupu este psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu în terapie IMAGO, însoțitor al adolescenților și trainer. Intenția ei este să ajute la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor. O poți cunoaște mai bine pe Diana prin rubrica #PsihoDescoperiri ce apare lunar pe Pagina de Psihologie sau accesând site-ul ei diana-lupu.com.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0