skip to Main Content

Dacă n-ai copii (încă), cu siguranță ai spus măcar o dată-n viață: „Aș dormi ca un prunc!“. Dacă ai devenit părinte de curând, sunt convinsă că nu mai gândești așa. Deși trăim cu impresia că bebelușii nu se mai satură de atâtea ore de somn și îi privim cu invidie când pare că plutesc în lumea viselor, adevărul este cu totul altul.

Mulți dintre noi se lasă păcăliți de primele zile de viață ale bebelușului: pare că cel mic își dorește doar să doarmă, fiind profund deranjat când îl trezim pentru alăptat. Însă odată ajunși acasă, piticii se transformă brusc și par să respingă cu înverșunare perioada somnului. Imaginația părinților este pusă la încercare, căutând o metodă cât mai revoluționară sau o poziție cât mai contorsionată pentru a-l face pe cel mic să doarmă măcar o oră-două legate, pentru ca și adulții casei să se poată odihni.

Întrebarea de pe buzele tuturor devine în curând aceeași: „La ce vârstă ajunge bebe să doarmă mai bine?“. Bineînțeles că, la un moment dat, orice bebeluș ajunge să doarmă toată noaptea, doar că, dacă nu-l vom ajuta în acest sens, este posibil să atingă și vârsta de doi ani și tot să ne mai confruntăm cu treziri nocturne. Pentru a nu avea așteptări nerealiste și pentru a ști când este cel mai potrivit moment pentru a interveni în somnul bebelușilor, vă recomand să nu urmăriți doar grafice și norme precise, ci să luați în considerare următoarele sugestii:

  • În primele trei luni de viață (supranumite al patrulea trimestru de sarcină), un bebeluș poate totaliza 14-17 ore de somn în 24 ore. În principiu, bebelușul doarme în reprize scurte și dese, trezindu-se la maximum două-trei ore pentru hrană. Pot avea o perioadă de veghe de doar 45-60 minute și cea mai mare parte a sa o vor petrece mâncând. Pentru somnul de noapte vor fi alocate 8-12 ore din totalul menționat, iar ora de culcare este destul de târzie: nouă-zece seara.
  • În lunile patru-șase, după ce a fost stabilit și ritmul circadian, iar bebelușul a trecut deja de prima regresie, acesta va începe să doarmă ziua tot mai puțin pentru a-și petrece cea mai mare parte a somnului în timpul nopții. Bebelușul va totaliza acum 12-16 ore de somn din 24 de ore, iar noaptea poate lega deja patru-cinci ore, ajungând cu ora de culcare tot mai devreme, către șapte seara. În timpul zilei, va avea de-acum trei somnuri, dintre care primele două mai lungi și al treilea ceva mai scurt, de maxim 45-50 minute (un singur ciclu de somn).
  • În perioada șapte-nouă luni, bebelușul va renunța la al treilea somn și va avea un total de aproximativ trei ore pentru somnurile de zi, pe când cel de noapte rămâne de 11-12 ore. Ora de culcare rămâne șapte seara, iar bebelușul se mai poate trezi noaptea pentru maxim una-două mese de lapte.
  • La 9-12 luni, bebelușul este deja obișnuit doar cu două somnuri, structura acestora putând fi destul de variabilă, dar eu recomand întotdeauna ca primul somn al zilei să fie mai scurt, iar cel de prânz să fie cel principal, de regulă două ore. Somnul din timpul nopții rămâne nemodificat, cu o durată de 11-12 ore, în funcție de nevoile copilului, și mai poate exista cel mult o masă de lapte, deși aceasta nu mai este necesară.

De ce aspecte să ținem cont pentru somnul bebelușului

De menționat este că vârsta la care se calculează normele de somn potrivite, precum și perioadele achiziiților până spre doi ani, este vârsta corectată – și nu cea reală. Aceasta este vârsta pe care ar fi avut-o bebe dacă se năștea la termenul de 40 săptămâni. Cu alte cuvinte, pentru a calcula vârsta corectată, trebuie ca, din vârsta reală, să scădem numărul săptămânilor lipsă de la data efectivă a nașterii și până la termenul de 40 săptămâni.

℗PUBLICITATE



Dacă vă propuneți să-i creați celui mic un program de somn, puteți începe de la două-trei luni, când s-a stabilizat și ritmul circadian, iar mesele sunt regulate. Ajutându-vă de mediul de somn, rutină și asocieri, este destul de ușor să-l învățați pe bebe să adoarmă independent. În jurul vârstei de patru luni, apare prima regresie de somn, fiind totodată și cea mai semnificativă, întrucât obiceiurile mai puțin sănătoase de somn vor deveni ușor înrădăcinate.

Dincolo de durata somnului, trebuie menționată și structura ciclurilor de somn în cazul bebelușilor, pentru că aceasta diferă de cea a adulților, până spre regresia de la patru luni. În primele săptămâni de viață, bebelușul petrece mai bine de jumătate din durata somnului în somn activ (REM), fiind foarte ușor de trezit, având la bază instinctul de supraviețuire. Odată cu înaintarea în lunile următoare, bebelușul petrece tot mai mult timp în somn adânc, iar structura acestuia începe să semene cu cea a adulților, având însă cicluri mai scurte. La copii, ciclurile de somn sunt de 40-50 minute, pe când la adulți de aproximativ 90 minute, având trei etape de somn liniștit și profund (NREM), iar a patra etapă este cea activă, în care putem visa (REM).

Realist vorbind, somnul bebelușilor nu este deloc așa cum ne închipuim sau cum ne dorim să retrăim, ci mai degrabă se aseamănă cu un roller coaster. De cele mai multe ori, fix atunci când răsuflăm ușurați că totul pare că a intrat pe un făgaș normal, se petrece o răsturnare de situație care ne aduce iar în punctul de plecare. O strategie des recomandată este să țineți cont întotdeauna de vârsta bebelușului și de nevoile sale, având grijă să-i măriți perioada de veghe treptat la fiecare două-trei săptămâni, pentru că și nevoile lui se schimbă proporțional.

Nopți cu somn și zile cu liniște să aveți!

Sunt de două ori mamă, consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor de până în 6 ani, pasionată de parenting și relații interumane. Mă preocupă odihna celor mici și liniștea celor mari, având ca misiune să îndrum părinții spre un somn calitativ și o relație armonioasă cu copiii.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0